Дали съм там, където искам да съм?

Здравейте,

Често чета рубриката ви и намирам в думите ви смисъл и логика. Когато стане въпрос за решения, свързани с мен самата, нещата се поставят по съвсем различен начин - разстоянието, нужно, за да видя ясно цялата картина, е трудно постижимо.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАИ СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ Е ОБИЧАЛ СПА ПРОЦЕДУРИТЕКОГАТО ИСКАМЕ ДА ПЪТУВАМЕ В ЧУЖБИНАНАПРАВИ МЪЖА СИ МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕНРАЗУМЪТ НА ЛУДОСТТА

От време на време мисълта ми се намира в този прекрасен пустинен оазис. Реален ли е той, обаче?

За 24-те години живот смея да се похваля, че видях и постигнах доста. С безценната подкрепа на моето семейство завърших висше образование, в момента дори го продължавам; успях да пътувам и живея на прекрасни екзотични места и да срещна личности с възхитителна житейска история. Да се насладя на други култури с по-различни от нашите навици, маниери, възгледи.

Влюбих се безвъзвратно в пътешестването и донякъде в несигурността и разнообразието. Богатото ми въображение компенсира неспособността ми в момента да пътувам и 100-те различни живота, които мислено живея запълват почти всичкото ми свободно време.

Все пак онази прокрадваща се мисъл: "Там, където искам да бъда ли съм?" изплува от време на време и размътва спокойните води на ежедневието.

Имам хубава работа, имайки предвид града, в който живея, икономическата обстановка, работния ми опит и т.н. Много полезна информация научавам на работното си място, въпреки това чувството, че всеки момент от 8-часовия работен ден е загуба на време почти не ме напуска.

Снимка: Thinkstock

Искам да творя, но уви, това не плаща нито наема, нито може да купи необходимите за "творенето" средства. Повече от всичко (и все пак ръка за ръка с творчеството ми) искам да се занимавам с психология, което и уча в момента. Не приемам за възможно професионалното си развитие в България.

Имам си и връзка, вече няколкогодишна. Въпросът "Защо съм с този човек?" не предвещава положителното ѝ развитие. Но дали този въпрос е откровен спрямо мен самата или насаден от обществени норми и предразсъдъци. Че сме коренно различни е безспорно и вероятно главната причина да сме още заедно.

Снимка: Thinkstock

Срещите с приятели провеждаме поотделно - все пак нито един от нас не харесва антуража на другия. Времето, прекарано заедно, е спокойно и предполагаемо разтоварващо. Може би за него. Абсолютната му липса на насока в живота, цели, отговорност - силно притеснителни. "Той е малък, дай му време да порасне" - повтарям си аз, ала разминаването в местоположението ни на пространствено-времевата линия на живота разкъсва както мен, така и него.

Все по-често мислите ми пътешестват из непознати земи, впускат се в любовни авантюри, хранят се от еликсира "адреналин" и "свобода". Въображаемият ми живот започна да заема по-голяма част от физическото време, отколкото истинския, и писъкът "промяна" се удря все по-силно в стените на черепа ми.

Дали Edna съвременна жена в това общество, с голяма колекция от преживявания е способна да улегне и създаде семейство и дали житейският, а защо не и академичният опит не ни правят неспособни да сме благодарни и задоволени от това, което имаме?

Доста невинаги е равно на достатъчно, а способността за удовлетворение не е моята сила.

* * *

Снимка: Thinkstock

Здравейте,

Не мога да не започна с това, че за мен бе удоволствие да прочета едно толкова добре написано писмо - като литературно произведение. Смятам, че ще е интересно и на читателите ни и затова, въпреки, че е дълго, го публикуваме без съкращения. Ще се опитам да компенсирам с по-кратък отговор.

Първото, което бих искал да отбележа, е йо-йо ефектът, както го наричам - този силно колебателен между две крайности процес, който като че ли управлява живота ви в момента. За него съм говорил вече, а Ивинела Самуилова е предала идеите ми чудесно и в много подходящ контекст в книгата "Ако животът не е чудо".

Снимка: Thinkstock

Препоръчвам ви я горещо, ако все още не сте я чели, защото тя именно отговаря на въпроса, който, струва ми се, е истинският въпрос на живота ви в момента: Как да стана нещастна без чужда помощ?

Поздравления, справяте се чудесно!

Шегата настрана - това, което бих могъл да ви препоръчам, е наистина да излезете от това лашкане между илюзията ви за живота, който бихте искала да живеете и илюзията ви за живота, който живеете. И двата модела на света, който описвате, са всъщност един и същ матричен модел.

Снимка: Thinkstock

Това е един много подъл инструмент на матрицата - да ни казва как трябва да бъде, след което да ни съблазнява с идеи за това как може да бъде. О, и да не пропусна най-гадната част: вменяването на страх, който всъщност е и основната задвижваща сила на махалото "или-или", от единия до другия полюс.

Страх, който пречи да преформулирате картата на собствената си реалност, защото всъщност ви държи в неведение за това как би ви харесало да живеете, ако можехте да живеете от позицията на природното аз, а не на социумната личност (егото). Между впрочем, на егото, което е със съзнание на частица, отделена от цялото, всичко винаги му изглежда частично и недостатъчно. С изключение на проблемите - те са в изобилие...

Снимка: Thinkstock

Та... Наистина ли искате да сте улегнала жена? Наистина ли искате да не сте? Вие сама сте го формулирала чудесно: "Дали съм там, където искам да бъда?" А какво всъщност искате?

Яснотата е това, за което, според мен, е добре да поработите на първа стъпка. Струва ми се, че техниката с маршрута може да ви помогне доста като начало, както и тази със зарчетата. И двете са описани чудесно в книгата "Жената, която търсеше любовта".

Снимка: Thinkstock

Накрая бих искал да ви поканя на курса "Дехипноза, Деблокаж и РазЕгосване", чийто акцент е върху упражнения за превръщането ни от хипнотизирани (от матрицата) в хипнотизатори (на матрицата), измъкване от капаните на егото и социумната личност, възстановяване на вътрешните опори на природното аз и деблокиране на вълшебническите ресурси, които са на наше разположение, когато живеем автентично.

Поздрави, Алексей

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Още от Живот

9 неща, които никога да не хвърляш в тоалетната

Някои предмети за ежедневна употреба могат да причинят големи щети на водопроводната система или да навредят на околната среда. Запомни основното прав...

Цяла мрежа от лъжи се разплита в сенките на Банкок

Това е още една среща с Хари Хуле – разрушителният и саморазрушителен инспектор, „роден“ изпод перото на най-добрия норвежки кримина...

Новата странна тенденция в Instagram

В Instagram се появи нова тенденция. Красавици – известни и неизвестни споделят свои снимки по бански, на които се взират някъде в земята уж небре...

Фонтанът в Женевското езеро – емблемата на Швейцария (галерия)

Фонтанът в Женевското езеро е една от най-ярките емблеми на Швейцария. С впечатляващите си 140 метра височина фонтанът привлича стотици хиляди туристи...

Хороскопът ви за 18 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

6 сигурни начина домът ти да заблести от чистота

Ето фаворитите ни в категория „Скърцаща чистота за рекордно кратко време“.Хороскоп на домакинята1. Използвай картонена фуния, за да обереш...

Мисъл на деня от Елизабет Гилбърт

„Да желаеш друг човек е може би най-рискованият от всички стремежи. В мига, в който пожелаеш някого – наистина го пожелаеш, – сякаш си взел хирургичес...

Хюга – новото име на щастието

Това е красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота. Книгата е световен бестселър, пр...

9-те най-мръсни предмета в офиса ти

Може би е време да държиш дезинфектант на бюрото си!...

Хороскопът ви за 15 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...