Оставаме ли без учители в България до 10 години?

Френският писател Анри Барбюс е казал: "Училището е работилницата, където се формира мисълта на подрастващото поколение и трябва да го държите много здраво, ако не искате да изпуснете бъдещето от ръцете си."

Говорейки за бъдещето в лицето на младото поколение и за бъдещето в лицето на промяната в образованието на България, преди няколко месеца ви срещнахме с Дарин Маджаров - основател на Образователен сайт №1 на България - Уча.се, който ни разказа за Новата ера в образованието.

В навечерието на новата учебна година разговора ни с Дарин продължава с една тревожна статистика:

Средната възраст на учителите в България е 57 години. След 10 години повече от половината преподаватели в България ще бъдат в пенсионна възраст." - споделя той, като използва данни от анализ на фондация Заедно в час".

Снимка: Уча.се

Често виждаме какво можем да подобрим в образованието и живота ни, постоянно говорим за него и за да успеем - ключът е, че често и постоянно трябва и да действаме.

В следващите редове заедно с Уча.се ще търсим именно решението. Ще ви разкажем и няколко вдъхновяващи истории. Помогнете ни и вие с мнение, коментари и вашите истории - това е инвестиция в бъдещето на всички нас!

Липса на кадри, спад на грамотността и затворени учебни заведения - това ли ни очаква в близкото бъдеще?! Отговорът е Не!". Не, защото всичко е в нашите ръце и зависи от нас! Всички знаем, че върху добро образование се гради добра икономика, качествено лично развитие и силна държава.

Иноватори в образователната система има, дейци също. От нас зависи да ги видим и тръгнем по пътя" с тях. Изборът е мой, наш, твой!

Ето няколко образователни български каузи, които носят промяната и набират звездна скорост през последните години:

*Вече 3 години фондация Заедно в час" се бори за една истинска кауза, а именно всяко дете в България да има достъп до качествено образование. Те с много хъс и позитивизъм подготвят млади и амбициозни хора да бъдат професионални учители и лидери в нашето образование.

*Друг повод за гордост са нашите приятели от Онлайн училището на България - Уча.се. Те предоставят уроците за училище за всеки ученик с видеа на интересен и разбираем език. Разработват и упражнения след видео уроците, като при неточен отговор системата автоматично препраща ученика на точния откъс от видео урока с отговора на въпроса, за да навакса пропуска.

Снимка: Thinkstock

благодарение на Jumpido, децата могат да се насладят на математиката чрез игра! Използвайки устройството за засичане на движения - Кинект, учениците използват телата си, за да решат задачите. Има безброй увлекателни игри. А ролята на учителя е да прецени какви да бъдат те.

*Трябва да споменем и Енвижън - софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа. Системата е проектирана така, че да осигури активното участие на всеки ученик в учебния процес, чрез ефективно използване на ресурсите.

*Училището.БГ е онлайн платформа, която свързва учителя с неговите ученици. Така осигурява повече възможности за контрол върху резултатите и темповете, както и по-качествен и атрактивен персонализиран образователен процес.

Истината е, че нещата се случват, хората действат, а всеки от нас може да помага - като вярваме и споделяме за иновациите в образованието. Една арабска поговорка гласи: Образованието е богатство, а неговото прилагане съвършенство. Факт е, че за да приложим наученото, имаме нуждата някой да ни заплени, да ни го разкаже, да ни обясни... Не някой, а Учителят, Менторът, Авторитетът.

Снимка: Thinkstock

И как да мотивираме учителите с истински сърца да останат и учат децата ни... А как да ги увеличим?!

Вижте тази история
История за мотивацията и амбицията на един учител да стигне до умовете и сърцата на повече ученици и да предаде знанията си на повече деца. Един учител, който се бори за образованост, щастие и усмивки сред младите хора. Вижте историята на Мария Николова.

Мария Николова
Мария има над 20 години опит и е един от най-добрите учители по химия в България. През последните 2.5 години г-жа Николова е гръбнакът на цялата секция по химия в Уча.се. Над 98% от учениците, които Мария обучава, влизат в желаните топ университети.

Снимка: Thinkstock

От 3-ка до 6-ца
Още бях в Белгия, когато започнах по Skype да се консултирам с Мария за видео уроците по химия. Тя ми помагаше след работния ѝ ден в Априловска гимназия. Заедно правихме плановете, структурата, всичко. Докато обсъждахме видео уроците, тя ми сподели, че успехът на учениците, на които преподава обичайно е отличен, но в момента един от випуските среща затруднения и средният им успех се е понижил на 3-ки и 4-ки.", разказа основателят на Уча.се - Дарин Маджаров.

"Направихме 6 видео урока по химия за следващите теми в училище и упражнения към тях. Мария ги прожектира в клас, с което допълни много успешно опита си с нов подход, който приближава знанията до ученика. Учениците се "влюбиха" в този съчетан метод на преподаване, захласнаха се по видеоуроците и дори преговаряха с тях сами вкъщи. На последващото контролно върху материала резултатите бяха повече от впечатляващи - от 102-ма ученици от трите випуска, 95 имаха пълни 6-ци." - допълва Дарин.

Снимка: Thinkstock

От 26 до 230 000 ученика
След тази случка г-жа Николова видя, че с нейните умения и години опит може да бъде полезна на хиляди ученици. Усилията ѝ могат да дават резултат не само в една класна стая, а в стотици. Мина известно време, тя напусна училище и стана част от екипа на Уча.се, където осъществява тази своя мечта.

В момента под нейн надзор е както цялата химия за задължителна подготовка в училище, така и химията за кандидат-студенти. Благодарение на тези видео уроци множество ученици бяха приети с пълни 6-ци и много спестени пари от частни уроци в медицинските университети.", с усмивка споделя Дарин.

Безспорно г-жа Мария Николова е пример за учител, който е осмислил нуждата да предаде знанията си на максимален брой ученици. Тя е направила огромна стъпка в своето развитие и в своята мисия на учител!

И ето, че когато искаме, ние можем - да обучим, да помогнем, да развиваме повече и повече образователната система. Може би това са някои от необходимите крачки, които трябва да направим, за да бъдем в крак с образованието в 21 век? Образование, което да достига до все повече деца с помощта на интерактивни занимания и висококвалифицирани и мотивирани учители.

Ето и един видео урок по химия - продукт на дългогодишните умения и труд на г-жа Николова и други колеги от екипа на Уча.се, вплетени с модерните технологии. Вижте как могат и учат децата на 21 век в канала на Уча.се във Vbox7:

Проучванията казват...
Сега ще ви представим и няколко интересни факта, базирани от Online Degree Programs. Те потвърждават, че онлайн образованието е голямата крачка, която светът тепърва ще дръзне да направи. Вижте ги:

*70% от учениците споделят, че онлайн обучението им помага да се справят много по-добре в клас и пред дъската;

*54% от учениците са много по-отдадени и ангажирани към научаването на уроци, които са представени чрез технологии;

*40% от учениците казват, че са станали отличници благодарение на видео уроци онлайн.

Снимка: Уча.се

Определено още едно доказателство за ефективността на онлайн обученията и в България са нашите приятели от Уча.се. За 2.5 години в сайта им над 230 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти и повече от 7 500 000 изгледани видео урока. А, казват, че децата не обичат да учат....

Истината е, че децата искат и имат нужда да се образоват, а ние трябва да намерим подходящия начин. Да помогнем и улесним учителите. Да направим по-атрактивна учителската професия, развивайки я с иновации. И това не е само работа на държавата - това е работа на всеки от нас - първо вътрешно да приеме промяната и след това да помогне тя да се зароди във всички покрай него.

Снимка: Thinkstock

Та не е ли това решението на образователната криза, за която навсякъде се говори и която дебне да ни застигне?!

Това бяха историите за образованието и нужната промяна в България, които ние ви разказахме. А вие като родители и отговорно общество как ще продължите тази приказка с вашите истории, с вашите идеи и мотивация?

Припомнете си други полезни статии от Уча.се в Edna.bg като това как да тренираме специални си орган мозъка и къде се крие тайната на умните и богатите.

Още от Интересно

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Тинейджърка пресъздава картина на Ван Гог на крака си

18-годишната Амелия Хол е страдала от депресия в продължение на няколко години. Но когато наскоро е имала особено лош ден, тя не прибягва до самонар...

Днес е Международният ден на прегръдката

От 1986 година 21 януари се отбелязва като Международния ден на прегръдката. В началото празникът се чествал единствено в САЩ, но след това бързо се р...

Истините на Хийт Леджър

Днес е една от най-тъжните дати в историята на шоубизнеса и по-специално киното, тъй като преди 9 години на нея се сбогувахме с актьора Хийт Леджър. ...

Как няколко минути донесоха „Оскар“ на шестима актьори

Никол Кидман Никол Кидман ни смая с уникалното си превъплъщение в образа на писателката Вирджиния Улф във филма "Часовете" от 2002 г. ...

"Заспива ми се някъде далече..."

Има хора, които идват в живота ни просто ей така, случайно, полека, без гръм и трясък. И понякога точно тези хора се оказват най-важните, те променят ...

Как да се справим с главоболието

Има хора, които ги боли глава, а има и хора, които страдат от главоболие. Хората във втората категория много добре знаят ужасяващите симптоми, които...

7 начина да сложиш край на навика да похапваш късно

Ако сте склонни вечер, (аз лично съм) да пренебрегнете здравословното хранене и спорт през деня, следвайте този прост наръчник и кажете НЕ! Как ст...

Кристиан Диор: „Истинската жена трябва да бъде капризна“

Днес се навършват 112 години от рождението на знаменития дизайнер Christian Dior. Той е роден и израснал в заможно семейство в Гренвил, Франция, но ...

В магазина за любов: Търся си пакетче любов, имате ли?

- Здравейте! – поздравявам аз вежливо продавачката. - Привет! С какво мога да ви бъда полезна? – отвръща ми тя. ...