Какви са правата ни в градския транспорт

В градския транспорт пътниците имат както права, така и задължения. Ситуацията в София е много деликатна, тъй като се разчита на самите пътници да се таксуват за пътуването.

Естествено, постоянният контрол следи за изпълнението на това задължение. Сблъсъците с контрольорите не са рядкост в автобуси, трамваи и тролеи и винаги тръгват от въпроса дали контрольорът има право да ме глоби.

Контрольорите трябва да глобяват само нередовните пътници, т.е. такива, които пътуват без перфориран билет или с нередовна карта. Глобата е от 20 лева. Глобявайки ви, вие може да продължите пътуването си. Това означава, че контрольорът не може да ви свали от превозното средство и да ви иска пари за глоба.

Щом ви глобят трябва да ви дадат и билетче, на което пише сумата, с която сте глобени.

Когато ви проверява, контрольорът като служебно лице е длъжен да се легитимира. Ако имате оплаквания срещу него, може да ги направите на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност.

Ако откажете да заплатите глоба, контрольорите са длъжни да ви свалят от превозното средство и да ви съставят акт за административно нарушение, който започва от 70 лева и стига до 100 лева.

Снимка: Виж София

Контрольорът е упълномощен да издава подобен акт, заради което не е необходимо да присъства полицай. Ако обаче пътникът настоява, такъв може да бъде извикан.

Водачите на превозно средство са задължени да продават билети само срещу точно приготвена сума, т.е. ако шофьорът няма да ви развали и вие пътувате без билет, вината си е само ваша.

Ако обаче шофьорът няма билети, вината е негова и не трябва да плащате глоба. Контрольорите и в този случай се опитват да вменят вина на пътниците, искайки да заплатят 20 лева. Но при отказан билет от водача, контролата няма право да ви глобява.

В този случай трябва да сигнализирате на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност, където трябва да съобщите инвентарния номер на возилото, линията, по която се движи, и спирката, около която се намира то. Така шофьорът ще бъде глобен, че е излязъл на линия без билети или с малка бройка и ги е свършил.

Може да се предпазите от глоба, като на телефон 0700 13 233 кажете, че не е ваша вината да сте без билет.

Ако обаче контрольорите настояват да ви глобят, може да поискате да ви напишат акт за административно нарушение, който да оспорите в съда. Оспорването струва 10 лева.

Трябва да знаете, че контрольорите получават допълнителни бонуси към заплатата за броя на глобените пътници, заради което някои служители настояват да платите глоба.

За това не трябва да се оставяте да ви вменяват вина при положение, че не сте виновен. Това обаче не е и извинение да се возите безплатно в градския транспорт.

Още от Интересно

Как да научим децата си на стойността на парите

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им. Ка...

Мелания Тръмп на 16!

Днес тя е първа дама, но преди 30 години е била пробиващ модел в родната си Словения. Да, говорим за съпругата на американския президент Доналд Тръ...

Между Шагал, примитивистите на 20 в. и беларуския фолклор: чудните светове на Анна Силивончик

Наивно изкуство просто не съществува.Така отговаря Анна Силивончик, когато наричат картините й наивистични.И макар да се ласкае, че я сравняват с Марк...

Балерини по улиците на Кайро: красив фото проект се бори срещу сексуалното насилие в Египет

Красиви, вдъхновяващи, свободни в полета на танца… Виждали сме вече подобни портрети на балетисти в градска среда, нали?Фотографът Mohamed Taher...

Така се приготвя вкусен oвчарски пай

Необходими продукти: 300 г телешка кайма 300 г зеленчуци 1/2 ч. ч. червено вино 1 глава лук 6-7 картофа 1 яйце 50 г масло подправки прясно мляко ...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Онези мъже, които плачат и пишат стихове

Аз съм от онези мъже... Аз съм от онези мъже, които плачат. Ако те е срам, просто ме подмини. Уморих се от фалшиви герои и от силни, но със дребн...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Имате големи планове и мечти. Днес ще изкачите още една стълби...