Езикът на тялото в бизнеса

Всъщност обаче умът ви вече го е направил в първите няколко милисекунди от срещата. Това е еволюционен механизъм за оцеляване, сочат резултатите от ново изследване на психолози от университета в Принстън, пише Мениджър нюз.

Бернард Мар, основател и главен изпълнителен директор на Advanced Performance Institute, автор на бестселъри за повишаването на ефективността в бизнеса, подреди най-разпространените грешки в езика на тялото, които трябва да се избягват.

1. Когато седите, не се облягайте прекалено назад върху облегалката. Още по-лошо е да се залюлеете върху задните му крака. Това говори за незаинтересованост и надменно отношение.

2. Лош знак е и обратното - прекалено наклонено напред тяло при разговор, особено с ръце, опрени на ръба на масата. Директно говори за агресия. Стремете се към неутрална поза, с изправен гръб, но без напрежение в стойката.

3. Научете се да гледате събеседника си в очите по време на общуване. Избягването на зрителен контакт може да се тълкува като неувереност или неблагонадеждност. Особено важно е да се установи и поддържа зрителен контакт по време на ръкуване.

4. Кимането като реакция на думите на събеседника е позитивен и предразполагащ жест. Стига да не се престаравате. Твърде честото кимане ви поставя в леко глупава и комична поза, а също може да се приеме като маркиране на внимание към разговора. Кимнете веднъж в знак на съгласие и след това се постарайте да стоите спокойно.

5. Бурна жестикулация? За вас може да е изява на темперамент, разпаленост, опит за още по-голяма убедителност, но отсрещната страна я отчита като силна превъзбуда и дори проява на агресия.

Виж още: 10 повода за уволнение

6. И най-малкото сключване на ръцете длан в длан говори, че заемате отбранителна позиция. А скръстването им пред гърдите - че градите крепостна стена. Особено ако го правите, когато отговаряте на въпроси.

7. Въртенето на стола изразява тревога и безпокойство. Избягвайте го на всяка цена.

8. Ръце зад гърба или в джобовете издават хладен и несговорчив характер. А също и липса на готовност за действие. Стремете се да държите ръцете естествено до тялото.

9. Поглед встрани или нагоре жегва отсрещната страна с посланието, че човекът лъже или се взема за някой друг. Установете устойчив, но премерен зрителен контакт, не преминавайте границата между комуникацията и вторачването.

10. Прекаленото скъсяване на физическата дистанция, навлизането в личната зона на комфорт също може да се възприеме като агресия. Или, още по-лошо, като просташка проява.

Виж още: Седем знака, че трябва да напуснеш работа

11. Неумението да се усмихвате по време на разговор пречи на комуникацията, предизвиква дискомфорт и провокира въпроса наистина ли искате да участвате в този разговор. Усмихвайте се - особено когато посрещате някого.

12. Не се отдръпвайте, когато настоявате или молите за вземането на важно за вас решение. Това движение символизира страх и неувереност. Стойте непоклатимо на мястото си, дори направете лека, но уверена стъпка напред.

13. Молитвената поза, при която пръстите на ръцете се съединяват, а дланите - не, често е част от езика на тялото при делови разговори. Само че жестът съдържа молба и показва уязвимост.

14. Позата с поставени на кръста или на хълбоците ръце е директна заплаха. Не я използвайте, освен ако наистина не преследвате подобно внушение.

15. Проява на лош вкус е и по време на беседа често да поглеждате часовника си или да проверявате телефона си. Така неволно казвате на събеседника си, че ви губи времето и в този момент ви се иска да бъдете някъде другаде.

Виж още: За креативността и продуктивността

Още от Интересно

Фитнесът: секси място да срещнеш половинката си

Все повече приятелки ми споделят, че са отишли на среща с някой от тренировките. Това не е изненадващо. Може да се каже, че от доста години фитнес зал...

Как да се погрижа за кожата на тялото си тази зима?

Зимата е време, когато, скрити под тонове дрехи, много от нас забравят колко е важно да се грижим за кожата си… навсякъде. Лицето, естествено, к...

Марк Леви или защо свободата на личния избор няма заместител

Да поискаш да разкажеш живота си на напълно непознат човек. Случвало ли ви се е да изпитате такова желание? Мили и Агата стават спътнички по неволя...

Великият Уилям Шекспир за любовта, жените и живота

"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът!"  Никога не бихте сбъркали прословутото изречение, нали? Шекспир остава в света на литера...

Седмичен хороскоп за 23-29 януари - време за романтика и нови начинания

И тази седмица няма да пропуснем да споделим с вас новия ни седмичен хороскоп, който знаем, че следите с интерес и очаквате в утрото на всеки понеделн...

Женската еякулация: в търсене на тайната на удоволствието

Когато заговорим за секс и удоволствие под завивките като най-нормално и обичайно приемаме да говорим за еякулацията на мъжа. Но знаете ли, че ж...

25 животни овладели до съвършенство изкуството на… селфито (снимки)

 Селфи. Какво е първото, което ви хрумва, когато чуете думата? Оскъдно облечена Ким Кардашиян? Австралийска комедийна актриса, пародираща селфита...

Времето не е лечител, а учител!

Казват, че времето лекувало всичко. Глупости! Времето не е лечител, а учител. Не може да излекува раните в душата, просто ни учи да ги приемем и да ...

Салвадор Дали: Не се страхувайте от съвършенството – никога няма да го достигнете

Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния художник...

Когато детето е във възрастта на думичката „Защо“

Възрастта около 3 и 4 години е времето, в което детето опознава света. И тъй като иска да си обясни всичко, а не знае почти нищо, то постоянно пита. Т...