Още 18 нови заместник-министри

С третата порция назначения на зам.-министри от служебния премиер Георги Близнашки бяха попълнени екипите в шест министерства.

Виж още: Кои са първите зам.-министри в служебния кабинет

Владимир Дончев се издига в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), където е дългогодишен служител, преминал през различни длъжности до шефския пост в дирекция "Води". Той е завършил хидробиология в СУ "Св. Климент Охридски" и има редица специализации по екология и управление на крайбрежни зони и речни басейни. От 2008 г. насам е главен експертен сътрудник в парламентарната комисия по околната среда и водите.

Във ведомството като зам.-министър постъпи на работа и досегашният заместник-кмет на Община Бургас Атанаска Николова, инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София, с над 20-годишен опит в опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Д-р Любомир Бакаливанов, досега зам.-директор по лечебно-диагностичната дейност на Националната кардиологична болница, отива в Министерството на здравеопазването. Новият зам.-министър е колега на шефа си - медицинската му специалност е "Анестезиология и интензивно лечение".

Досегашният зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, завършил право в УНСС, се връща на поста десетина дни след като кабинетът "Орешарски" сдаде властта на служебното правителство.

Бранимир Ботев също запазва мястото си в Министерството на икономиката и енергетиката, където досега му беше поверено да отговаря за туризма.

За зам.-министър там е назначен и енергийният експерт Антон Павлов, главен енергетик и ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България". Магистър по финанси от УНСС и инженер със специалност "Автоматика и електроника" от Техническия университет в София, той е работил дълги години в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ - България", НЕК, Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси и Комитета по енергетика.

Два дни по-рано като зам.-министър там се завърна и Ирена Младенова, заемала този пост в предишното служебно правителство. Част от икономическия екип на президента Росен Плевнелиев, тя е завършила Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където е асистент от 2010 г.

Зам.-министри на културата стават режисьорът Боил Банов, директор на Драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково, и музикантът Виктор Стоянов, магистър по философия от СУ "Св. Климент Охридски" и популярен от дуета си със Стоян Михалев. С дебютния си сингъл "Откакто ти" те са печелили наградата на музикалната телевизия ММ за попхит на 1999 г. Сред авторските му песни е и "Остани с мен" (1998) по текст на Ивайло Вълчев.

Третият заместник на Румяна Коларова в Министерството на образованието и науката е проф. Валери Младенов, зам.-ректор на Техническия университет в София. Преди него назначения в просветното ведомство получиха началникът на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков, ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Екипа на министъра на труда и социалната политика попълниха две дами. Румяна Георгиева е завършила "Икономика и управление на промишлеността" в УНСС и до момента е била парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спаска Петрова е ръководител на проекти към сдружение "Нов път", бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и магистър по публична администрация от СУ "Св. Климент Охридски".

Двамата заместници на новия правосъден министър (и вицепремиер) Христо Иванов са съдията в Софийския районен съд Петко Петков и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия "Акад. Димитър Ценов" в Свищов, който от 1981-ва до пенсионирането си миналата година е работил на различни длъжности в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството.

Един от най-изтъкнатите български спортисти - гимнастикът Йордан Йовчев, се връща в Министерството на младежта и спорта. Другият заместник на служебния министър Евгения Раданова е Калин Каменов, който допреди година ръководеше Държавната агенция за закрила на детето.

Още от Интересно

Непознатият художник… Кърт Кобейн (картини, скици, комикси, илюстрации)

Наричали са го талантлив, искрен, свръхчувствителен, красив, „глупав и заразен“. Разбитото сърце на гръндж поколението…Няма да спекулираме около...

Колко дълго трябва да гледаме едно произведение на изкуството, за да го разберем?

Това е лесен въпрос:  Учените са установили точното количество  време, необходимо, за да разгледаме едно произведение на изкуството и да г...

10 яки, които превръщат всяка риза в произведение на изкуството

Етикетът в офиса изисква да носите “по-строго”, официално облекло? Омръзнало ви е от скучните бели ризи?Е, за наш късмет, се оказва, че и ...

Китайски 2-минутeн масаж за плосък корем

Всички знаем колко трудн...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

Малките крачки към самообичането

„Когато човек обича себе си и се чувства комфортно да бъде сам, тогава привлича и любовта на другите.”, каза Милена Родригес в радио преда...

Нещата, които всяка жена си мисли при гинеколога

Ходенето при гинеколог е задължително за всяка жена, но определено не е най-приятното нещо, което правим. Само мисълта, че ще разкрачваме краката си и...

Лекарите Предупреждават: Спрете да носите мобилния си телефон близо до тялото! Ето защо!

Може да сте чували, че мобилните телефони са опасни за вашето здраве. Но това вероятно не ви е спряло да ги използвате. Тъй като технологията се под...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...