Умореното его: Гладна мечка хоро не играе

2010 е годината, в която няколко психолози задълбават в една не съвсем обичайна за тях материя. Става дума за 1 112 съдийски решения за помилване на затворници. Това, което откриват учените е, че шансовете за излизане на свобода на тези несретници са далеч по-високи непосредствено след закуска и обяд.

Средностатистически, съдиите помилват около 60% от затворниците веднага след като са се нахранили. Колкото повече време изминава от последното им ядене, толкова повече намалява тяхната благосклонност, а непосредствено преди хранене шансът за предсрочно освобождаване на осъдените е 20% - около три пъти по-нисък.

Тоест, колкото по-гладни са били съдиите, толкова по-рядко са поемали отговорността да освободят затворник и толкова по-често са поемали по пътя на най-ниското съпротивление, отлагайки помилването за по-нататък.

Гладна мечка хоро не играе, както е казал народът. Гладът може да означава много различни неща, но в биохимията се асоциира с ниски нива на кръвна захар. И ако си позволим да преиначим народната поговорка за целите на следващото изложение, то тя би звучала по-скоро по следния начин: "Мечка, която играе хоро, огладнява".

През 2007 година вече познатият ни Рой Баумайстер провежда изследване, в което участниците са заставени да изгледат един филм без звук. В центъра на екрана има образ на жена, която произнася реч, а в долния десен ъгъл се появяват и изчезват несвързани думи.

Задачата на хората е да се фокусират върху жената и да се постараят да игнорират примигващите в периферията слова.

Учените измерват нивата на кръвна захар на участниците преди и след видеото и ги сравняват с тези на контролна група, която гледа същия клип, но без специални инструкции да се абстрахира от случващото се в долния десен ъгъл. Не съвсем изненадващо в настоящия контекст, представителите на първата група се отличават със значително по-ниски стойности на кръвна захар от контролната група.

В последващи подобни тестове участниците гледат същото видео, но непосредствено след него пият газирана напитка, която или е със захар, или е изкуствено подсладена. След това получават задача да изпълнят някое от всички онези неща, за които стана ясно, че изчерпват волята особено успешно - пъзели, повтаряне на геометрични линии, потискане на емоциите, прояви на алтруизъм и т.н. В крайна сметка, хората, които получават нискокалорични подсладители, се представят доста по-зле, отколкото онези, които наистина възстановяват енергията си.

Разбира се, захарта не е единственият начин да покачиш кръвната си глюкоза, но от тези изследвания става ясно, че човек е с много по-голяма готовност да упражнява воля и да взема важни решения на пълен стомах. Затова и диетите са толкова трудна задача за много от нас - защото техният успех зависи от наличието на енергиен дефицит в тялото.

Важно е да се отбележи, че нещата, за които става дума тук, в никакъв случай не трябва да бъдат третирани като неоспорими факти. Говорим за материя, която тепърва предстои да бъде изследвана от науката и за която знаем твърде малко. Въобще - идеята за "умореното его" е само една метафора за нещо много по-комплексно, отколкото можем да си представим към настоящия момент.

Също така, известно е, че волята може да бъде стимулирана не само чрез храна, но и с помощта на други мотиватори като материални подаръци (шопинг терапия, дами?), развлечение, разнообразяване и др.

Единственото неоспоримо нещо е, че мозъкът изисква "гориво", за да функционира. Учените, чиито експерименти коментираме, хипотезират, че волевите функции на мозъка отнемат най-много от това гориво и неколкократно са демонстрирали, че когато имаме недостиг на бърза енергия (глюкоза) в кръвообращението, изпадаме в състояние, което може да се етикетира като "умора на егото".

Независимо от това какво казват книгите за личностно развитие обаче, волята не е умение. Ако беше, щяхме да ставаме все по-добри с практикуването й, докато всъщност е точно обратното. Засега единственият известен начин да си спестим изчерпването й е да разпознаваме предизвикателствата в ежедневието си и да избягваме онези от тях, за които знаем, че ще ни костват много, а ще ни донесат малко в замяна.

Съвременният начин на живот изисква повече самоконтрол отвсякога. Устояването на мисълта, че фейсбук е на една ръка разстояние, в телефона ни чака непрочетен SMS, а в шкафа дебнат вафлички изисква неимоверно количество мозъчни напъни. Ако не се огънем пред първото, второто със сигурност ще ни разклати, а третото като нищо може и да ни повали.

Добавете към това факта, че нощеска не сте спали добре, предната вечер сте обърнали една бира в повече и на всичкото отгоре е трябвало да си затраете пред очевидните сексуални намеци на прекия си ръководител.

Сега сложете щипка мрънкане от малката вкъщи и гарнирайте с оня нехранимайко, който очевидно е женен повече за компютъра, отколкото за вас и никак няма да ви е трудно да си обясните защо понякога предпочитате да седите с празно изражение пред най-тъпия епизод от "Сексът и градът", вместо да отидете на фитнес.

И ако държите да ви оставим с нещо като поука от поредицата за "Умореното его", помислете за следното... Никога няма да имате пълен контрол върху собствените си действия, но най-лесно ще устоявате на инерцията, ако сте свежи умствено и физически.

Почивайте си, глезете се и се разнообразявайте. Наспивайте се и ако ще се напивате злостно, гледайте да не е по време на диета или в деня преди тренировка. И докато науката не разгадае напълно тайните на егото, не вземайте важни решения на празен стомах.

Източници:

1. Danziger, Shai, Jonathan Levav, and Liora Avnaim-Pesso. "Extraneous Factors in Judicial Decisions." Ed. Daniel Kahneman. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 108, no. 17 (2011): 6889-892.

2. Gailliot, Matthew T., Roy F. Baumeister, C. Nathan DeWall, Jon K. Maner, E. Ashby Plant, Dianne M. Tice, Lauren E. Brewer, and Brandon J. Schmeichel. "Self-control Relies on Glucose as a Limited Energy Source: Willpower Is More Than a Metaphor." Journal of Personality and Social Psychology 92, no. 2 (2007): 325-36.

3. Beedie, C. J., and A. M. Lane. "The Role of Glucose in Self-control: Another Look at the Evidence and an Alternative Conceptualization." Personality and Social Psychology Review 16, no. 2 (2012): 143-53.

4. Baumeister, Roy F. Tierney, John. "Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength" The Penguin Press, 2011. ISBN 978-1-59420-307-7

Още от Здраве, диети и спорт

4 страшни неща, които се случват от седене по цял ден

Проблемът не е в самото седене, а в пасивното седене. Както ти е известно, да седиш е лесно – не изисква никакво усилие и за това хората го прав...

Какво причинява студът на здравето

Ниските температури са изключително опасни за здравето. Проблемът не е само в измръзването и настинките. Той може да донесе инфаркти и депресии....

Тридневен глад може да възстанови напълно имунната ви система

Три поредни дни на пълен глад може да възстановят разклатената ви имунна система в сезона на грипа и настинките и дори да намалят риска от ракови забо...

Упражнение за оздравяване на организма

Ежедневната гимнастика е важна, защото подобрява нашия тонус, поддържа ни в добра форма. Има едно упражнение, което всеки от вас е правил поне веднъж....

Ефективни методи за борба с бръчки по челото

Бръчките по челото са сред издайническите белези за старост. Подобно на всеки белег, колкото по-рано се погрижите за тях, толкова по-добре. Ранната пр...

Домашни продукти, с които да спрем кръвта след порязване

При порязване могат да помогнат домашни продукти, които се намират във всяко домакинство. Благодарение на тях кръвта, която тече заради порязването, м...

Как да тренираме в онези дни

Онзи период от месеца е до болка познат на всяка жена. Много от дамите изпитват дискомфорт да тренират в периода на менструацията. За да сте напълно н...

Защо и колко напълнявате при липсата на достатъчно сън?

Не е тайна, че недоспиването не е никак здравословно. Не само, че се чувствате ужасно на другия ден, ами и има голям шанс да пратите диетата/храни...

Защо е важно водата да се съхранява в медни съдове?

Съхраняването на водата в медни съдове има огромни ползи за здравето и не само това – този метод на съхранение предпазва и от някои много опасни...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...