Началото на есента отключва депресия у децата

Тъгата по отминалото лято и индивидуалните страхове от поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците.

Това коментира пред БТА доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление "Психично здраве" към Националния център по общественото здраве и анализи. Краят на лятната ваканция може да отключи депресия и у децата.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК СПОРТЪТ ПОМАГА НА ДЕЦАТА ДА РАЗВИЯТ МОЗЪКА СИСИНДРОМ НА ТЕСНИТЕ ПАНТАЛОНИКОЙ ПЕЧЕЛИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА?СПЕЧЕЛЕТЕ ЗАБАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

Момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна.

Това състояние се поражда например заради страха, че децата отново ще върнат в недружелюбна среда на училището, където са подложени на тормоз от така наречена група за натиск.

Всяко дете има своите страхове, въпрос на родителите е да ги открият в разговор и така да му помогне да разбере защо наистина детето тъгува.

Ако ваканцията се възприема като компенсиране на неприятното ежедневие, тогава депресията се засилва и е необходимо родителите да потърсят професионална помощ.

Можем да помогнем на децата си в прехода като продължим ваканцията с игри и срещи с приятели от почивка и през учебно време, съветва психологът.

Добре е по време на ваканцията децата да свикнат по малко всеки ден да правят преговор. По този начин ще навлязат по-лесно в света на възрастните и ще се научат на постоянство, както и на важното умение да умеят да изчакват удоволствието.

Интернет-децата рискуват да пропуснат ваканцията, докато я снимат за социалните мрежи. Това са обикновено деца на подобни - жадни за обществено внимание родители, които затрупват ежедневно виртуалните си приятели със снимки от екзотичните си почивки, отбеляза психологът.

Снимка: Thinkstock

Има и трета група деца - вероятно най-голямата, които нямат лятна ваканция в смисъла на селфи туристите. При тези деца преходът към училище е също труден, най-вече заради очакването, че ще бъдат атакувани от разкази на съученици за чудесните им почивки.

Постепенно подобни деца развиват цинизъм към живота, в по-далечен план те стават и благодатен електорат на партии с нереалистични обещания, показват наблюденията на психолога.

В желанието да помогнем на децата при прехода от ваканция към училище не бива да изпадаме в сравнение със собствените ни ваканции. Според Околийски сега децата имат много по-голяма възможност за избор как да прекарат почивките.

Ако ги изпратим на модерните лагери, там вече има професионалисти, които могат за кратко време да оформят екип, което е една от предпоставките за бъдещи приятелства и трайни спомени.

Въпреки това психологът отчита, че за годините на прехода е изчезнало създаването на спонтанни групи за игра между блоковете, липсва и фантазията при организирането на игрите.

Снимка: Thinkstock

Това не е проблем на глобализацията, а на разрушаването на социалните контакти на възрастните в България, което е и модел за децата ни.

Не е така в останалите европейски държави, според доц. Околийски.

В Дания и в Германия има много силно развито усещане за общност и играта в междублоковите пространства е все така интензивна.

Снимка: Thinkstock

Най-простата рецепта, за да посрещнат децата ни първия учебен ден без страх, е да им кажем че ги обичаме, че идва зимна ваканция, а после отново ще е лято, че трябва да бъдат просто себе си, съветва психологът.

Още от Родители и семейство

Какво причинява преждевременният пубертет?

Пубертетът се счита за крайъгълен камък в развитието човека. Той маркира прехода от детството към зрелостта. Обикновено този процес започва при малкит...

Стъклените ви прибори ще заблестят с тези съвети

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени или кристални прибори като чаши, вази, бутилки, пепелници и др. Стъклото е вероятно от най-кр...

Бъдни вечер е!

На 24 декември по традиция посрещаме един от най-големите християнски празници за годината – Бъдни вечер. Още по темата Рецепти за питк...

Стайните растения, които ще ви направят по-здрави

В последните няколко дни София и другите по-големи градове на страната са обхванати от гъст, задушлив смог. Във въздуха се носят фини прахови частици,...

Дерматолози от ВМА с безплатни прегледи за рак на кожата

Медицински специалисти от Клиниката по дерматология и венерология към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи за рак на кожата. Консултациит...

24 декември – Честит имен ден на Евгения!

  Галерия Чудесни рецепти за Коледните пости 10 снимки На 24 декември почитаме паметта на Св. преподобномъченица Евгения...

17 януари – Честит имен ден на Антон и Антония!

На 17 януари Православната църква почита паметта на св. преподобни Антоний Велики. Антоний се родил в Среден Египет около 251 година в семейство на за...

Научете детето да пише и чете по метода на Монтесори

Началото на четенето и писането са едни от най-съществените моменти в живота на малките деца. Без тези умения, не биха могли да продължат да развиват ...

Ето как да не отгледате злоядо дете

Родителите често се сблъскват с една изгубена битка – да накарат децата си да ядат здравословна и разнообразна храна. На много от възрастните им е поз...

4 отличителни черти на токсичните родители

Мисията на всеки родител трябва да бъде да направи всичко възможно децата му да растат в сигурна и благоприятна среда, в която да се чувстват щастливи...