Туристическите съкровища на Балканския полуостров

Не е нужно да отидете на края на света, за да се насладите на фантастично красиви кътчета. В радиус от 1000 и няколко километра от българската столица се намират едни от най-живописните местности, които природата на Балканския полуостров и човешката ръка е дала на човечеството ни.

1. Плитвичките езера в Хърватия
В историческия регион Лика, между планините Мала Капела и Плешивица в Хърватия, се намира група езера под събирателното име Плитвички езера. Районът е обявен за национален парк през 1949 г., а 30 години по-късно ЮНЕСКО го включва в списъка на световното наследство.

Паркът е ослепителна колекция от 16 езера с множество изливащи се водопади, по които да се разходите с електрически корабчета, 20 пещери и гъсти гори с богата фауна и растителност. Къмпинги и хотели предоставят възможност на туристите да прекарат няколко незабравими дни сред природата.

Плитвичките езера се делят на Горни и Долни. Общата им площ е 217 хектара, а двата най-големи басейна са Козяк и Прошчанското езеро. Най-високата точка в националния парк е и най-високият връх на Мала Капела (1280 м). Под влияние на непрекъснато натрупващия се шуплест варовик, който е и основен феномен на парка, езерната система се отличава с непрекъснато нарастване и преобразяване на всички нейни елементи.

Дълбочината, големината и формата, водопадите, та дори и броят на самите езера постоянно се променя. Цветовете на водата варират в зависимост от количеството минерали и организми, обитаващи езерата, както и от ъгъла, под който пада слънчевата светлина върху водата.

TopDreamer

2. Дубровник, Хърватия
Дубровник е едно от туристическите бижута на Хърватия, който често е спряган като "Перлата на Адриатика". Намиращ се в най-южната част страната, градът се слави с вековна история и неземна красота.

Дубровник е един от десетте най-добре запазени средновековни града в света, които са заобиколени от стена. Той е световноизвестен туристически център, който разполага със собствено летище, множество райски плажове и исторически паметници, сред които дворецът Спонза, крепостта Ловриенац и катедралата Свети Влас.

Старата му част е вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а части от местността са използвани за снимачна площадка на популярния сериал на НВО "Игра на тронове".

TopDreamer

3. Охридското езеро, Република Македония и Албания
Охридското езеро е една от най-популярните туристически дестинации на Република Македония. То е разположено в планинска област на границата между Македония и Албания. Езерото е най-дълбокият, обграден от суша, воден басейн на Балканския полуостров и 7-ми по дълбочина в Европа. През 1980 година ЮНЕСКО обявява езерото и града за световно културно и природно наследство. Охридското езеро се подхранва предимно с изворна вода от подземни и надземни източници, което го прави уникална природна забележителност.

Над рибарския квартал Канео, разположен по крайбрежието на Охридското езеро, се извисява една от най-известните църкви в Македония - православната "Свети Йоан Богослов", известна още като "Свети Йоан Канео". Изоставена през 17-и век, тя е повторно възстановена към края на 19-ти век от местните българи, които отчасти са променили архитектурата и живописта й. От нея се разкрива гледка към езерото и града, пред която никой турист не може да остане безразличен.

TopDreamer

4. Метеора, Гърция
Метеора е сред най-големите и най-важни манастирски центрове в Централна Гърция, разположена на 240 километра югозападно от Солун. Местността се отличава с 6 действащи манастира от общо 9-те запазени, които са построени на върховете на високи 400-метрови скали, приличащи на каменни стълбове.

Монашеската традиция в Метеора продължава повече от 16 века, когато през 5-и век е издигнат манастирският комплекс. От 1988 г. той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

TopDreamer

5. Пещерата Постойна в Словения
Пещерата Постойна е карстова форма, създадена в продължение на хилядолетия от река Пивка. Намира се на около 10 километра от словенския град Постойна, чието име е наследила, и на 50 километра от столицата на Словения - Любляна.

Дълга 20 570 метра и дълбока 115 метра, тя е една от най-популярните туристически дестинации в страната, предлагаща и най-дългия туристически пещерен маршрут в света - 5,23 километра.

В Постойна пребивава най-голямото пещерно земноводно в света - протеят, още познат като човешка рибка, който може да бъде видян в аквариум от посетителите на пещерата. Тъй като мястото се отличава с много добра акустика, недрата ѝ редовно се превръщат в сборно място на редица музикални мероприятия.

TopDreamer

6. Островът "Свети Стефан", Черна гора
Разположен на адриатическото крайбрежие на Черна гора, "Свети Стефан" е едно от най-луксозните курортни селища в страната с 2-километрова плажна ивица. Красотата му е дълбоко ценена от редица световноизвестни личности, които ежегодно предприемат круизи до него.

Освен с три църкви, "Свети Стефан" разполага с 5-звезден хотел от веригата Aman Resorts, няколко заведения за хранене и множество вили, запазили автентичния си стил. Там именно се намира "Вила Милочер" - лятната резиденция на югославската кралица Мария Караджорджевич, както и собственото жилище на Клаудия Шифър.

TopDreamer

Пътувайте по света с Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

Хороскопът ви за 11 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Дневен хороскоп за 18 февруари

Днешният ден се очертава динамичен за някои зодии, а за други ще е типичен лежерен съботен ден. Вижте какво очаква представителите на зодиите Рак и Во...

Зодия Риби: Особняците в зодиака

Хората от зодия Риби имат хиляди прекрасни качества като богато въображение, силна интуиция, творческа нагласа, нежност, добро сърце, грижовност к...

6 сигурни начина домът ти да заблести от чистота

Ето фаворитите ни в категория „Скърцаща чистота за рекордно кратко време“.Хороскоп на домакинята1. Използвай картонена фуния, за да обереш...

Виктор Калев влиза в „Като две капки вода“

Една от големите изненади, които продуцентът Магърдич Халваджиян и половинката от култовия тандем на „Като две капки вода“ – Димитър...

6 подценявани качества на добрия служител

Повечето работодатели търсят да назначат служители с високи професионални качества, ефективност и умения за работа в екип. Това обаче със сигурнос...

Никога не сте виждали такива десерти! (галерия)

  Галерия Изящни гланцирани десерти 10 снимки Сладкарството е истинско изкуство, а тези десерти са дори повече от това! ...

Илияна Илиева за ролята на родителите в Американския колеж

Доброто взаимодействие между родители, учители и ученици в системата на средното образование е изключително важно. Когато тези свързани общности работ...

9 професии за срамежливи хора

Ако сте по-скоро интроверт, отколкото екстроверт или просто не харесвате разговорите, има много професии, които просто не са за вас. За щастие има мно...

Интересни презентации на ястия, опитайте ги!

Много е важно как едно ястие ще бъде поднесено. Както се казва, презентацията е всичко. Тя възбужда апетита, кара ни все повече да искаме да се на...