Българският еврокомисар отговаря за 140 млрд. евро годишно

Проблемът в България досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване, казва еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю пред кореспондента на БНТ в Брюксел, където говори за новите си отговорности в ЕК

Разпределянето на ресорите по държави се е разминало с предварителните прогнози за структурата на Еврокомисията. Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е уточнил, че те са давани не на държави, а на хора, които са подходящи за тях, разказва кореспондентът на БНТ в европейската столица Владислав Велев.

Според него не би трябвало да има проблем комисията да започне своята работа на 1 ноември. Дотогава новите й членове ще се явят на събеседване пред ресорните комисии в Европарламента.

Кристалина Георгиева, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи от 2010 г., когато прие спешно номинацията след провала на Румяна Желева пред евродепутатите, поясни в ексклузивно интервю пред БНТ какво включват новите й функции като зам.-председател на ЕК, отговорен за бюджета и човешките ресурси.Новата Европейска комисия позира за обща снимка край езерото Женвал, недалеч от Брюксел

- Г-жо Георгиева, честито и пожелания за успех! Вие ще отговаряте за бюджета и за човешките ресурси в новата Европейска комисия. Какво точно представлява това? Какви ще бъдат преките ви задължения?

- Честито на страната ни! Аз ще бъда вицепрезидент с отговорности за "Бюджет" и "Човешки ресурси". Това означава 140 млрд. евро - годишния бюджет на комисията, и около 30 000 души, които работят в нейните дирекции. Освен това ще отговарям и за финансовия контрол, т.е. колко добре използваме парите и колко добра е нашата отчетност спрямо нашите граждани.

- По какъв начин пряко засяга България новата Ви позиция?

- Мисля, че направих много за България. Спомням си, когато започнах, висяха парите за "Дунав мост 2". Тогава ние бяхме под 100 млн. и ни ги бяха взели. Аз направих предложение в Комисията да обединим българската и румънската част на "Дунав мост 2" и така ние си спасихме парите. Сега го имаме този мост и хората пътуват по него.

В сегашната си работа аз имам задължението да направя така, че парите на Европа да работят колкото може по-добре за нашата икономика, за нашите хора, за всички европейци и, разбира се, българите.

Виж още: Кристалина Георгиева: Държа високо българското знаме

Специално в България, проблемът досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване. Ние имаме за следващия програмен период 16 млрд. евро. Моята задача е да помагам на България да усвои тези пари по най-добрия начин, с най-висок резултат.Кристалина Георгиева с шефа си Жозе Мануел Барозу и тогавашния премиер Бойко Борисов при посещението на председателя на Европейската комисия в София във връзка с пускането на втория лъч от метрото през август 2012.

- От нашата среща, която беше ден след извънредния Европейски съвет на 30 август, до днес няколко пъти се смениха версиите какво точно ще работите в новата Комисия, дали е бил сменен ресорът. Каква е истината? Имаш ли промяна в предполагаемия ви ресор?

- Видях ги тези спекулации. Не, мога да кажа съвсем директно на нашите хора - от първия момент, когато се видяхме с г-н Юнкер, ние се разбрахме за тези отговорности, за този ресор и вицепрезидентска титла.

Аз ще координирам всички комисари, защото всички имат отношение към бюджета и към човешките ресурси. Не знам откъде дойдоха тези идеи, но мога да ви кажа съвсем отговорно - въобще не е ставало дума за промяна.Жан-Клод Юнкер разговаря с Кристалина Георгиева в рамките на поредицата си срещи с кандидатите за европейски комисари, 2 септември 2014 г.

- Ще бъдете ли един вид шеф, като началник на други комисари? Вие сте един от зам.-председателите на Комисията и в ресора ви са поне двама комисари.

- Аз ще имам две генерални дирекции - Генерална дирекция "Бюджет" и Генерална дирекция "Човешки ресурси и безопасност". Това ме отличава от другите зам.-председатели, които имат координираща функция за някаква определена тема, но нямат дирекции, които да докладват директно, да са подчинени на тях.

Фотогалерия: Кой кой е в новата Европейска комисия

Освен това заедно с първия зам.-председател на комисията, аз съм зам.-председателят, който има координираща функция спрямо всички комисари, тъй като всички комисари разчитат на това да имат бюджет и да имат хора, с които да си изпълняват работата.

- В настоящата Комисия вие се включихте в кампанията за това в новата Комисия на Юнкер да има поне 10 жени. Сега девет от комисарите са жени. Според вас постигнато ли е полово равенство?33% са жените в състава на новата Еврокомисия, като Кристалина Георгиева допринася за разширяване на дамското присъствие сред заместниците на председателя Жан-Клод Юнкер. За сравнение - преди 20 години в третата ЕК на Жак Делор делът на нежния пол пада до едва 6%

- Девет е това, което имахме в предишната Комисия. Аз се надявах да бъдем 10. Като човекът, който отговаря за кадрите, за човешките ресурси, аз се надявам да постигнем следващите пет години по-голямо представително участие на жените в управленски позиции - и че следващата Комисия ще надмине това, което ние сме постигнали сега.

И не защото ме води някакъв феминизъм, защото една страна, за да успее, трябва да използва таланта на всички свои хора - жени и мъже. Когато имаме баланс, който изключва част от таланта на Европа от управлението на Европа, то не е в наш интерес.

- Защо бяхте избрана точно вие? Имаше един момент, в който не беше сигурно, че вие ще бъдете български избор на комисар. Какво надделя при вашия избор и от страна на правителството, и да получите покана от Юнкер?

- Искам да започна от г-н Орешарски, който беше първият, поставящ моята кандидатура. Благодаря на правителството, на президента.

Ние имахме куража да влезем в състезанието за върховен представител. Според мен това е добре за България - да покажем, че ние имаме самочувствие като нация. И естествено, това помага за по-добро позициониране за страната ни, когато се разпределят ресурсите.

Да си пожелаем в следващата Комисия председателят на Комисията да е българин.Кристалина Георгиева разговаря с президента Росен Плевнелиев при посещението му в Брюксел след насрочването на предсрочните парламентарни избори през 2013 г.

Виж още: Българка става основен говорител на ЕК

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари

Добро утро!  Неделя е ден за почивка и време със семейството и приятелите! Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––>>...

Къри с кюфтета

Необходими продукти: за кюфтетата: 600 г телешка кайма 80 мл олио 2 глави лук 20 г пресен джинджифил 2 скилидки чесън 1/4 връзка магданоз 2 с. л. кетч...

Най-добрите упражнения за космически оргазъм

1. Класически клекове Това класическо упражнение се грижи за мускулатурата на тазобедрената част и дупето. То подсилва циркулацията на кръвта, кое...

138 години от смъртта на вечния Любен Каравелов

На днешната дата преди 138 години сме загубили един наистина голям човек, творец и борец за свобода. Каравелов е роден на 7 ноември през 1834 г. в Ко...

Какво говори сексуалният ни стил за нас?

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор. Има най-различни мотиви за...

Самодостатъчна – това звучи гордо

„Ами как ще си намериш мъж, като изглеждаш самодостатъчна?“, директно ми хвърлят обвинението. „Ъъъ, моля?, опулвам се аз. „А...

Аз, когато ти си тръгна...

Здравей,Отдавна не те виждам. Смених си телефонния номер, изтрих всичките ти контакти.Научих се да се сдържам, когато неканените сълзи издават тъгата ...

"Любовта е да направиш място за втория в живот, който е бил за един..."

Какво точно е любовта? Това толкова сложно и същевременно толкова простичко чувство? Днешната ни доза поетично вдъхновение дава доста добър отговор: ...

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро цен...

Понякога трябва да бъдем егоисти в любовта!

Егоизмът е определян като лошо качество. Да, но зависи за какво става въпрос. Ако пренебрегваш другите и техните интереси, заради своите, винаги гледа...