11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

Настоящият взрив от ебола започва в Гвинея през декември 2013 г. и обхваща Либерия, Сиера Леоне, а вече и Нигерия, като към началото на август са потвърдени 1070 случая, а още няколкостотин са със съмнения за развитие на болестта. Жертвите са 932, а заразени мисионери вече се лекуват на територията на САЩ и Испания.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изпраща в региона 50 специалисти по инфекциозни болести в опит да помогне за овладяване на епидемията.

Объркването и паниката обаче нарастват, отбелязва сп. "Тайм" и се допитва до експерти, които отговарят на най-актуалните въпроси относно ебола.

Виж още: Епидемията от ебола излиза от контрол

- Откъде идва името "ебола"?

- Вирусът е кръстен на едноименната река в днешната Демократична република Конго. Именно там е открит през 1976 г. (На български ударението се слага на първата гласна, макар че гражданственост е получил и вариантът с ударение на втората сричка, както и на третата, под влияние на френския.)

- Как се справят лекарите, които се грижат за пациенти с ебола, щом не разполагат с ваксина или лекарство?

- Единственото, което може да направят медиците, е да лекуват симптомите и да следят състоянието на болния: пулс, кръвно налягане, дишане. Понякога се дават антибиотици срещу други възможни инфекции. Целта е да се поддържа имунната система на болния, която евентуално да се справи сама с вируса. В провинциалните райони на Западна Африка това обаче е трудна задача, защото пациентите са хиляди, а ресурсите - недостатъчни.

- Как се възстановяват хората, ако няма лек?

- Когато тялото е заразено с ебола, започва да създава антитела, които атакуват вируса. Хората, които оцеляват след ебола - или от всеки друг вирус, - са създали достатъчно антитела, за да го неутрализират.

- Как се заразяваш с ебола при директен контакт с телесните течности на заразен? Значи ли това, че трябва да имаш например открита рана?

- Да, но по кожата има и микроабразии, които не се виждат с просто око. Вирусът може да навлезе в тялото ви и чрез очите и устата, ако тези зони влязат в контакт с нещо, което съдържа телесни течности от заразен. Именно затова се изисква здравните работници да носят пълно предпазно облекло при досег с пациенти.

- След като инкубационният период на вируса е между два и 21 дни, може ли да се заразиш от някой, който още няма симптоми на ебола?

- Не. Според CDC хората, които не са проявили симптомите, не са заразни.

- Може ли ебола да се пренася чрез потта?

- Да, вирусът може да присъства и в потта.

- А сексът?

- Също, макар че е малко вероятно човек, който е заразен с ебола, да прави секс. При предишни епидемични взривове мъжете, преживели болестта, са били съветвани да се въздържат от секс или да ползват презервативи в продължение на три месеца след отшумяването на симптомите, защото вирусът може да се крие в семенната течност.

- Защо още няма ваксина или лекарство за ебола?

- В процес на разработка са няколко обещаващи медикамента и ваксини, но тъй като еболата не е често срещано заболяване - и изследователската работа не е достатъчно финансирана - засега няма одобрено лекарство или ваксина, които могат да се прилагат на хора.

При двама американски пациенти е използван експериментален серум, но все още няма достатъчни количества за широка употреба. Много от другите лекарства и ваксини още не са изпробвани на хора. СЗО организира среща, на която да обсъди допустимо ли е използването на експериментални лечения при тази епидемия.

- Какво причинява вирусът на човешкото тяло?

- Вирусът на ебола може да се придвижва из цялото тяло и да засегне всяка част, причинявайки директно увреждане на органите, както и вътрешен кръвоизлив. Следва шок, който намалява кръвното налягане и води до мултиорганна недостатъчност.

- Защо вирусът се разпространява така бързо в Африка?

- Директорът на CDC д-р Том Фридън обяснява, че здравните системи в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия страдат от драстичен недостиг на ресурси и здравните служители може да нямат достъп до нужното защитно облекло. Възможно е да е налице и известен отпор на техните усилия. Трите държави имат обща граница и хората лесно могат да се придвижват от едната държава в другата, което увеличава риска от разпространение на заболяването.

- Как се стига до разпространението на вируса при хората?

- Според хипотезата нулевият пациент се е заразил чрез контакт със заразено животно. Смята се, че носители на вируса са прилепите.

Разширен репортаж на "Вайс нюз" от Либерия разследва вероятността настоящата епидемия да тръгва от консумацията на месо от диви животни, по-специално маймуни.

Още от Здраве, диети и спорт

Натурални начини за прочистване на дебелото черво

В дебелото черво се задържат всякакви отпадни вещества. Те не само ви карат да се чувствате подути, но и вредят сериозно на чревната флора. Токсините ...

Да се откажеш и от майка си, за да отслабнеш...

На какво са готови хората, за да отслабнат проследи изследване във Великобритания. Проучването е публикувано именно през януари – месецът, в който...

Тренирането само през уикенда също е ефективно!

Време е за признания: изобщо не обичам да ходя на фитнес. Защо да тренираш, когато може да ядеш пица, да гледаш филми или да отидеш в най-близкия б...

Първите признаци, че имате проблем с черния дроб

Функцията на черния дроб и да пречиства кръвта и да предпазва тялото от инфекции. Затова трябва да следим дали и той като всеки друг орган е здрав. Им...

Причини и лечение на тензионно главоболие

Тензионното главоболие, което тормози много хора над 22-годишна възраст в цял свят, е един от най-разпространените здравословни проблеми. Този тип гла...

Древен китайски масаж лекува главоболие без медикаменти

Само с масажа на конкретна точка може да облекчите главоболието си, без да пиете медикаменти. Техниката е използвана в Китай и е позната още от Древно...

Храните, които не трябва да консумирате на първа среща

Ако ви предстои първа среща с потенциален партньор, който истински ви интригува, трябва да внимавате какво си поръчвате за хапване, ако ще излизат...

Забравете за клечките за уши! Вижте причините

Един от основните хигиенни навици, на които учим нашите деца наред с къпането и миенето на зъбите, е да чистят ушите си. В случая обаче се оказва, че ...

Кои са най-полезните въглехидрати?

Не всички въглехидрати са вредни. Тези въглехидрати, които се разграждат бавно в тялото, освобождават енергия и не предизвикват резки скокове на кръвн...

Кафето и чаят удължават живота

За по-дълъг живот, учените предлагат консумация на кафе и чай. Оказва се, че топлите напитки намаляват съединения в кръвта, които увеличават възпа...