Жени от други земи: Вуду и Островът на прокълнатите

Като оставим настрана книгите, филмите и легендите, на света действително има място, което мнозина наричат "Островът на прокълнатите". Това е карибският остров Испаньола, по-специално онази част от него, която е заета от Хаити. Последното уточнение е наложително, тъй като Доминиканската република се намира на същия остров, но е в много по-добро положение от "прокълнатата" си съседка.

На пръв поглед природата на Испаньола, със своите красиви тропически гори и екзотични птици, отговаря на общоприетата представа за рая. Истината е, че съществуването на голяма част от хаитяните прилича на ад. Те се намират в постоянна опасност от унищожителни урагани, наводнения, земетресения - като онова през 2010, отнело живота на над 230 000 души и оставило почти 25% от населението без дом. По-страшното е, че природните бедствия бледнеят пред трагедиите, причинявани от човешка ръка (и други части от човешкото тяло, както ще разберем по-нататък).

Не е чудно, че в тежките условия, в които живеят, хаитяните продължават да търсят спасение чрез странни за нас религиозни практики. Всяко година през юли хиляди последователи на вуду се събират край водопада Со д'О в Хаити. Поводът е фестивала, посветен на Дева Мария от планината Кармел (или нейната вуду версия, наричана Ерзули Дантор). Тълпата се съблича по бельо, къпе се с листа във водите на Со д'О, пее, танцува, пие ром и изпада в транс. Хората искрено вярват, че всичко това ще им помогне да се пречистят и да поискат помощ от свещените духове.
Хаити е сред държавите с най-ниско качество на живот, съответно и с най-високи нива на корупция и престъпност. Нива, които тук дори не можем да си представим. В продължение на твърде много десетилетия жителите са тормозени от зверствата на кръвожадни диктатори и банди. Зверства, които също не можем да си представим.

Стотици хиляди са избити, голяма част от тях просто защото са се появили на улицата пред погледа на кръстосващите я убийци. Носят се страховити легенди за групировки, чиито членове режат органи от телата на жертвите си. След това изяждат отрязаното. Все още е жив и споменът за президента Франсоа Дювалие, който измъчвал затворници, убивал ги и накрая продавал кръвта им на здравни организации от Щатите.

Според легендата, през XIX век Дева Мария от планината Кармел (или нейната вуду версия) се явила върху палмово дърво до водопада Со д'О. Притеснен относно суеверията, които щели да възникнат покрай тази история, френски свещеник отсякъл дървото. Превантивните му мерки обаче не попречили на хаитяни да провъзгласят водопада за свещена дестинация. Водите се считат за особено лечебни по отношение на проблеми с женската утроба - например, безплодие. По време на ежегодния фестивал някои хаитянки свалят и бельото си, за да го предложат като дар за богинята.

Освен всичко това, жените в Хаити са подложени и на допълнителен тормоз. Потресаващо голям процент от тях са ставали жертви на сексуално насилие, потресаващо голям е и процентът на хаитяните, родени вследствие на такова зачеване. В определени периоди изнасилванията са ползвани като широко разпространен метод за потискане на политическата опозиция.

Според манталитета на обществото, обезчестените момичета са нежелани за брак, а насилниците много рядко получават наказание. Изнасилването се приема за "престъпление от страст" и често от извършителя се очаква просто да се ожени за своята жертва. Освен психологическите травми, сексуалното насилие в Хаити носи и допълнителна опасност - според статистики отпреди няколко години, 5% от населението са носители на вируса на СПИН.

Вуду ритуалите неизменно се свързват с изпадането в транс. С всичките му екстри: забелване на очите, обезумял танц и странни приказки, които се считат за откровение от висшите сили. Последователите на вуду вярват, че когато изпадат в такова състояние, в тях всъщност се вселява някой от духовете (лоа). В зависимост от това как се държи изпадналия в транс и какви реплики произнася, може да се определи кой точно дух го е обладал. След като всичко приключи, изтощеният индивид се строполява на място и е добре да го придържат, защото би могъл сериозно да се нарани.
След всичко казано дотук, едва ли някой ще се учуди, че хаитяни масово насочват надеждите си за спасение към висши свръхестествени сили. Според официалните данни, около 80% от населението на държавата са католици, а почти всички останали - протестанти. Но запознати твърдят, че в религиозно отношение Хаити е всъщност вуду страна. Масово се практикуват загадъчни за външния наблюдател ритуали.

Добрата "новина" е, че противно на разпространението мнение, вуду съвсем не е нещо лошо. Най-общо казано, философията му е следната: всичко материално си има духовно измерение, което е по-истинско от физическата реалност (съществуват духове на дърветата, камъните, Земята и т.н.). Практикуващите се свързват с духовете, които наричат "лоа", за да потърсят помощ относно даден проблем, да получат откровение. Има добри и лоши лоа. Повечето вуду жреци предлагат изцеление, контактуват с добрите духове и осъждат малцината, които се осмеляват да търсят злите сили за причиняване на вреди.

В суровото ежедневие на Хаити жените може и да се намират в неизгодно положение спрямо мъжете, но пред вуду всички са равни. Жрицата (тя се нарича мамбо) не е поставена по-ниско от жреца (хунган). Според специфичната религия на Хаити, всеки човек има 16 живота: 8 от тях живее като мъж, 8 живее като жена. Ражда се в различни държави. Целта е да събере възможно най-разнороден опит.
За незапознатите ще бъде интересно да разберат и че хаитянското вуду заимства много елементи от католицизма. Вярващите почитат "Великия господар" (Le Grand Matre) - той е вуду еквивалентът на християнския Бог. Духовете не са богове. Те са посредници между хората и Великия господар, вуду последователите невъзмутимо ги отъждествяват с определени католически светци. На нас ни изглежда странна цялата тази каша от елементи на различни религии. За нейното забъркване обаче си има съвсем логични културно-исторически причини. Някога остров Испаньола е бил сред опорните точки на търговията с роби. Доведените от Африка хора съхранявали старите си ритуали и вярвания, като ги вплитали в налагания им католицизъм.

Още любопитна информация за вуду обичаите можете да добиете от приложените снимки и текстовете към тях. Препоръчваме ви да разгледате и цялата ни галерия. А ние ще продължим статията, като разкрием големите заблуди относно най-зловещите практики на загадъчната хаитянска религия.

Интересно е да се види как изглежда един класически вуду олтар. Кръстове, икони и други християнски символи си съжителстват съвсем мирно с пъстри езически елементи. Бутилката с ром е задължителна, а тук дори имаме бесило и малък ковчег.
Мит №1: Вуду куклите
При споменаването на думата "вуду", в съзнанието на много хора изниква следната картинка: екзотична магьосница заплашително боде с карфици кукла, олицетворяваща горкия човек, когото зловещата дама иска да нарани. Истината е, че подобно нещо не съществува в традиционното вуду. То не е централизирана религия, теориите и практиките варират при различните последователи, така че не е изключено някой някога да е бол кукли с карфици. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че упражнението е характерно за вуду. Според неговия морал е осъдително да се причинява болка на друг човек.

Сериозната заблуда тръгва от куклите за черна магия, които са се използвали в средновековното европейско вещерство. Американски писател чул, че вуду прилича на него, и си измислил концепцията за прословутите "вуду кукли". Атрактивната идея се разпространила във всевъзможни книги и филми по темата.

Понякога вуду действително борави с кукли, но тяхната цел е съвсем различна. Те символизират споменатите по-горе духове и предназначението им е да носят късмет, не страдание. Такива кукли могат да се видят и заковани по дърветата на хаитянските гробища - вуду последователите вярват, че чрез тях могат да контактуват с починалите си близки.

"Черната Мадона от Ченстохова" е особено интересен пример за синкретизма между вуду и католицизъм. През XIX век полските войници в Хаити разпространяват копия на известната потъмняла икона, чийто оригинал може да се види в Полша. Африканското население веднага припознава в нея образа на женската вуду фигура Ерзули - в едно от своите проявления, тя е описвана като белязана чернокожа жена, защитничка на децата и нежния пол. Както виждате, полската икона перфектно се вписва в тази представа, затова и до ден-днешен присъства във всеки вуду олтар. Ерзули си има и друго проявление, в което е покровителка на красотата и любовта. Тогава ѝ се предлагат дарове от типа на парфюми, бижута и сладки.
Мит №2: Зомбитата
Наистина, легендите за зомбита са широко застъпени в хаитянския фолклор. Според вярванията, "живи трупове" се създават от злите вуду магьосници, наричани бокори. Последните обаче не са никак представителни за официалната вуду религия. Заблудата, че некроманските практики са широко застъпени, идва от Холивуд.

Мит №3: Човешките жертвоприношения
Такова нещо също няма. Подобно на ситуацията с предходните два мита, и тази погрешна представа идва от непотвърдени слухове, популяризирани заради своята скандалност. Навремето е било лесно да се разпространяват всякакви подобни измишльотини относно вуду, тъй като практикуващите са били принудени да изпълняват ритуалите си тайно. А всичко на този свят, което е обвито в загадъчност, се превръща в подходяща почва за свързване с какви ли не ужасии.

Що се отнася до жертвоприношенията на животни обаче, тях не можем да отречем. Макар и да не са ежедневна практика, те се случват сравнително често. Изглеждат кървави и зловещи - толкова грозни сцени, че решихме да не потискаме читателите със съответните снимки. И все пак, макар да се почувствахме отвратени от тях, би било лицемерно да критикуваме твърде ожесточено. В крайна сметка, ние също ядем месото на убити животни. Хаитяните, практикуващи вуду, не извършват жертвоприношения от садистични подбуди. Просто следват вековните си обичаи.


Както всяка религия, попадне ли в неподходящи ръце, и вуду може да се използва за зло. В основата си обаче несъмнено представлява добронамерена философия. Независимо пред какви богове се кланя населението му, нашата искрена надежда е "Островът на прокълнатите" да види и своите бели дни.

Надяваме се, че и за вас е било интересно да посетите мислено Хаити - тази загадъчна тъжна страна. Ако искате да следите и бъдещите ни материали в рубриката "Жени от други земи", можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Прочетете останалите истории в "Жени от други земи".

Още от Интересно

Днес е Международният ден на прегръдката

От 1986 година 21 януари се отбелязва като Международния ден на прегръдката. В началото празникът се чествал единствено в САЩ, но след това бързо се р...

Как изглеждат луксозните имения на най-желаните холивудски ергени

Те са красиви, талантливи, богати, известни и не е никак лесно да спечелиш вниманието им. Може би това е причината все още да бъдат от страната на ерг...

5 неща, които той иска да опита в леглото, но няма да си признае

На всички се е случвало сексуалният им живот да навлезе в застой и да се чувстват не особено удовлетворени от това, което се случва под завивките. В т...

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки

Обичаме да се възхищаваме на геройската смелост, проявена в необичайни, критични обстоятелства. Подвизите са изключителни и забележителни и резонират...

Проклятието на тв двойките: Сериали ги събират, сериали ги разделят

Освен в Холивуд, и в света на телевизията е пълно с актьорски двойки, които са открили любовта на снимачната площадка на общото си шоу. За съжален...

Ето кои красиви имена имат празник днес...

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват В...

Време за четене: "Книгата на чаения майстор"

В един свят без памет едно момиче трябва да опази тайната и надеждата за бъдещето. След успех в много страни по света, преведен само за четири години...

Дантели и панделки по мъжкото бельо. Вече да!

Ние жените често залитаме по дантелено бельо, щедро декорирано с дантели и панделки, камъчета и розички. Досега това с*кси облекло бе запазена територ...

Искате да отслабнете? Стойте далеч от кантара!

В този материал ще ви разкрием тайните на успешната диета и как да подсилваме мотивацията си, даже когато не виждаме светлина в тунела...

Отиде си агентът от ФБР в „Туин Пийкс“ Мигел Ферер

Американският актьор Мигел Ферер почина на 62-годишна възраст, съобщава ABC. По данни на телевизионния канал, звездата си е отишъл след тежко боле...