5 август – Международен ден на бирата

5  август  е Международният ден на бирата.  Този ден се отбелязва от 2008 година. Целта му е хората да се  обединят,  /което се случва рядко по принцип/,   чрез честването на бирата.

На  днешния ден  по целия свят ще се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички ще се насладят и оценят тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

Бира се пие отпреди 5000 години - това показват  едни от най-старите документи за културното развитие на човечеството.  Шумерите от Месопотамия са  произвеждали питието 2800 г. пр. Хр. Пивото е било предназначено за жертвоприношение на богинята Нина-Хара, закрилница на земеделието и плодородието.

В следващите векове питието е приготвяно и от вавилонци, и от египтяни. Според вавилонците, ‘пивото е течен хляб’, което показва,  че то е било основна храна за човека и, заедно с хляба, се е давало като дажба за положен труд. Египтяните пък са изнасяли бирата като ценна стока.

В Европа бирата не е масово разпространена. До 8-ми век  в Германия са я приготвяли жените.  О 9-ти до 15-ти век идва  времето на манастирските пивоварни, най-старата от които е ‘Св. Вайхенстефан’ в гр. Фрайзинг /на 30 км от Мюнхен/. Построена е през 1040 г.

Още в началото на Средновековието  пивоварите се организират в съсловие. Негов патрон е фламандският крал Гамбринус. На 23 април 1516 г.  баварските  херцози Вилхелм IV и Людвиг Х подписват Закон  за чистотата на пивото, според който то трябва да се прави само от хмел, малц и вода.

1-2 чаши бира дневно предпазват  от сърдечно-съдови  заболявания, това са доказали италиански учени.  Според специалистите, повечето видове от напитката са наситени с въглехидрати, калий, магнезий и витамини от групата В, които спомагат за снижаването на концентрацията на хомоцистеин*, който е рисков фактор  за сърцето. Бирата е източник и на много антиоксиданти, които предотвратяват  втвърдяването на артериите.

Трябва да се знае обаче, че всички преимущества на бирата  изредени дотук, могат да бъдат елиминирани при неконтролируемата  й  употреба.

Учени от университета в Атланта твърдят, че хората употребяват антибиотици повече от 1700 години. Те открили големи дози тетрациклин в кости на древни египетски мумии от 350-550 г. сл. Хр.  Специалистите смятат, че той е попаднал там благодарение на …. бирата.

Пенливата напитка била много разпространена  в Древен Египет.  Ето защо учените се заели да потърсят връзка между пивото и антибиотика.  И успели.

Оказало се, че източник на тетрациклина е зърното,  от което е правена бирата. Сред неговите съставки била бактерия, подобна на плесен, носеща името Streptomyces. Точно тя произвеждала антибиотика, а  неговото действие се засилвало, когато зърното ферментира.

Испански учени пък са доказали, че бирата предпазва  от остеопороза. Това се дължало на високото ниво на силиций в напитката, който  забавя изтъняването на костите, както и на фитоестрогените, които пък правят костите плътни и здрави.

Малко преди Освобождението бирата не е позната  на българския пазар. Масово се пие вино и ракия, само шопите правят нещо, което наподобява древната египетска бира.

Когато през 1848 година избухва Унгарската революция, много унгарци са прокудени  от домовете си и някои от тях се заселват в Шумен, който  тогава е бил голям занаятчийски център.  Именно благодарение на унгарските имигранти българите се запознават с кехлибарената прохладна пенлива течност.

Тласък на популяризирането на бирата дават френските предприемачи и работници. През 1873 година те идват у нас, за да развиват железопътната инфраструктура. Французите не харесват примитивната бира на шопите, в горещините не могат да пият вино, а ракията направо ги плаши.  Така през 1876 г.   те си построяват малка пивоварна в Княжево.

Дело на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер е първата голяма пивоварна. Тя е   построена в местността  Каменица край Пловдив и произвежда бира за масовите потребители.  Швейцарците влагат много пари в проекта, наемат и специалисти.

През 1877-78 година обаче, в България започват смутни времена -  страната се отърсва от турското робство. Затруднения имат и чуждите инвеститори.  Така пловдивската фабрика започва да произвежда бира едва през 1882 година. Тогава в Шумен се ражда и Българското пивоварно дружество.  Там през 1883 година започва да прави бира чехът Франц-Франтишек Милде.  Това е началото на “Шуменско”.  После Милде се премества  в Русе и там започва да произвежда пенливата течностт.

Първата пововарна край морския бряг е във Варна, а през следващата година братята Прошек създават фабриката “Витоша” в София, която по-късно е преименувана на “Ариана”.  Стара Загора също се присъединява към градовете-производители на бира през 1902 година  с “Бирария”-та на д-р Кожухаров.

След Първата световна война популярността на бирата продължава да нараства, а също и консумацията й. По време на социализма обаче , всички пивоварни в България са  национализирани. След промените през 1989 година и последвалата приватизация, в България инвестират някои от най-големите бирени концерни.

Днес България е на 21 място  в света по консумация на бира, а големи бирени фестивали се провеждат в София, Пловдив, Плевен, Габрово, Севлиево, Банско  , Видин и др.

-------------------

* Хомоцистеинът е вид протеин, който се образува от организма. В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта като увеличава риска от редица заболявания.

Още от Интересно

Черна рокля: трябва да имаме по една, подходяща за всеки сезон

Сложна е историята на малката черна рокля: до 1800 г. черното не се приема за цвят особено за дрехи.  Използва се най-вече за траурни рокли , д...

Колко е лесно да бъдем фотогенични

Селфи манията продължав...

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малк...

Разделиха се заради ревността му...

Колкото изненадващо се ожениха Даниел Крейг и Рейчъл Уайз, толкова изненадващо се и разделиха. Бракът на известната двойка изкара осем години, като в...

Богатата хотелска наследница Парис Хилтън има връзка с бивш бездомник

Богатата наследница на фамилията Хилтън - Парис, призна официално за връзката си с актьора Крис Зилка. Бившата риалити звезда публикува снимки с него...

Ритуали за защита на енергийното ни биополе

Много често хората питат как да се защитим от влиянието на другите, които се опитват да нарушат границите на нашето биополе. Най-силната защита е моли...

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...

10-те най-четени книги за всички времена

10. "Дневникът на Ане Франк" Ане Франк Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и израснало в Холандия. По време на Втората светов...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...