Ментета и в моловете

Забелязва се тенденция фалшификати да се смесват с оригинали на известни марки, пише в. "Преса". Ментета се предлагат на ниски цени както по сергиите в морските ни курорти, така и в магазините на търговските центрове, алармираха полицаи и митничари.

Същото е положението и в български и чуждестранни сайтове, които предлагат дрехи и парфюми на изключително примамливи цени.

Най-често може да попаднете на ментета на спортните стоки с марката "Адидас". Фалшификатите на немския спортен концерн са сред най-лансираните, но и конфискувани стоки у нас както от митничари, така и от агенти на ДАНС, които работят по защита на правата върху интелектуалната собственост, показа проверка на "Преса".

Отчетът на Агенция "Митници" за 2013 г. сочи, че фалшификатите с тази марка са били най-много - 36 235 броя. Следват ги ментетата с логото "Дисни" - 24 983.

Бумът на търговията с фалшиви детски стоки се очаква към края на месеца и в началото на септември заради предстоящия старт на учебната година, предупреждават експерти.

Вносът от Турция е само един от начините ментетата на дрехи и парфюми да стигнат до лъскавите магазини и бутици в моловете и по търговските улици. Част от фалшификатите пристигат и по море от Китай, Дубай и Хонконг.

За да се избегнат проблеми с митничарите по границата с Турция, контрабандистите използват и друга схема - внасят дрехи без отличителни знаци на фирмите и отделно етикети, ципове, копчета и емблеми с логото на световните марки. После в България те само се пришиват към артикулите в нелегални складове и се пускат на пазара като оригинали.

Лекарствата ментета

Забелязва се бум и на лекарствата менте. Около 10% от фармацевтичните продукти в България са имитации на оригинални лекарства. Една от най-големите опасности е главоломното нарастване на ментетата сред медикаментите.

В Африка делът им достига до 25%. В ЕС е около 1%, но у нас се смята, че е по-висок - около 10%, съобщи Иван Савов, регионален директор на международната сертифицираща организация "Интертек Муди".

Според официални данни на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 г. българинът е похарчил 1,8 млрд. лв. за медикаменти, като у нас са продадени 249 млн. опаковки.

По неофициални данни на ДАНС и МВР пазарът на лекарства ментета достига до 150 млн. лв. Те се внасят у нас нелегално от куфарни търговци.

В момента най-големият производител на фалшиви фармацевтични продукти е Индия. Там се прави и голяма част от менте козметиката. Сега целта е съмнителните продуктите да бъдат спрени още на границата. "Интертек" има система, чрез която може за броени минути да се установи дали един сертификат е истински.

Още от Интересно

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...

10-те най-четени книги за всички времена

10. "Дневникът на Ане Франк" Ане Франк Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и израснало в Холандия. По време на Втората светов...

Разделиха се заради ревността му...

Колкото изненадващо се ожениха Даниел Крейг и Рейчъл Уайз, толкова изненадващо се и разделиха. Бракът на известната двойка изкара осем години, като в...

Ирена Соколова: Българката има нюх за красивото и подреденото

Ирена Любенова Соколова е народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-то и 42-то Народно събрание. По професия е психотерапевт, а читат...

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...

Какво направиха модерните технологии с детството ни?

За много от децата на нашето време би било доста странно да разберат, че някога е имало дни, в които смартфоните, интернет и компютрите не съществувах...

Защо трябва да подстригваме косата всеки месец?

Ето няколко съвета за различните типове коси: 1. Ако имате т.нар. афрокъдрици. Това е единственият тип коса, при който може да си позволите да под...