Началото на есента отключва депресия у децата

Тъгата по отминалото лято и индивидуалните страхове от поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците.

Това коментира пред БТА доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление "Психично здраве" към Националния център по общественото здраве и анализи. Краят на лятната ваканция може да отключи депресия и у децата.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК СПОРТЪТ ПОМАГА НА ДЕЦАТА ДА РАЗВИЯТ МОЗЪКА СИСИНДРОМ НА ТЕСНИТЕ ПАНТАЛОНИКОЙ ПЕЧЕЛИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА?СПЕЧЕЛЕТЕ ЗАБАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

Момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна.

Това състояние се поражда например заради страха, че децата отново ще върнат в недружелюбна среда на училището, където са подложени на тормоз от така наречена група за натиск.

Всяко дете има своите страхове, въпрос на родителите е да ги открият в разговор и така да му помогне да разбере защо наистина детето тъгува.

Ако ваканцията се възприема като компенсиране на неприятното ежедневие, тогава депресията се засилва и е необходимо родителите да потърсят професионална помощ.

Можем да помогнем на децата си в прехода като продължим ваканцията с игри и срещи с приятели от почивка и през учебно време, съветва психологът.

Добре е по време на ваканцията децата да свикнат по малко всеки ден да правят преговор. По този начин ще навлязат по-лесно в света на възрастните и ще се научат на постоянство, както и на важното умение да умеят да изчакват удоволствието.

Интернет-децата рискуват да пропуснат ваканцията, докато я снимат за социалните мрежи. Това са обикновено деца на подобни - жадни за обществено внимание родители, които затрупват ежедневно виртуалните си приятели със снимки от екзотичните си почивки, отбеляза психологът.

Снимка: Thinkstock

Има и трета група деца - вероятно най-голямата, които нямат лятна ваканция в смисъла на селфи туристите. При тези деца преходът към училище е също труден, най-вече заради очакването, че ще бъдат атакувани от разкази на съученици за чудесните им почивки.

Постепенно подобни деца развиват цинизъм към живота, в по-далечен план те стават и благодатен електорат на партии с нереалистични обещания, показват наблюденията на психолога.

В желанието да помогнем на децата при прехода от ваканция към училище не бива да изпадаме в сравнение със собствените ни ваканции. Според Околийски сега децата имат много по-голяма възможност за избор как да прекарат почивките.

Ако ги изпратим на модерните лагери, там вече има професионалисти, които могат за кратко време да оформят екип, което е една от предпоставките за бъдещи приятелства и трайни спомени.

Въпреки това психологът отчита, че за годините на прехода е изчезнало създаването на спонтанни групи за игра между блоковете, липсва и фантазията при организирането на игрите.

Снимка: Thinkstock

Това не е проблем на глобализацията, а на разрушаването на социалните контакти на възрастните в България, което е и модел за децата ни.

Не е така в останалите европейски държави, според доц. Околийски.

В Дания и в Германия има много силно развито усещане за общност и играта в междублоковите пространства е все така интензивна.

Снимка: Thinkstock

Най-простата рецепта, за да посрещнат децата ни първия учебен ден без страх, е да им кажем че ги обичаме, че идва зимна ваканция, а после отново ще е лято, че трябва да бъдат просто себе си, съветва психологът.

Още от Родители и семейство

България отбеляза антирекорд по раждаемост за 2016-та

За 2016-та година България отбеляза антирекорд по раждаемост. Статистиката отчита с 4 297 бебета по-малко от мрачната 1997-ма година. Измина...

Най-накрая мир за Анджелина Джоли и Брад Пит

Звездната двойка в развод Брад Пит и Анджелина Джоли най-накрая се споразумяха и решиха да не обсъждат раздялата си публично. След доста нападки от ст...

Демонстрирате ли връзката си във Фейсбук? Грози ви раздяла

Ако с повод и без повод публикувате общи снимки с любимия в социалните мрежи, увеличавате риска да се разделите, гласи ново проучване, цитирано от Дей...

Джанет Джексън роди първото си дете на 50 години

Джанет Джексън и съпругът ѝ Уисам ал Мана станаха родители на 3-ти януари 2017-а година, предаде новината списание People. Представител на звездното с...

Чудо! Жена роди близначки с различен цвят на кожата

Жена от САЩ изуми света. 25-годишната Уитни Майер роди две напълно различни близначки. Едната ѝ дъщеричка има бяла кожа, а другата - тъмна. И въпреки ...

Д-р Енчев и Теди Велинова имат дъщеря

Теди Велинова е станала майка за втори път, с това се похвали съпругът ѝ д-р Ангел Енчев във Facebook. Стилистката е родила дъщеря, която носи името С...

Полезни съвети за хармонична връзка

Нека си го признаем – взаимоотношенията са трудни понякога. Някои дори могат да кажат, че това е така постоянно. Семейният живот има своите възходи и ...

Стайните растения, които ще ви направят по-здрави

В последните няколко дни София и другите по-големи градове на страната са обхванати от гъст, задушлив смог. Във въздуха се носят фини прахови частици,...

Нека и вашата елха е модерна! Вижте как

Коледа е на прага ни. Както във всяко друго нещо и в тенденциите в украсата за елха има мода, която се променя ежегодно. Коледното дърво е един от сим...

Д-р Енчев прибра Теди Велинова и малката София у дома

Д-р Ангел Енчев подари на съпругата си Теодора Велинова златен часовник в знак на благодарност, че на 6 февруари го дари с дъщеричка. Малката София и...