Интервю с хореографа Жил Жобен за Edna.bg

Швейцарският хореограф Жил Жобен се превръща в световнo значима фигура в съвременния танц още с първия си голям спектакъл "A+B=X" (1997).

В продължение на две десетилетия той продължава да е един от новаторите на тази територия. Живее и работи в Женева, но често прекрачва националните граници, за да обменя артистичен опит.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАДУШАТА МИ СЕ ПОКЛОНИКОЙ Е МЕЛНИЧАРЯТ, КОЙТО ВИЕ СРЕЩУ ЛУНАТАНЕ МОЖЕШ ДА НАКАРАШ НЯКОЙ ДА ТЕ ОБИЧАПОРТРЕТ НА СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО

След 10-годишна успешна професионална кариера Жил Жобен основава танцова компания "Cie Gilles Jobin", която и до днес е определяна като една от водещите независими танцови компании в Швейцария.

Проектите му често са насочени към изследване на танцови практики чрез отношенията тяло - интелект. Специалното отношение на Жил Жобен към точните науки и по-конкретно към физиката произтича от една много лична семейна история - чичо му се научил да кара колело с помощта на не друг, а на самия Алберт Айнщайн.

За последния си спектакъл "Квант" (Quantum), за любовта към танците и за участието си в тазгодишния Фестивал на съвременния танц (One Dance Week), който ще се проведе в Пловдив от 28.08 до 06.09, талантливият Жил Жобен разкрива пред Edna.bg:

- Г-н Жобен, разкажете ни повече за себе си. Как танцът, във всички негови измерения, се превърна във ваша професия? Жил Жобен

Снимка: Клауд Дюсекс

Първоначално се насочих към актьорското майсторство, но театърът, с неговата рационалност и наративност, в един момент ми отесня. Изпитах нужда да изразявам себе си през по-абстрактна медия и танцът ми се стори изключително подходяща творческа среда, в която аз открих нужните предизвикателства и средства за изразяване. И така преминах в сферата на съвременния танц.

- Представленията ви са подчинени на връзката между изкуството и науката. Каква връзка открихте между танца и физиката?

"Квант" е спектакъл, базиран на изследване на връзката между изкуство и наука, и то конкретно между танца и физиката на елементарните частици. Спектакълът е резултат от тримесечното ни проучване в най-голямата лаборатория за ядрена физика CERN, заедно с визуалния артист Джулиус фон Бисмарк.

През март 2012 година бях удостоен с наградата Collide@CERN в категорията "Танц и пърформанс" за проект, в който изследвам връзката между тялото и интелекта, като ползвам танца и много специфичната среда на най-голямата лаборатория за физика на елементарните частици в света, в която се намира Големият адронен ускорител. Кадър от спектакъла "Квант"

Снимка: One Dance Week

По време на това изследване осъзнах, че във физиката на елементарните частици теорията идва преди експеримента. Аз бях в CERN в деня, в който дойде новината, че е направено историческото откритие на частица, която притежава всички характеристики на Хигс бозона.

- Разкажете ни повече за последния си проект "Квант"?

Физиката е много абстрактна материя, а както ви казах, аз особено се интересувам от абстракциите. За мен този проект беше възможност да направя едно изключително абстрактно представление. Аз буквално се потопих в този свят на елементарните частици. Никога преди това не се бях занимавал с толкова абстрактни концепции и тяхното отношение към екзистенциалните въпроси за съществуването на материята, изследвани през танца.

- В какво откривате вдъхновение за спектаклите си? Кадър от спектакъла "Квант"

Снимка: One Dance Week

За представлението "Квант" вдъхновението дойде, както вече споменах, от изследванията в областта на физиката на елементарните частици. За мен беше много интересна изцяло новата парадигма на нематериалността, която е много различна от тази, с която ние, артистите в съвременния танц, работим. За нас са основополагащи физическият контакт, материята, изключителната обвързаност със земното притегляне на телата. Физиката борави със съвсем други принципи - тези за основните сили, които не са подчинени на никаква материална връзка. Материята не се поддържа чрез "докосване".

Ние буквално представляваме звезден прах, който се конфигурира като материя вследствие на огромни сили. Ние сме тези тела, които сме, благодарение на крехкия баланс на квантовите сили. За различните си спектакли имам различни вдъхновения. Особено се вдъхновявам от изследвания на човешкото движение, от различни теории за генериране на движението.

- Според вас, как българската публика ще възприеме спектакъла?

Това не мога да знам, но се надявам да са отворени към новото и да го приемат с любопитство и изследователски дух. Но съм забелязал, че публиките по света не се различават особено, тоест няма значение в кой край на света играем, публиката винаги е добре настроена и откликваща на тези посоки на търсене, които ние ѝ предлагаме. Кадър от спектакъла "Квант"

Снимка: One Dance Week

- Знаете ли, че България е популярна по света със своята традиционна фолклорна музика? Как се отнасяте към евентуален експеримент, в който се ползва българска народна музика? Бихте ли обмислили подобна идея за свой бъдещ проект?

Това е доста странен въпрос. Все едно да попитате един български хореограф дали би направил представление с швейцарска фолклорна музика. Кадър от спектакъла "Квант"

Снимка: One Dance Week

Фестивалът на съвременния танц (One Dance Week) се провежда от 28 август до 6 септември 2014 година в град Пловдив. Повече информация за програмата на фестивала можете да намерите тук. Билети за всички спектакли, включени в тазгодишната програма на фестивала, можете да откриете в мрежата на Eventim.

Още от Звезди

Брад Пит изглежда по-добре от всякога след ...

Актьорът е отслабнал след развода, но не от мъка....

Ума Търман и бившият ѝ се хванаха за гушите"

Ума Търман и бившият ѝ годеник Арпад Бюсон водят ожесточена битка в съда в Ню Йорк, свързана с попечителството на 4-годишната им дъщеря Луна. Пред...

Бела Хадид е „огорчена и бясна“, защото The Weeknd ...

Поне така твърдят близки приятели на супермодела... както и една нецензурирана снимка, която Бела публикува....

Матю Макконъхи – плешив шишко на средна възраст

Матю Макконъхи е неузнаваемо дебел в новия си филм „Gold“. Наскоро 47-годишният актьор сподели, че за да качи толкова много тегло (около 22 кг) се...

Стунджи става дядо на 50

Стоян Янкулов-Стунджи ще става дядо. Музикантът, който миналата година навърши 50, чака внуче. Дъщеря му Стилияна от неговия брак с Мая Янкулова е...

Оспорват статуса на звезда на Марая Кери

Звездата на Марая Кери на холивудската Алея на славата бе „поругана“ от вандали. След името на певицата бе изрисуван с мастило въпросителен знак в...

Гаджето на принц Хари най-накрая се запозна с Кейт ...

Връзката между принц Хари и актрисата Меган Маркъл е все по-сериозна....

От червения килим: Най-бляскавите звезди на „Изборът на публиката“

Победителите в надпреварата за наградите „Изборът на публиката“ (People's Choice Awards) бяха оповестени снощи в Лос Анджелис. 43-ата церемония по...

Енджи Касабие е бременна с близначки

Енджи Касабие очаква не едно, а цели две бебета. Нашумялата диетоложка се похвали, че ще има близначки – момиченца, които смята да роди в България...