Какви са правата ни в градския транспорт

В градския транспорт пътниците имат както права, така и задължения. Ситуацията в София е много деликатна, тъй като се разчита на самите пътници да се таксуват за пътуването.

Естествено, постоянният контрол следи за изпълнението на това задължение. Сблъсъците с контрольорите не са рядкост в автобуси, трамваи и тролеи и винаги тръгват от въпроса дали контрольорът има право да ме глоби.

Контрольорите трябва да глобяват само нередовните пътници, т.е. такива, които пътуват без перфориран билет или с нередовна карта. Глобата е от 20 лева. Глобявайки ви, вие може да продължите пътуването си. Това означава, че контрольорът не може да ви свали от превозното средство и да ви иска пари за глоба.

Щом ви глобят трябва да ви дадат и билетче, на което пише сумата, с която сте глобени.

Когато ви проверява, контрольорът като служебно лице е длъжен да се легитимира. Ако имате оплаквания срещу него, може да ги направите на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност.

Ако откажете да заплатите глоба, контрольорите са длъжни да ви свалят от превозното средство и да ви съставят акт за административно нарушение, който започва от 70 лева и стига до 100 лева.

Снимка: Виж София

Контрольорът е упълномощен да издава подобен акт, заради което не е необходимо да присъства полицай. Ако обаче пътникът настоява, такъв може да бъде извикан.

Водачите на превозно средство са задължени да продават билети само срещу точно приготвена сума, т.е. ако шофьорът няма да ви развали и вие пътувате без билет, вината си е само ваша.

Ако обаче шофьорът няма билети, вината е негова и не трябва да плащате глоба. Контрольорите и в този случай се опитват да вменят вина на пътниците, искайки да заплатят 20 лева. Но при отказан билет от водача, контролата няма право да ви глобява.

В този случай трябва да сигнализирате на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност, където трябва да съобщите инвентарния номер на возилото, линията, по която се движи, и спирката, около която се намира то. Така шофьорът ще бъде глобен, че е излязъл на линия без билети или с малка бройка и ги е свършил.

Може да се предпазите от глоба, като на телефон 0700 13 233 кажете, че не е ваша вината да сте без билет.

Ако обаче контрольорите настояват да ви глобят, може да поискате да ви напишат акт за административно нарушение, който да оспорите в съда. Оспорването струва 10 лева.

Трябва да знаете, че контрольорите получават допълнителни бонуси към заплатата за броя на глобените пътници, заради което някои служители настояват да платите глоба.

За това не трябва да се оставяте да ви вменяват вина при положение, че не сте виновен. Това обаче не е и извинение да се возите безплатно в градския транспорт.

Още от Интересно

Кои са зодиите, които се целуват най-страстно

Зодиакалният знак, под който сме родени, разкрива ключови факти за нас. Така например от зодията става ясно какъв е характерът на даден и човек и как ...

Дизайнерска носия вместо булчинска рокля през 2017 г.

Една от woman-ките се сгоди преди броени месеци и поради това в последно време в офиса темите за избора на булчинска рокля и подготовката за сватбата ...

Калин Терзийски профукал парите от "Фермата"

Калин Терзийски е похарчил целия хонорар, който е получил в риалити шоуто "Фермата". "Нямам специално отношение към парите. Ако имам пари, черпя н...

Днес е отличен ден за романтични срещи

Луната в знакът на Везните носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекара...

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...

Лунните лица на Козирога - II част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

Плодови кексчета с овесени ядки

Необходими продукти: около 200 грама овесени ядки 100 милилитра нискомаслено прясно мляко 200 грама пълнозърнесто брашно 1 доза протеин на п...

Когато името не ни носи късмет

Сред толкова много празници в този период, които народът мъдро е постановил да се пълнят със „свинско и винско” за здравето на Христовци, ...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...