Minimalistic Sofia: Един абстрактен столичен пътеводител

Николай Николов е млад фотограф, създател на проекта "Minimalistic Sofia". За себе си казва, че "мисли в картини от около пет години". Интересът му е насочен най-вече към репортажния метод на снимане и вярва, че фотожурналистиката е полето, в което може да се "роди" една наистина ценна снимка.

"Minimalistic Sofia" е проект, който показва улиците и ключовите места в София от една различна гледна точка. Създаването му е провокирано от самотата и монотонния начин на живот, които често могат да бъдат забелязани в града. Вижте какво още казва за себе си и своя проект Николай пред Jenite.bg.

Защо избрахте именно фотографията за своя професия?
Не мога да кажа дали аз съм я избрал, или тя мен. Но се оказва, че чрез фотографията ми е най-удобно да изразявам себе си и да обменям връзка със света.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Защо репортажният метод на снимане за Вас е за предпочитане пред портретните фотографии?
За мен фотографията е преди всичко документ, че нещо някога някъде е било. И в този ред на мисли държа това, което заснемам, да е автентично и нережисирано. Смятам, че фотожурналистиката е единственото смислено приложение на снимането. А чрез нея всъщност могат да се създават и портрети. Двете не се взаимоизключват.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

В работата си отделяте време на обикновените неща в живота, на социални теми, които голяма част от обществото е приело за ежедневие. Какво ви накара да отидете в дома за стари хора в гр. Сливен?
Това се случи по време на фоторепортерския ми стаж през лятото на 2012 г. Тоест това не е моя инициатива. Доколкото си спомням, трябваше да разкажем за условията в дома и за един от живущите там, който остро се противопоставяше на тогавашното ръководство.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Един от последните Ви проекти, на който обръщат внимание не само български, но и световни сайтове за фотография, е озаглавен "Minimalistic Sofia". Разкажете повече подробности около осъществяването му.
През ноември 2013 г. стартирах фото блога Minimalistic Sofia, чрез който всъщност изследвам визуалната връзка между градската среда и нейните обитатели. Стремя се към опростени линейни композиции, които, извадени от контекста, да граничат с абсурдното или нелепото. Обикновено намирам кадрите си след няколкочасови преходи из града.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Какво провокира създаването на този проект и защо избрахте София за града, който да представите чрез него?
Живея в София, откакто се помня и това е единствената причина да реализирам проекта тук. "Minimalistic Sofia" е провокиран най-вече от отчуждението и апатията, настанили се така трайно сред нас. Смятам, че за това голяма вина има и престъпният комунистически режим, последиците от който все още носим в себе си.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Снимките показват не само новите и модерни сгради на столицата, но и старите постройки от времето на комунизма. Защо решихте да съчетаете модерното настояще с отдавна изгубеното минало?
Неизбежно е съчетаването на минало и настояще, защото както панелките присъстват в градския пейзаж, така и някогашните високопоставени членове на Българската комунистическа партия (БКП) и техните наследници, са вплели алчните си безскрупулни пипала дълбоко в настоящите партии и държавни структури.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Както сам казвате, "Minimalistic Sofia" е един алтернативен пътеводител на българската столица. Какво ще видят и каква е крайната точка, до която ще стигнат хората, които го следват?
Да, един доста условен и абстрактен пътеводител, който насърчава пътя, а не преследването на крайната точка. А ако се търси точка - то нека това е гледната точка. Точка.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Почти няма снимка от проекта, на която да не присъстват обикновени минувачи. Каква част заемат те от цялостния облик на града?
Ние, минувачите, сме важна част от кадъра. Понякога го допълваме, понякога се явяваме контрапункт на градската среда. Ние сме създателите, ние сме и разрушителите.

Minimalistic Sofia

Minimalistic Sofia

Обмисляли ли сте възможността да осъществявате идеите си извън пределите на България?
Определено бих искал "Мinimalistic Sofia" да се превърне в "Minimalistic Bulgaria", тоест да изследвам и други населени места по този начин. Но това вече трудно би се получило без финансиране. Извън България бих опитал също, но винаги с двупосочен билет.

Minimalistic Sofia

За още интересни статии и интервюта, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Най-секси престъпникът влиза в света на модата

Прочулият се като най-сексапилния затворник в света - Джеръми Мийкс, остави криминалното си минало зад гърба си и влезе в модния бранш. Той направи...

Анджелина проговори за първи път за развода си: "Ние винаги ще бъдем семейство"

Измина половин година от началото на шокиращия развод между Брад Пит и Анджелина Джоли, а актрисата намери сили едва сега да коментира публично случва...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...(Видео)

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

Онези мъже, които плачат и пишат стихове

Аз съм от онези мъже... Аз съм от онези мъже, които плачат. Ако те е срам, просто ме подмини. Уморих се от фалшиви герои и от силни, но със дребн...

10-те най-четени книги за всички времена

10. "Дневникът на Ане Франк" Ане Франк Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и израснало в Холандия. По време на Втората светов...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...