Съветите на фрийлансъра: II. Какви качества са необходими?

С поредицата "Съветите на фрийлансъра" си поставяме за цел да снабдим всеки, който обмисля възможността да работи на свободна практика, с цялата необходима информация по въпроса.

Вчера уточнихме какво точно означава "фрийланс" и разбихме основните митове, свързани с него. За да ви вдъхновим, разказахме и историите на три дами, успешни фрийлансърки от България:

Диана Маринова работи в сферата на маркетинга. В качеството си на фрийлансър тя предлага най-разнообразни услуги: от написване на определено съдържание (блог пост, уебсайт съдържание, прес съобщение, имейл кампания и т.н.), през анализ на уебсайт, или изготвяне на стратегия за един или повече комуникационни канали (социални медии, имейл, търсачки, блог и т.н.), та чак до създаване, обучение и управление на маркетингови екипи. Нейните полезни съвети на тема "Фрийланс" ще намерите в блога www.freelancemarketingtips.net


Иванка Могилска се занимава със създаване на рекламни текстове от 9 години. От 2009 насам е фрийлансър и специализира предимно в писането на съдържание за уеб. Работи с големи рекламни агенции, с различни фирми за създаване на сайтове и SЕО, също и с крайни клиенти. Тя също притежава един от най-сериозните блогове за фрийланс в България. Ценните ѝ съвети можете да прочетете там: www.svobodnapraktika.com

Наталия Атанасова не може да се нарече точно "фрийлансър", защото "фрийланс" не е същото като "частен бизнес", а Наталия може да се похвали с такъв. Тя е работила на свободна практика по специалността си ("Архитектура"), но след това вътрешните ѝ желания са я подтикнали да се преориентира в доста по-ралична насока - откриването на бутици за дрехи втора употреба (Sedgwick Shop) и изработката на авторски аксесоари. Наталия споделя, че е изключително щастлива от начина на живот, който си е постигнала. Затова смятаме нейната история за поредния достоен пример, показващ как можем да изпитваме истинско удоволствие от работата, стига да следваме мечтите си, докато избираме тази работа.

Днес нашите гостенки ще споделят опита и прозренията си относно качествата, необходими за успешната работа на свободна практика.


Какви въпроси трябва да си зададем, преди да решим да се захванем с фрийланс?

Диана:

"Моят съвет е да се подходи така, все едно се започва собствен бизнес. Най-важното е да се запиташ защо искаш да станеш фрийлансър. За да успееш, е много важно да се впуснеш в това начинание по правилните причини. Ако си търсиш допълнителни доходи, докато си намериш "истинска работа", фрийлансът като начин на живот не е за теб.

Ето още няколко основни въпроса, които Диана състави за всички евентуални фрийлансъри:

Какво очакваш от фрийланса: по-добър живот, временно решение, допълнителни доходи, свобода, контрол над времето си, или контрол над това какво и с кого работиш, и т.н.?

Какви качества са необходими, за да успееш като фрийлансър? Имаш ли ги? Ако нямаш някои, можеш ли да ги придобиеш? (След малко ще обсъдим подробно въпроса за качествата, от които се нуждае успешният фрийлансър. Но е важно още отсега всеки да разбере, че в никакъв случай не бива да пренебрегва споменатите умения и възможността за тяхното усвояване, ако липсват. Отношение тип "не мога да си разпределям времето, но това не е най-важното на света" определено ще попречи на успеха ви.)

Имаш ли човек (или хора), които да те подкрепят в трудните моменти? Ще имаш нужда от такава подкрепа!

Имаш ли пари в банката, с които да живееш, докато пробиваш като фрийлансър? За какъв период от време ще те обезпечат?

Имаш ли някакви специални знания и умения, които да продаваш като фрийлансър? С какво си по-специален от другите хора, които правят това, което искаш да правиш ти като фрийлансър?"

Иванка:
"Въпросите, които бъдещият фрийлансър трябва да си зададе, зависят от конкретните му цели и от това как си представя работата на свободна практика. Аз, ако сега започвах, бих се попитала какво знам за:

счетоводство,

комуникация с клиенти,

дизайн,

организация на времето;

и бих си направила план, според който за кратко време да науча поне някои основни неща в тези области."

Наталия:
"Независимо дали човек ще се занимава с фрийланс или със собствен бизнес, добре е отговорът му на следните въпрос да бъде "Да":

В състояние ли съм да докарам нещата до край? - Важно е, когато започваш нещо, да си с категорично намерение да го довършиш, пък после да прецениш дали резултатът те задоволява. Ако се разколебаеш и зарежеш всичко по средата, никога няма да узнаеш какво е можело да излезе от цялата работа.

Бих ли се занимавал дълго време с удоволствие точно с това и харесвам ли начина, по който ми се получава? Ако работата носи напрежение или неудовлетворение, рано или късно човек започва да се скатава, пък дори и сам да си е шеф.

Добре е да се направят и някои сметки, известни като "бизнес план". Ако числото най-долу те устройва, смело напред. Ако не, трябва да се смени тактиката, защото чудеса понякога стават, но не можем да разчитаме само на тях."

Thinkstock/Guliver

Бихте ли посочили конкретни черти от характера, които правят един човек наистина подходящ за фрийлансър? И обратното - черти, които го правят по-скоро неподходящ?

Диана:
"Черти, които те правят подходящ да станеш фрийлансър:

Самодисциплина

Упоритост

Целеустременост

Инициатива

Умения да работиш в екип

Умения за комуникация - както с клиенти, така и с колеги от различни култури

Умения да управляваш времето си

Добра организация

Отговорност

Гъвкавост

Черти, които те правят неподходящ да станеш фрийлансър:

Липсата на мотивация

Пасивността, навикът и очакването всичко да ти се даде наготово

Липсата на принципи

Липсата на вяра в себе си

Манталитет и нагласа в стил "светът ми е крив, никой не ми дава шанс"

Лошата организация на времето

Неумението да се сработваш с другите

Неумението да се справяш самостоятелно с работата си и да си носиш последствията, ако нещо си объркал."

Иванка:
"Като необходими черти на характера бих посочила:

Способността да се взимат решения, т.е. умението да се поема отговорност

Способността да приемаш нещата спокойно и да запазваш самообладание

Упоритостта, търпението, тактичността

Добрата новина е, че всяко нещо на този свят се учи и тренира. Ако на някого му е хрумнало да става фрийлансър и наистина иска, то той ще развие необходимите качества или ще се върне на работа в офис. А ако някой човек няма и едно от необходимите качества, то вероятно той има съвсем други интересни и не би му хрумнало дори да се занимава с фрийланс."

Наталия:
"За да се занимава успешно със собствен бизнес, човек трябва да е или много опитен, или много гъвкав. Аз съм от вторите.

Когато нямаш никакъв опит и започваш от нула, трябва да опитваш, докато не нацелиш правилната посока. Глупаво е всеки път да повтаряш едни и същи движения и да очакваш различни резултати. В този смисъл хората, които обичат рутината, по-трудно биха се справили.

Не се страхувайте от грешки, все пак всички велики открития са направени погрешка! Според мен не трябва на всяка цена да се следва стриктен план, съставен в началото на "операцията", а да се реагира на моментните обстоятелства. И не е задължително от изходната точка да виждаш крайната. Ако просто тръгнеш по пътя, нещата се разкриват едно по едно в естествената си последователност и ако държиш вярната посока, рано или късно се озоваваш там, накъдето си се запътил. Или пък на друго, още по-хубаво място."


Има ли достатъчно работа на фрийланс пазара?

Диана:
"Има търсене за качествени кадри от всякакви специалности - поне на международен пазар. Има много конкуренция, но по-голямата част от нея са посредствени работници. Има глад за отговорни специалисти, за професионалисти, които умеят да си вършат работата без някой да им виси на главата и да им диша във врата.

Нямам достатъчно широк поглед върху търсенето на всички професии, така че не мога да се нагърбя с отговорността да говоря за тях. В сферите, над които имам поглед, мога да кажа, че се търсят много виртуални асистенти, маркетинг специалисти (най-вече за стратегическо планиране, но също за social media marketing, email marketing, online reputation management и други "модерни" разделения на онлайн маркетинга) и, разбира се, създатели на съдържание (с акцент върху блогъри)."

Иванка:
"Аз съм копирайтър и в моята сфера конкуренция има, но и работа има. За останалите колеги не мога да кажа. Имам приятели дизайнери, художници, танцьори, програмисти и маркетолози на свободна практика и всички имат своите трудности и победи."

Стана ясно, че на фрийланс пазара работа има. Какви обаче са спецификите на този пазар? Как да излезем на него и да се изправим достойно сред конкуренцията? Как да подбираме клиентите, как да общуваме правилно с тях? За всичко това ще говорим с нашите гостенки утре.

А за още полезни статии, свързани с вашата кариера и финансово състояние, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

Колко често трябва да си взимате почивка в офиса?

В офиса винаги има по един колега, който през цялото време се мотае из коридора, говори по телефона, пие кафета в „кухнята“ и всеки се чуди как и ...

Факт: Първата кукла трансджендър

Американският производител на играчки Toner Doll Company пуска детска кукла с външността на 16-годишния трансджендър Джаз Дженингс, съобщава Daily...

Любовен хороскоп за 22 февруари

Овен Днес е чудесен ден да пробудите скритата еротика и да постигнете хармония между тялото и душата. Ако сте родени в първата декада – за вас е д...

Какво разкрива вашият елемент според зодията ви?

Както може би вече знаете, всички 12 зодиакални знака са категоризирани въз основа на 4 елемента: земя, въздух, огън и вода. Всяка зодия притежава...

Топ 10 на местата с най-кристални води в света

Никога няма да се натъкнеш на подобен проблем, ако посетиш една от 10-те дестинации, които ти представяме. Там ще откриеш най-кристалното сините и чис...

Кила в излишък около пилон, дори я харесват! (ВИДЕО)

„Ако не съм ти по вкуса, не ме гледай“. Така пищна танцьорка отговаря на подигравките по неин адрес по време на шоуто ѝ. Американка от щата Илиной...

Мисъл на деня от Франк Синатра

„Най-доброто отмъщение е огромният успех.“ Франк Синатра е американски певец и актьор, роден на 12 декември 1915 година в Хоубоукън, САЩ. На музикалн...

Имаме голяма разлика в годините и той се чувства недостоен за мен

Това е моята история. Познаваме се от 13 години аз бях на 17 като се запознах с него. Отначало нямаше нищо тогава ходех с други, но винаги го правех ...

Разходка с балон над Кападокия (галерия)

Известна със своите уникални скални образувания и невероятни разходки с балон с горещ въздух, Кападокия е едно от най-популярните природни чудеса на Т...

Прочутите японски вишни цъфнаха (галерия)

Пролетта е пристигнала по-рано в японското градче Кавазу, близо до Токио. Градчето се намира на източния бряг на Япония и въпреки малките си размери н...