Съветите на фрийлансъра: III. Как да намерим клиенти?

С поредицата "Съветите на фрийлансъра" си поставяме за цел да снабдим всеки, който обмисля възможността да работи на свободна практика, с цялата необходима информация по въпроса.

В първия материал по темата уточнихме какво точно означава "фрийланс" и разказахме вдъхновяващите истории на три дами, успешни фрийлансърки от България:

Диана Маринова работи в сферата на маркетинга. В качеството си на фрийлансър тя предлага най-разнообразни услуги: от написване на определено съдържание (блог пост, уебсайт съдържание, прес съобщение, имейл кампания и т.н.), през анализ на уебсайт, или изготвяне на стратегия за един или повече комуникационни канали (социални медии, имейл, търсачки, блог и т.н.), та чак до създаване, обучение и управление на маркетингови екипи.

Диана уточнява, че няма опит в работата на български пазар с български клиенти. Нейните практически съвети, които ще откриете в настоящия текст, се отнасят до работата на световен пазар, с международни клиенти, изцяло онлайн.

Иванка Могилска се занимава със създаване на рекламни текстове от 9 години. От 2009 насам е фрийлансър и специализира предимно в писането на съдържание за уеб. Работи с големи рекламни агенции, с различни фирми за създаване на сайтове и SЕО, също и с крайни клиенти.

За разлика от Диана, на Иванка ѝ доставя удоволствие да работи предимно с български клиенти и на български език. Това ни дава възмжност да получим от нашите гостенки ценна информация, засягаща едновременно и международния, и родния пазар за фрийланс услуги.Наталия Атанасова
не може да се нарече точно "фрийлансър", защото "фрийланс" не е същото като "частен бизнес", а Наталия е собственичка на такъв. Тя е работила на свободна практика по специалността си ("Архитектура"), но след това вътрешните ѝ желания са я подтикнали да се преориентира в доста по-ралична насока - откриването на бутици за дрехи втора употреба (Sedgwick Shop) и изработката на авторски аксесоари. Наталия споделя, че е изключително щастлива от начина на живот, който си е постигнала. Затова смятаме нейната история за поредния достоен пример, показващ как можем да изпитваме истинско удоволствие от работата, стига да следваме мечтите си, докато избираме тази работа.

Тъй като днешният материал засяга твърде специфични въпроси "от кухнята" на фрийлансърите, този път Наталия няма да вземе дейно участие. Утре обаче можете да очаквате отново нейните ценни съвети, свързани със способността на човек сам да си бъде шеф.

Вчера обсъдихме с нашите гостенки въпросите "Какво трябва да се запитаме, преди да се захванем с фрийланс?", "Какви качества са необходими, за да успеем в работата на свободна практика?", "Има ли достатъчно работа на фрийланс пазара?". Разсъжденията по тези теми трябва да са ви помогнали да разберете дали бихте искали да промените живота си в подобна насока. Ако наистина имате желание за това, днес ще обсъдим как бихте могли да поставите едно добро начало.

Кои са основните стъпки, които трябва да предприемем, за да започнем?

Диана:
1. Първата и най-важна стъпка е да решиш дали искаш да бъдеш фрийлнсър. Много хора изобщо не се запитват и после съжаляват или се оплакват колко е лошо да си на свободна практика.

2. Трябва да решиш с какво ти се занимава. По принцип специализацията е добро нещо за фрийлансъра, особено в началото. Например, ако си маркетинг специалист, хубаво е да специализираш в някакво разделение на маркетинга - може да е имейл маркетинг, или маркетинг в социалните мрежи, или писане на маркетинг съдържание, или брандиране на нови продукти...

Без значение колко добър маркетинг специалист си, никой няма да ти повери изграждането на цялостна стратегия по простата причина, че никой не те познава и ти нямаш с какво да подплатиш твърденията, че си добър специалист. Затова започваш с малко и си пробиваш път нагоре.

След като си решил с какво ти се занимава, пристъпваш към изграждането на имиджа си и портфолиото.

3. Портфолиото е лесно - състои се от минали проекти и компании, за които си работил. Ако по някаква причина не можеш да представиш такива (напр. подписани договори за конфиденциалност), съществува вариант да изработиш неща специално за портфолиото. Ако си дизайнер и искаш да се занимаваш с лого дизайн, например, можеш да изработиш примерни лога за имагинерни компании. Ако си създател на съдържание и искаш да пишеш блог постове за клиенти на бизнес тематика, пишеш такива постове и ги публикуваш на различни места (може дори в собствения си блог).

4. Изграждането на имиджа е по-трудно, тъй като е времеемко и изисква постоянство. Ако работиш през сайтове като oDesk и Elance е по-лесно: правиш профила, попълваш го на 100% и започваш да кандидатсваш по проекти. Но ако искаш да работиш директно с клиенти, тогава препоръчвам да си попълниш профила в LinkedIn и веднага да започнеш да се образоваш как се използва тази мрежа за създаване на връзки и намиране на клиенти за фрийланс бизнеса ти (подробности ще откриете в статията, която Диана е публикувала в LinkedIn: 3 Tips to Attract Freelance Clients through LinkedIn).

Иванка:
1. За да започнете, е достатъчно да имате приличен имейл (не, не sexy_45@нещо.си) и да си направите портфолио. Не е важно в него да има много проекти, от значение е да изглежда добре, да дава представа за възможностите ви, както и за какви клиенти сте работили досега.

Ако досега сте работили като дизайнер или копирайтър в офис, то се предполага, че имате достатъчно проекти, които да сложите в своето портфолио. Ако правите първи стъпки във фрийланса и в нова професия, то можете да използвате примерни проекти. Набелязвате си една фирма и разработвате за нея корпоративна идентичност, флаери, плакати - ако сте дизайнер, или пък ѝ измисляте слоган, сценарий за радио клип, един-два текста за сайт, ако сте копирайтър.

Много е важно да напишете, че това не са изпълнени поръчки, а проекти, направени от вас, за да видят клиентите какво можете.

2. Трябват ви още списък със сайтове, от които ще си търсите поръчки и списък с клиенти, с които искате да работите.Как изглежда процесът по намиране на работа (клиенти) за един фрийлансър?

Диана:
Процесът по намиране на клиенти е строго индивидуален и зависи както от човека, така и от сферата му на работа. Например, според мен най-добрата форма на маркетинг са доволните клиенти, които се връщат и които те препоръчват на свои приятели и колеги, т.е. по препоръка най-добре се намират клиенти. Но това не може да стане от ден първи. Трябва да си си изградил име и имидж, които да работят за теб. Така че в началото можеш да направиш 2 неща:

1. Да се регистрираш в някой от фийланс сайтовете като oDesk и Elance и да кандидатсвташ по интересни проекти там. В един момент, когато имаш достатъчно спечелени проекти и оценки в сайта, нови клеинти сами ще започнат да те намират и препоръчват на други.

2. Да пишеш директно на потенциални клиенти, които смяташ, че имат нужда и биха спечелили от изпозлването на твоите услуги. Можеш да намираш тези клиенти в LinkedIn и/или чрез директно търсене в интернет. Например, искаш да блогваш за пари и си експерт на бизнес тематика. Търсиш в гугъл компании, които се занимават с бизнес планиране, намираш корпоративни блогове, които приемат гост автори, проучваш добре, пишеш им писмо, в което обясняваш кой си, защо се свързваш с тях и какво те ще спечелят, ако те наемат. Повтаряш с друга компания и т.н.

Има най-различни начини за намиране на клиенти. Най-важното обаче е не толкова КАК намираш клиенти, а да осъзнаеш, че маркетингът и търсенето на клиенти не е еднократна постъпка. Това е процес. Трябва да се маркетираш като специалист всеки ден по малко. Трябва да напомняш за себе си и на съществуващите си клиенти - да развиваш връзката си с тях, за да се върнат те при теб, когато имат отново нужда от услуга, която ти предлагаш.

Бих искала да добавя още нещо, което е изключително важно. Писането на мотивационни писма - не знам защо, но за много хора това се оказва голям проблем. Изписала съм много материали по темата и въпреки това, миналата седмица пуснах обява, че търся преводачи - от 20 човека един или двама кандидатстваха с подобаващо мотивационно писмо. Масово не се следват инструкции в обявите, да не говорим за написване на искрено писмо защо ти, бидейки фрийлансърът, си подходящ за точно този проект, и защо да предпочетат теб пред останалите кандидатстващи.

Иванка:
Процесът по намиране на работа зависи от това дали искате да работите през сайтове, или директно да си търсите клиенти. Сайтовете си имат правила за кандидатстване по проекти, трябва само да ги прочетете внимателно и да ги следвате.

При директното търсене на клиенти, всичко зависи от вашето въображение, предприемчивост и упоритост. Набелязвате си фирми и им предлагате услугите си. Разбира се, трябва да измислите как да им привлечете вниманието, да ги накарате...

Още от Живот

Мечтаете да имате замък? Италия ще ви го подари

Ако някога сте си мечтали да имаме свой собствен замък, сега този блян може да стане реалност. Италия раздава безплатно 103 западнали имоти, в тов...

Притча за търговеца и камъните

Всеки от нас допуска грешки. Лъжата е една от тях. Има благородни лъжи и такива, които са с цел да се спечели нещо на гърба на чуждото нещастие. Лъжат...

Изобретения, дело на жени – чистачки, външна пожарна стълба...

Ако си мислите, че големите изобретатели са само мъже, грешите. Още в древността нежната половина на човечеството е била на преден план във всичко...

Родни дизайнери зад визията на първата ни дама

Докато световни лидери заседаваха в централата на НАТО в Брюксел, погледите бяха насочени към техните нежни половинки. Сред тях бе и първата ни да...

Хороскопът ви за 26 май

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Как да запомните 90% от това, което учите

Човешкият мозък може да се потопи в необятна вселена от знания, но колко от тях наистина може да запомни? Човек се учи цял живот и забравя голяма ...

„Бензин“ в кръвта и на екрана

Най-новата българска кинопродукция „Бензин“ завладя големия екран на 19 май. Лентата под режисурата на Асен Блатечки и Катерина Горанова р...

За какво ни завиждат околните според зодията? (II част)

Завистта е сред най-човешките и нормални чувства, което обаче често се бърка с ревността. Тъй като представителите на всяка различна зодия имат св...

"Цирк дьо Солей" смая българската публика със спектакъла "Варекай"

На 26 май в столичната Арена Армеец публиката посрещна с възхищение премиерата на грандиозното шоу на „Цирк дьо Солей“ – „Варе...

За какво ни завиждат околните според зодията? (I част)

Завистта е сред най-естествените човешки чувства, макар да не се намира е спектъра на положителните. Завистта и ревността са много сходни и често ...