Благодаря, моля за повече от това изживяване

Миналия път коментирах колко по-леко би било, ако подхождаме към взаимоотношенията си с нагласата"Благодаря, благославям те, пускам те". Нямам илюзии, че когато човек е влюбен, последното нещо на света, което би му се искало да каже, е "пускам те".

И разбирам, че подобно самоотричане е някак прекалено самовзискателно и да го прави човек, без да е проникнат от собствено разбиране за мъдростта на подобно отношение, би му вменило противоречиви и дори отрицателни чувства.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАВСИЧКО, КОЕТО ЖЕНИТЕ ИСКАТ, Е ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТСЕКСЪТ – РЕШЕНИЕ ЗА РЕДИЦА ПРОБЛЕМИКОГА НАЙ-ЧЕСТО ИЗНЕВЕРЯВАМЕКОИ МЪЖЕ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ

Нещо повече - безотговорните към връзките си хора, биха намерили чудно оправдание за своята безхаберност, а това няма нищо общо с идеята.

Идеята на подобно отношение е да развием по-голяма чувствителност за изживяването си в момента, така нареченото "сега", вместо да се залутаме в очаквания за бъдещето или да реагираме на проекции от миналото.

За яснота, ще го илюстрирам с нещо, което беше споделила с мен приятелка преди години: "Миналата седмица той не ме взе със себе си на море, а сега ме кани на концерт на любимата ми рок-група в Пловдив, може би ще ми предложи да се оженим и е искал да уговори мястото за сватба на морето".

Забелязвате ли, че в този пример има всичко, освен едно - изживяването ѝ в "сега".

Неприятното чувство от миналата седмица е заменено с очакване то да бъде компенсирано. Изживяването ѝ в сега е било по време на приятната вечер, в която той е решил да ѝ каже: "Хайде да ходим на концерт в Пловдив", а тя въобще не го е отчела.

Снимка: Thinkstock

Едно изживяване, завинаги пропуснато, защото тя нито получи предложение за брак, нито той беше ходил на морето, за да ѝ направи романтична сватбена изненада. Нали не е нужно да обяснявам, че и концертът на любимата ѝ група беше леко разочароващ, защото не получи предложение за брак под акомпанимента на соло-китарата на Кърт Хамет от "Металика"?

Двадесет години и две деца по-късно, тя се научи да цени изживяванията си с този мъж, без никога да получи предложение за брак, което сега ѝ изглежда твърде смешно желание на фона на всичко, което беше получила като отношение през годините.

Снимка: Thinkstock

Но определено ѝ отне десетина години, две зачевания, две раждания, при които очакването "може би сега ще ми предложи" не ѝ даваха мира и неизменно добавяха един горчив привкус на всичката радост, която получаваше като плод от тази връзка.

Даже не ми говореше около две години, защото веднъж не издържах и казах: "Приеми, че няма да ти предложи". Сега ѝ е смешно, че заради тази глупост се лиши и от добра приятелка. Въобще от очакванията само губим - изживявания, любими хора, приятели.

Снимка: Thinkstock

И идеята на позитивното мислене не е да имаш нереалистични очаквания, не означава да маскираш болката "той не ме покани на море" с розовите очила "сигурно е уговорил място за сватбата", а точно обратното - да се избавиш от нереалистичните очаквания, като изживяваш пълноценно настоящия момент. А той в 90% от случаите носи чиста радост и удоволствие, особено когато човек е влюбен и се чувства радостен и спокоен в близост и споделяне с любимото си същество или приятел.

Позитивизмът е да го "уловим" - да се усетим, че в момента имаме това красиво изживяване, което анихилира всичко останало и превзема целия ни свят и да позволим да го превземе, докато изживяването се разгръща. Да не "бъдем" мислено в някоя недовършена задача, при детето у дома, в плановете за морето, за обща къща, в някое загнездило се като трън в петата сърдене от миналата седмица...

Снимка: Thinkstock

Майсторството е, когато "уловим" преживяването, което имаме сега, да си кажем мислено: "Благодаря, моля за повече от това изживяване". Не мислите ни сами по себе си привличат изживявания, а емоциите, прикрепени към мислите.

Емоцията е магнитът, който привлича още и още. Мисълта или думата е само иконката, която кликваш, за да се отключи файлът на някаква емоция. Затова е казано да се освобождаваме от мислите или да се стремим към хубави. Но ако вече имаш изживяване на емоция, дори непридружена от конкретна мисъл, на практика разполагаш с целия хард диск, за да я инсталираш у себе си като антивирусна програма.

Снимка: Thinkstock

Думите "Благодаря, моля за повече от това изживяване", когато осъзнаем, че в момента преживяваме нещо, което ни носи радост и любов, слагат в карантина всички троянски коне, "бъгнати" от други мисли и всякакви розови, сиви, сини, лилави, черни, сребристи, зеленикави очаквания и предубеждения, които "спамват" вътрешния ни мир.

Ако идеята за "Благодаря, благославям те, пускам те" ви идва в повече с това "пускане", което знам, никак не ви се иска, бъдете гъвкави и го ползвайте, вместо бутона "delete" за диагностицираните вирусни емоции, вкарани в карантината. За всичко, което искате да утвърдите, може да казвате "Благодаря, моля за повече от това изживяване".

Снимка: Thinkstock

С риск да не ми говорите поне две години, съм длъжна и да ви предупредя, че когато утвърждавате свое емоционално преживяване от своето сега, човекът, който го е "отключил" може да изчезне от живота ви.

Може да остане, но е много вероятно и да изчезне. Важно е да се знае, че с този акт избирате изживяване, а не човек. Сигурното е, че така ще привлечете още ситуации и хора, с които да имате подобно изживяване.

Снимка: Thinkstock

Тогава вече може да се сетите и за версията с "пускането", защото няма нужда да се сърдите на никого, че вие сте избрали да изживявате повече радост, вместо повече драма.

Още от Интересно

Може ли малко топлина ли да ви направи по-щастливи?

Топлината може да подобри симптомите на депресия при човека, предполагат нови изследвания от Университета на Уисконсин. За провеждане на изследван...

15 фотографии, които изглеждат като оптически илюзии. Но са запечатали действителни красоти

Случвало ли ви се е да гледате и да не вярвате на очите си?На десетки фотографи, да. Късметлиите да бъдат на точното място, в точното време, често не ...

10 качества, които мъжете търсят в жените

Няма каталог, по който можем да изберем перфектния партньор, но има някои качества, които всеки мъж търси в една жена. Разбира се, всеки човек е разли...

Любов и други недостатъци

Преди броени дни светът се раздели на две. Класическият сблъсък този път беше на тема Свети Валентин или Трифон Зарезан. Кой влюбен, кой зарязан, поле...

Защо котките обичат да спят със стопаните си?

Всички радостни и горди стопани на котки знаят, че тези мили същества са много гальовни и обичат да се гушкат. Аз самата имам котка и всяка вечер редо...

Домашни средства за идеално чисти прозорци

Пролетта наближава, идват и Великденските празници, и в много домове се прави основно пролетно почистване. Сега е моментът, в който по-дебелите завивк...

Haute couture - последната колекция на София Борисова

На 21 февруари пред отбрана публика - популярната българска дизайнерка София Борисова представи своята последна Haute couture колекция – “...

Ева Лонгория: Косата ми побеля, когато бях на 18

Американската актриса Ева Лонгория сподели, че е побеляла още на 18 г. и оттогава боядисва косата си. Звездата от сериала "Отчаяни съпруги"...

Ободряващите напитки по света

Сигурни сме, че едва ли има някой сред вас, който да не е почитател на невероятни свойства на ободряващите напитки - кафе, чай, мляко. ...

10 качества, които мъжете търсят в жените

Няма каталог, по който можем да изберем перфектния партньор, но има някои качества, които всеки мъж търси в една жена. Разбира се, всеки човек е разли...