Уроци за кариера от "Приятели"

Култовият сериал "Приятели" навършва 20 години през 2014 г. Ситкомът се превърна в истинска класика на ситуационната комедия

Успехът на "Приятели" се крие до голяма степен в това, че главните герои са до болка познати, разбираеми персонажи, коментира "Мениджър Нюз".

Глезената богаташка дъщеря Рейчъл, лудата по чистотата готвачка Моника, остроумният офисен служител Чандлър, мачото актьор Джоуи, вегетарианката масажистка Фийби и разведеният палеонтолог Рос бяха приети като членове на милиони семейства по целия свят.

В същото време героите представляват букет от разнообразни професии, интереси и жизнен опит. От тях има какво да научим. Особено по отношение на кариерата. Да видим какви съвети можем да почерпим от любимите си "Приятели".

1. Понякога ви е нужен страх

В началото на сериала Рейчъл остава без финансовата подкрепа на семейството си и започва работа като сервитьорка в кафенето "Сентръл пърк". Тя казва на всички, че това е временна работа и че иска да влезе в модната индустрия. Но няма нищо по-постоянно от временните неща!

Ето защо чак в третия сезон Джоуи и Чандлър я убеждават "да се изплаши". Тоест – просто да захвърли сегашната си работа, за да се мотивира да преследва кариерата на мечтите си.

Ако сте заседнали в неперспективна длъжност и искате да се занимавате с нещо друго, за вас най-добре е да се гмурнете в студените води. Да се откажете от вялата си, но привична работа и да започнете да търсите това, което ще сбъдне мечтите ви.

2. Никога не е късно да започнеш отначало

Никой от героите така и не можа да запомни какво точно работи Чандлър Бинг. Самият той често се оправдаваше, че е започнал работа в голяма корпорация временно, но така и не успя да си тръгне оттам. Каква ти работа – Чандлър дори не успя да събере смелост да се отпише от фитнес клуба си!

И изведнъж стана ясно, че той е единственият в групата, който не обича работата си. А го принуждават да работи и по Коледа, и то в друг щат... Чандлър напусна работа и реши да започне отначало! В крайна сметка се преквалифицира и отиде в света на рекламата, където стана копирайтър.

Никога не е късно да започнете отначало. Просто трябва да вземете това решение съзнателно. Както казват старите хора – винаги ще се намери хамут, стига да имаш врат!

3. Никога не представяйте чуждата работа за своя

Истината винаги излиза наяве. Така се случва и с леконравния Джоуи.

Той се снима в сериала "Дните на нашия живот" в ролята на д-р Дрейк Раморе, който става много популярен сред зрителите. Джоуи обаче разрушава всичко, когато в интервю за едно списание разказва, че сам пише репликите си. Сценаристите на измисленото шоу побесняват и "убиват" лекаря, като го "хвърлят" в шахтата на асансьора.

Така че, ако усетите съблазън да си присвоите чужда идея, спомнете си за д-р Дрейк Раморе, който лети в шахтата! Работи на 100%.

Виж още: 25 любопитни и неизвестни факта за сериала "Приятели"

4. Не смесвайте личните отношения с работата

Това никога не свършва добре.

След като я уволняват от хубавия ресторант, където работи като главен готвач, Моника се вижда принудена да работи в типична американска закусвалня. Там тя трябва да обслужва клиентите на ролкови кънки с перука и надуваема гръд. Съдбата обаче я среща със скромния милионер Пит. Влюбеният мъж решава да купи нейния ресторант и пак да я назначи като главен готвач.

Моника се съгласява, но когато двамата се разделят, тя се вижда принудена да се раздели и с ресторанта. Изводът е очевиден – служебният роман рядко продължава дълго, а понякога се налага да платим за него с кариерата си.

5. Понякога се налага да загърбим принципите си

И това е съвсем нормално.

Фийби е една от най-ярките персони в сериала. Тя работи като масажистка в различни частни салони. Винаги се отличава със социалната си позиция – вегетарианка е, не носи кожи и не вярва в работата за големи компании.

Според нея тя убива цялата индивидуалност на човека и задушава малкия и среден бизнес.
Животът обаче (в случая – измисленият живот) също взема своите решения. Един ден Фийби се принуждава да постъпи в скъп СПА салон. Тя усърдно крие това от приятелите си, за да не излезе, че е лош и непостоянен в принципите си човек.

Ако и вие сте се оказали в такава ситуация, когато принципите вече нямат никаква тежест, не се самонаказвайте – не сте станали неочаквано лош човек. Просто понякога приоритетите се променят.

6. Винаги си вземайте отпуск навреме

За да не свършите като Рос Гелър.

Рос има чудесна работа като палеонтолог в нюйоркски музей. Всичко обаче завършва плачевно, когато шефът му случайно изяжда сандвича му. Работата е там, че Рос току-що се е развел за втори път, страда от депресия и сандвичът е последната му радост – но и тя му е отнета! Затова, ако чувствате, че сте готови да се взривите дори пред началника си, е време да излезете в отпуск.

По материали от LifeHacker

Още от Интересно

Днес настроението ви ще се променя рязко

Луната е в знак Дева. Време, в което човек се замисля за своето здраве и за режима си на хранене. Хората изпитват подсъзнателно желание за поддържане ...

Любовният хороскоп за днес - 15 януари

Днес наблюдаваме Луна в Дева, затова и денят ще е спокоен и продуктивен в професионален и личен план. Днес ще сме по-разсъдливи и рационални по отноше...

Ето какво ви е подготвил любовният хороскоп за 14 януари

Луната в Лъв ни призовава днес да се поддадем на страстта и възможностите за любов, които денят ще ни предостави. Следвайте емоциите си смело.Обвързан...

Пикантна салата от моркови

Необходими продукти: 400 г моркови 50 г печени белени фъстъци 50 мл олио 1 зелена люта чушка 1/2 лимон 2 с. л. сусам 1 с. л. черен синап 1 ч. л. семе...

Внимание! Продължителното седене скъсява живота

Обездвижването крие безброй рискове. Не ги пренебрегвайте!...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян, мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната"...

Притча: Смисълът на живота определя посоката

Каква е разликата между резултатите и пътя, по който сме минали?  И защо понякога никой не вижда колко труд сме вложили в нещо, а само какви нед...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...

61-годишна взриви интернет с фотосесия по бански

Главно действащо лице в днешния ни материал е Ясмина Роси – един от най-възрастните все още работещи модели в света. Тя влиза в модния бранш ...

Защо 2017 може да е по-вкусна

Пророчествата може да са опасно нещо според митологиите и фентъзи жанра, но съвременните видения за бъдещето често разчитат на кратката ни памет, коят...