Споделено с Jenite: Защо се провалят връзките?

Jenite.bg е пространство, в което ние - жените - споделяме своите мисли и се опитваме да си помагаме без да се съдим. Екипът ни винаги се вълнува, когато някоя от вас, нашите читателки, се реши да ни пише.

Днес ще ви представим един текст, който със сигурност ще ви накара да се замислите. Той ни бе изпратен от Невена Миланова - 28-годишна дама с образование и интереси в сферата на психологията. Сигурни сме, че нейният опит да обясни защо двама души се разделят ще бъде полезен и на вас, ако имате проблеми във връзката си.

Кога от влюбена двойка се превръщаме в жена "с главоболие" и "виновен за всичко" мъж? Защо все повече хора се чувстват самотни и все повече брачни обети приключват с развод? Способни ли сме да съхраним връзката си и някой ден да бъдем онези баба и дядо, които продължават да се държат за ръце?

Когато преживяваме раздяла, сме наранени, но въпреки това често не правим нищо, за да я предотвратим. Забързани в ежедневието си, между self-итата, кариерата, хобито, фитнеса, кантара, често приемаме отношенията си с другия за даденост.

За неуспеха на една връзка може да има много причини - еднообразното ежедневие, несходството в характерите, ревността, смяната на ролите на мъжа и жената, приемането на любовта като игра, съревнованието между партньорите и т.н. Общото обаче е едно - отговорността за случването им е в нас и ако сме достатъчно отговорни и осъзнати, можем да ги предотвратим.

Защо се провалят връзките?

Защото често сме недостатъчно осъзнати.
Забелязали ли сте, че част от връзките ви приключват по сходен начин? Например, всеки път ви зарязват, защото мрънкате, защото изневерявате, или пък вие зарязвате, защото поредният партньор ви разочарова... Докато стигнем до "всички мъже са еднакви".

Промяната в самите нас неизбежно води до промени в живота ни. За да имаме щастливи отношения, понякога е необходимо да се развием, да израстнем личностно, да станем по-осъзнати. Да започнем да си даваме сметка за собственото си поведение и ответните на него реакции.Ангажирани със собствените си мисли и потребности, често дори не чуваме какво ни говори човекът до нас.

Осъзнатостта е отваряне към света, свързана е с възприятието, че сме част от Вселената, а не неин център, че има други хора и щастието е възможно единствено в свързаност с тях. Осъзнаването на проявите на собственото ни его е стъпка към освобождаването от него, стъпка към повече разбиране и толерантност в отношенията с човека.

Защото сме различни и комуникираме трудно.
Факт е, че мъжкият и женският мозък са устроени различно. Докато в мъжкия мозък развити са центровете за секс, футбол и бира, при жените приоритети са обвързване, шоколад и шопинг.

Особеностите на двата пола неизбежно се проявяват в комуникацията. Когато една жена има проблем, тя изпитва необходимост да говори за случилото се и търси изслушване. В мъжкия мозък разговорът за проблем, обаче, е разговор за решение. Затова, чувайки за проблем, мъжът вместо изслушване предлага съвет, който не добре поднесен, може да бъде възприет като критика. Нищо чудно, че ситуацията приключва с нацупеното "Ти не ме разбираш."

Различията между мъжете и жените са изпитание за способността ни да комуникираме пълноценно с партньора си. Независимо от тях, обаче, от нас зависи дали ще предпочетем да мрънкаме на някоя приятелка по телефона, или ще потърсим начин да се запознаем по-добре с особеностите на другия. От нас зависи и да проявим емпатия в разговорите си, да се поставим на мястото на другия, да се опитаме да видим света през неговите очи и истински да го разберем.

Защото имаме очаквания.
В началото на връзката си сме склонни да приписваме на партньора какви ли не "розови" качества. Нашият принц вероятно е красив, добър, умен, галантен... и още 50 епитета. Но истината е, че ние, хората, не сме черно-бели, никой не е само добър или само лош. Различните ситуации провокират различни поведения и отключват различни личностни особености.

Водени от нереалистични очаквания, сме неспособни да приемем другия такъв, какъвто е, и рано или късно се разочароваме от него. Очакванията могат да бъдат както към качествата, така и към поведението на другия, и са основна причина за натрупващото се във връзката неразбирателство, което нерядко прераства в гняв. Така в един момент, разочаровани, че галантният принц е забравил рождения ни ден, сме склонни лесно да го обявим за онова зелено земноводно, а може би, и да го сменим с нов.

Ще продължаваме да се лутаме между принцове и жаби, докато не осъзнаем, че причините за провала на връзките ни са в самите нас. Независимо от пола, за да бъдем щастливи, е необходимо първо да осъзнаем и приемем личната си отговорност за това, което се случва с живота и връзката ни. Най-хубавото е, че ключът за щастливи отношения също е в самите нас.

Затова нека бъдем по-осъзнати, по-отговорни, по-неочакващи и по-разбиращи. И не на последно място, нека бъдем по-благодарни за възможността да сме с човека до нас!

Не се колебайте да ни пишете на jenite@jenite.bg, ако искате да споделите своето мнение по тема, която ви вълнува!

Още от Любов и секс

Знаците, че сте крайно самотни

Да си самотен понякога не е просто състояние на духа, а има и физически проявления. Ако се чувствате прекалено самотни, неразбрани, имате нужда от няк...

Как да правиш най-хубавия секс в живота ви

Ето шест съвета как да правиш с него най-хубавия секс в живота му, който той никога няма да забрави.Кои са най-добрите любовници според зодиятаПрелюди...

Любовен хороскоп за 2-8 януари 2017

Новата година започва с романтични перспективи. Венера ще се премести на 3 януари в знака на Риби и ще насърчи безусловната любов, прошката и състрада...

Гаджето ми ме гони от общата ни квартира

"Обичам те, не те обичам! Изнасяй се, остани не се изнасяй!"...

10 знака, че се нуждаеш не от гадже, а от котка

Котката действа по-добре от мъж, увери се сама:1. Имаш нужда някой да те мотивира да ставаш су-у-упер рано.Знаеш, че никога няма да станеш в 6 ч. да т...

10 фрази, които ще наплашат страшно всеки мъж

Искаш ли да му спретнеш страшен карнавал? Облечи се като секси медицинска сестра и с мрачен глас кажи нещо плашещо. Някоя от фразите от нашия списък. ...

11 глупави извинения, които мъжете използват

Направихме списък с най-абсурдните извинения, които някои може да ти пробута... в случай, че се чудиш дали такива ситуации не се случват само на теб. ...

10 признака, че връзката ви е неразрушима

Всеки брак или връзка може да се заздрави, дори и да ти се струва, че сте на границата на съвършенството. Ето ти списък на нещата, които правят хората...

Кога трябва да се откажете от обекта на желанията си

Възможно е да се влюбите в човек, който не отговаря на чувствата ви, а за вас да е трудно да разгадаете отношението му. И все пак е по-добре да се...

Когато той казва, че не иска връзка, наистина го мисли

Когато един мъж не иска да се обвързва, мрачни мисли нахлуват в нежната женска душа. Обстоятелствата могат да са много. Може да е наранен в предишната...