5 август – Международен ден на бирата

5  август  е Международният ден на бирата.  Този ден се отбелязва от 2008 година. Целта му е хората да се  обединят,  /което се случва рядко по принцип/,   чрез честването на бирата.

На  днешния ден  по целия свят ще се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички ще се насладят и оценят тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

Бира се пие отпреди 5000 години - това показват  едни от най-старите документи за културното развитие на човечеството.  Шумерите от Месопотамия са  произвеждали питието 2800 г. пр. Хр. Пивото е било предназначено за жертвоприношение на богинята Нина-Хара, закрилница на земеделието и плодородието.

В следващите векове питието е приготвяно и от вавилонци, и от египтяни. Според вавилонците, ‘пивото е течен хляб’, което показва,  че то е било основна храна за човека и, заедно с хляба, се е давало като дажба за положен труд. Египтяните пък са изнасяли бирата като ценна стока.

В Европа бирата не е масово разпространена. До 8-ми век  в Германия са я приготвяли жените.  О 9-ти до 15-ти век идва  времето на манастирските пивоварни, най-старата от които е ‘Св. Вайхенстефан’ в гр. Фрайзинг /на 30 км от Мюнхен/. Построена е през 1040 г.

Още в началото на Средновековието  пивоварите се организират в съсловие. Негов патрон е фламандският крал Гамбринус. На 23 април 1516 г.  баварските  херцози Вилхелм IV и Людвиг Х подписват Закон  за чистотата на пивото, според който то трябва да се прави само от хмел, малц и вода.

1-2 чаши бира дневно предпазват  от сърдечно-съдови  заболявания, това са доказали италиански учени.  Според специалистите, повечето видове от напитката са наситени с въглехидрати, калий, магнезий и витамини от групата В, които спомагат за снижаването на концентрацията на хомоцистеин*, който е рисков фактор  за сърцето. Бирата е източник и на много антиоксиданти, които предотвратяват  втвърдяването на артериите.

Трябва да се знае обаче, че всички преимущества на бирата  изредени дотук, могат да бъдат елиминирани при неконтролируемата  й  употреба.

Учени от университета в Атланта твърдят, че хората употребяват антибиотици повече от 1700 години. Те открили големи дози тетрациклин в кости на древни египетски мумии от 350-550 г. сл. Хр.  Специалистите смятат, че той е попаднал там благодарение на …. бирата.

Пенливата напитка била много разпространена  в Древен Египет.  Ето защо учените се заели да потърсят връзка между пивото и антибиотика.  И успели.

Оказало се, че източник на тетрациклина е зърното,  от което е правена бирата. Сред неговите съставки била бактерия, подобна на плесен, носеща името Streptomyces. Точно тя произвеждала антибиотика, а  неговото действие се засилвало, когато зърното ферментира.

Испански учени пък са доказали, че бирата предпазва  от остеопороза. Това се дължало на високото ниво на силиций в напитката, който  забавя изтъняването на костите, както и на фитоестрогените, които пък правят костите плътни и здрави.

Малко преди Освобождението бирата не е позната  на българския пазар. Масово се пие вино и ракия, само шопите правят нещо, което наподобява древната египетска бира.

Когато през 1848 година избухва Унгарската революция, много унгарци са прокудени  от домовете си и някои от тях се заселват в Шумен, който  тогава е бил голям занаятчийски център.  Именно благодарение на унгарските имигранти българите се запознават с кехлибарената прохладна пенлива течност.

Тласък на популяризирането на бирата дават френските предприемачи и работници. През 1873 година те идват у нас, за да развиват железопътната инфраструктура. Французите не харесват примитивната бира на шопите, в горещините не могат да пият вино, а ракията направо ги плаши.  Така през 1876 г.   те си построяват малка пивоварна в Княжево.

Дело на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер е първата голяма пивоварна. Тя е   построена в местността  Каменица край Пловдив и произвежда бира за масовите потребители.  Швейцарците влагат много пари в проекта, наемат и специалисти.

През 1877-78 година обаче, в България започват смутни времена -  страната се отърсва от турското робство. Затруднения имат и чуждите инвеститори.  Така пловдивската фабрика започва да произвежда бира едва през 1882 година. Тогава в Шумен се ражда и Българското пивоварно дружество.  Там през 1883 година започва да прави бира чехът Франц-Франтишек Милде.  Това е началото на “Шуменско”.  После Милде се премества  в Русе и там започва да произвежда пенливата течностт.

Първата пововарна край морския бряг е във Варна, а през следващата година братята Прошек създават фабриката “Витоша” в София, която по-късно е преименувана на “Ариана”.  Стара Загора също се присъединява към градовете-производители на бира през 1902 година  с “Бирария”-та на д-р Кожухаров.

След Първата световна война популярността на бирата продължава да нараства, а също и консумацията й. По време на социализма обаче , всички пивоварни в България са  национализирани. След промените през 1989 година и последвалата приватизация, в България инвестират някои от най-големите бирени концерни.

Днес България е на 21 място  в света по консумация на бира, а големи бирени фестивали се провеждат в София, Пловдив, Плевен, Габрово, Севлиево, Банско  , Видин и др.

-------------------

* Хомоцистеинът е вид протеин, който се образува от организма. В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта като увеличава риска от редица заболявания.

Още от Интересно

Защо „чукаме на дърво” за късмет ?

За някои хора просто самото споменаване, че нещо може да се обърка задейства почти инстинктивната нужда да почукаме на най-близката дървена повърхно...

Дантели и панделки по мъжкото бельо. Вече да!

Ние жените често залитаме по дантелено бельо, щедро декорирано с дантели и панделки, камъчета и розички. Досега това с*кси облекло бе запазена територ...

Понякога трябва да бъдем егоисти в любовта!

Егоизмът е определян като лошо качество. Да, но зависи за какво става въпрос. Ако пренебрегваш другите и техните интереси, заради своите, винаги гледа...

Благодаря ти, мамо!

За това, че попиваш сълзите ми когато съм тъжна.За това, че ми вдъхваш самоувереност.За това, че когато бях малка ми разказваше приказки.За това, че в...

Кристиан Диор: „Истинската жена трябва да бъде капризна“

Днес се навършват 112 години от рождението на знаменития дизайнер Christian Dior. Той е роден и израснал в заможно семейство в Гренвил, Франция, но ...

Това са най-романтичните зодии, които живеят, за да обичат

Няколко знака в хороскопа живеят, за да обичат и дори отвън да изглеждат твърди и сериозни, сърцата им са меки като памук. Тези зодии обичат романтичн...

Вечната Ета Джеймс (видео)

Днес се навършват 5 години, откакто великата певица си отиде от този свят...

Последният писък на модата при булчинските рокли

Една от woman-ките се сгоди преди броени месеци и поради това в последно време в офиса темите за избора на булчинска рокля и подготовката за сватбата ...

Време за четене: "Книгата на чаения майстор"

В един свят без памет едно момиче трябва да опази тайната и надеждата за бъдещето. След успех в много страни по света, преведен само за четири години...

Дрешките, които трябва да купите за бебето си

Появата на малкото човече в живота на мама и татко е най-важният ден и за двамата. И трябва да сме подготвени за този ден. Кои са дрешките, които всяк...