Туристическите съкровища на Балканския полуостров

Не е нужно да отидете на края на света, за да се насладите на фантастично красиви кътчета. В радиус от 1000 и няколко километра от българската столица се намират едни от най-живописните местности, които природата на Балканския полуостров и човешката ръка е дала на човечеството ни.

1. Плитвичките езера в Хърватия
В историческия регион Лика, между планините Мала Капела и Плешивица в Хърватия, се намира група езера под събирателното име Плитвички езера. Районът е обявен за национален парк през 1949 г., а 30 години по-късно ЮНЕСКО го включва в списъка на световното наследство.

Паркът е ослепителна колекция от 16 езера с множество изливащи се водопади, по които да се разходите с електрически корабчета, 20 пещери и гъсти гори с богата фауна и растителност. Къмпинги и хотели предоставят възможност на туристите да прекарат няколко незабравими дни сред природата.

Плитвичките езера се делят на Горни и Долни. Общата им площ е 217 хектара, а двата най-големи басейна са Козяк и Прошчанското езеро. Най-високата точка в националния парк е и най-високият връх на Мала Капела (1280 м). Под влияние на непрекъснато натрупващия се шуплест варовик, който е и основен феномен на парка, езерната система се отличава с непрекъснато нарастване и преобразяване на всички нейни елементи.

Дълбочината, големината и формата, водопадите, та дори и броят на самите езера постоянно се променя. Цветовете на водата варират в зависимост от количеството минерали и организми, обитаващи езерата, както и от ъгъла, под който пада слънчевата светлина върху водата.

TopDreamer

2. Дубровник, Хърватия
Дубровник е едно от туристическите бижута на Хърватия, който често е спряган като "Перлата на Адриатика". Намиращ се в най-южната част страната, градът се слави с вековна история и неземна красота.

Дубровник е един от десетте най-добре запазени средновековни града в света, които са заобиколени от стена. Той е световноизвестен туристически център, който разполага със собствено летище, множество райски плажове и исторически паметници, сред които дворецът Спонза, крепостта Ловриенац и катедралата Свети Влас.

Старата му част е вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а части от местността са използвани за снимачна площадка на популярния сериал на НВО "Игра на тронове".

TopDreamer

3. Охридското езеро, Република Македония и Албания
Охридското езеро е една от най-популярните туристически дестинации на Република Македония. То е разположено в планинска област на границата между Македония и Албания. Езерото е най-дълбокият, обграден от суша, воден басейн на Балканския полуостров и 7-ми по дълбочина в Европа. През 1980 година ЮНЕСКО обявява езерото и града за световно културно и природно наследство. Охридското езеро се подхранва предимно с изворна вода от подземни и надземни източници, което го прави уникална природна забележителност.

Над рибарския квартал Канео, разположен по крайбрежието на Охридското езеро, се извисява една от най-известните църкви в Македония - православната "Свети Йоан Богослов", известна още като "Свети Йоан Канео". Изоставена през 17-и век, тя е повторно възстановена към края на 19-ти век от местните българи, които отчасти са променили архитектурата и живописта й. От нея се разкрива гледка към езерото и града, пред която никой турист не може да остане безразличен.

TopDreamer

4. Метеора, Гърция
Метеора е сред най-големите и най-важни манастирски центрове в Централна Гърция, разположена на 240 километра югозападно от Солун. Местността се отличава с 6 действащи манастира от общо 9-те запазени, които са построени на върховете на високи 400-метрови скали, приличащи на каменни стълбове.

Монашеската традиция в Метеора продължава повече от 16 века, когато през 5-и век е издигнат манастирският комплекс. От 1988 г. той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

TopDreamer

5. Пещерата Постойна в Словения
Пещерата Постойна е карстова форма, създадена в продължение на хилядолетия от река Пивка. Намира се на около 10 километра от словенския град Постойна, чието име е наследила, и на 50 километра от столицата на Словения - Любляна.

Дълга 20 570 метра и дълбока 115 метра, тя е една от най-популярните туристически дестинации в страната, предлагаща и най-дългия туристически пещерен маршрут в света - 5,23 километра.

В Постойна пребивава най-голямото пещерно земноводно в света - протеят, още познат като човешка рибка, който може да бъде видян в аквариум от посетителите на пещерата. Тъй като мястото се отличава с много добра акустика, недрата ѝ редовно се превръщат в сборно място на редица музикални мероприятия.

TopDreamer

6. Островът "Свети Стефан", Черна гора
Разположен на адриатическото крайбрежие на Черна гора, "Свети Стефан" е едно от най-луксозните курортни селища в страната с 2-километрова плажна ивица. Красотата му е дълбоко ценена от редица световноизвестни личности, които ежегодно предприемат круизи до него.

Освен с три църкви, "Свети Стефан" разполага с 5-звезден хотел от веригата Aman Resorts, няколко заведения за хранене и множество вили, запазили автентичния си стил. Там именно се намира "Вила Милочер" - лятната резиденция на югославската кралица Мария Караджорджевич, както и собственото жилище на Клаудия Шифър.

TopDreamer

Пътувайте по света с Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

Цитати на Пол Нюман, с които да започнете седмицата

Пол Нюман – актьор, автомобилен състезател, филантроп, пионер в производството на органик храните, романтик и една от най-интересните личности н...

Грация: Свръхгабаритна балерина се прочу с пируетите си (ВИДЕО)

Пълната американка Лизи Хоуел се прочу в социалните мрежи, благодарение на свои фотографии и видео, в които са заснети тренировките й по балет, пи...

Мисъл на деня от Овидий

„Отдихът храни тялото и дава храна на духа, а прекаленият труд им вреди.“ Публий Овидий Назон е древноримски поет, роден на 20 март, 40 г....

10-те най-далечни града (галерия)

  Галерия Топ 10 на най-отдалечените градове 10 снимки Забързаното ежедневие, работата, задръстванията, мръсният въздух ...

5 начина да спреш да се притесняваш за всичко

Нека да изясним нещо - тревожността не е същото като обсесивно-компулсивно разстройство или друг психически проблем като панически атаки и депресията....

Мисъл на деня от Коко Шанел

"Не разбирам как една жена може да напусне къщата без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е...

20 януари – Честит имен ден на Евтим и Евтимий

На 20-ти януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновск...

Хороскопът ви за 16 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Нов закон в Швейцария: Който махне презерватива е изнасилвач

Наказателният съд в Лозана, Швейцария, взе историческо решение. Съдиите постановиха, че ако по време на сексуален акт мъжът реши да свали презерва...

Мръсните хотелски тайни, които персоналът няма да ви каже

Плащате много пари за хотела, препоръчан от сайтове, приятели и куп други места. Разбира се, че очаквате да получите най-доброто без значение кой ...