Minimalistic Sofia: Един абстрактен столичен пътеводител

Николай Николов е млад фотограф, създател на проекта "Minimalistic Sofia". За себе си казва, че "мисли в картини от около пет години". Интересът му е насочен най-вече към репортажния метод на снимане и вярва, че фотожурналистиката е полето, в което може да се "роди" една наистина ценна снимка.

"Minimalistic Sofia" е проект, който показва улиците и ключовите места в София от една различна гледна точка. Създаването му е провокирано от самотата и монотонния начин на живот, които често могат да бъдат забелязани в града. Вижте какво още казва за себе си и своя проект Николай пред Jenite.bg.

Защо избрахте именно фотографията за своя професия?
Не мога да кажа дали аз съм я избрал, или тя мен. Но се оказва, че чрез фотографията ми е най-удобно да изразявам себе си и да обменям връзка със света.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Защо репортажният метод на снимане за Вас е за предпочитане пред портретните фотографии?
За мен фотографията е преди всичко документ, че нещо някога някъде е било. И в този ред на мисли държа това, което заснемам, да е автентично и нережисирано. Смятам, че фотожурналистиката е единственото смислено приложение на снимането. А чрез нея всъщност могат да се създават и портрети. Двете не се взаимоизключват.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

В работата си отделяте време на обикновените неща в живота, на социални теми, които голяма част от обществото е приело за ежедневие. Какво ви накара да отидете в дома за стари хора в гр. Сливен?
Това се случи по време на фоторепортерския ми стаж през лятото на 2012 г. Тоест това не е моя инициатива. Доколкото си спомням, трябваше да разкажем за условията в дома и за един от живущите там, който остро се противопоставяше на тогавашното ръководство.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Един от последните Ви проекти, на който обръщат внимание не само български, но и световни сайтове за фотография, е озаглавен "Minimalistic Sofia". Разкажете повече подробности около осъществяването му.
През ноември 2013 г. стартирах фото блога Minimalistic Sofia, чрез който всъщност изследвам визуалната връзка между градската среда и нейните обитатели. Стремя се към опростени линейни композиции, които, извадени от контекста, да граничат с абсурдното или нелепото. Обикновено намирам кадрите си след няколкочасови преходи из града.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Какво провокира създаването на този проект и защо избрахте София за града, който да представите чрез него?
Живея в София, откакто се помня и това е единствената причина да реализирам проекта тук. "Minimalistic Sofia" е провокиран най-вече от отчуждението и апатията, настанили се така трайно сред нас. Смятам, че за това голяма вина има и престъпният комунистически режим, последиците от който все още носим в себе си.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Снимките показват не само новите и модерни сгради на столицата, но и старите постройки от времето на комунизма. Защо решихте да съчетаете модерното настояще с отдавна изгубеното минало?
Неизбежно е съчетаването на минало и настояще, защото както панелките присъстват в градския пейзаж, така и някогашните високопоставени членове на Българската комунистическа партия (БКП) и техните наследници, са вплели алчните си безскрупулни пипала дълбоко в настоящите партии и държавни структури.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Както сам казвате, "Minimalistic Sofia" е един алтернативен пътеводител на българската столица. Какво ще видят и каква е крайната точка, до която ще стигнат хората, които го следват?
Да, един доста условен и абстрактен пътеводител, който насърчава пътя, а не преследването на крайната точка. А ако се търси точка - то нека това е гледната точка. Точка.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Почти няма снимка от проекта, на която да не присъстват обикновени минувачи. Каква част заемат те от цялостния облик на града?
Ние, минувачите, сме важна част от кадъра. Понякога го допълваме, понякога се явяваме контрапункт на градската среда. Ние сме създателите, ние сме и разрушителите.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Обмисляли ли сте възможността да осъществявате идеите си извън пределите на България?
Определено бих искал "Мinimalistic Sofia" да се превърне в "Minimalistic Bulgaria", тоест да изследвам и други населени места по този начин. Но това вече трудно би се получило без финансиране. Извън България бих опитал също, но винаги с двупосочен билет.

Minimalistic Sofia

За още интересни статии и интервюта, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Днес ще направите удивителни открития

Луната в знака на Везните носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекарат...

Кои са най-достъпните дрехи, които Кейт Мидълтън е носила

Когато става въпрос за стил и моден вкус, се сещаме за херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Тя похарчи доста за гардероба си през 2016 г. Тоа...

Как да бъдете най-добрата кума

Кумата има три основни задължения: да подкрепя булката, да контролира шаферките и да бъде винаги на разположение. Добрите организационни и комуникатив...

Колко често трябва да миете косата си?

Независимо, че имаме достъп до цялата информация относно красота и грим в интернет, много от нас решават да импровизират и намират рутина, която изг...

“Сън в съня” от Едгар Алън По

Сън в съняот Едгар Алън ПоПо челото те целувам и понеже се сбогувам, да призная не е лудост – сънища са мойте дни и в това ти не сгреши. Щом над...

Да се справим с постоянното чувство на глад

Апетитът е нещо чудесно, но не и за отслабващите дами, които се стремят да свалят онези излишни 5 килограма преди лятото. Когато изпитваме постоянна ...

6 знака, че стресът ви може да се превръща в нещо по-сериозно

Стресът е нещо, което всеки преживява в даден момент от живота си. Това е период изпълнен с интензивна работа, провал, травмиращо събитие или неочак...

Идеи за зимна декорация у дома

Коледа беше преди почти месец, а зимата е още тук. Много хора, включително и аз, не са убедени каква декорация да сложат в дома си, освен коледна по т...

Kръвната група показва какви сме в секса

Ако сте кръвна група 0 Жените от тази кръвна група се отличават с гореща си страст и огнен темперамент в леглото. Надарени са с изключителен усет ...