Почукваме се с юмрук вместо ръкостискане

За да бъде намалена опасността от разпространение на заразни болести, британските учени предлагат ръкостискането да се замени с чукването с юмрук.

Учените твърдят, че това е много по-хигиенично – при здрависване се пренасят десет пъти повече бактерии, отколкото при чукване с юмрук.

Откритието е направено от специалисти от Университета в Абъристуит в Уелс.

Ръководителят на проучването доктор Дейв Уитуърт е убеден, че тези резултати са изключително важни за общественото здраве.

Според специалистът хората почти не се замислят какви могат да бъдат последиците от едно ръкостискане. Той е убеден, че ако в обществото чукването с юмруци стане по-популярно от ръкостискането, това ще намали разпространението на заразни болести.

Специалистите са измерили движението на бактериите чрез стерилни гумени ръкавици – едната от ръкавиците покрили със слой от бактерията Е. Coli, преди да я използват за ръкостискане.

Резултатите на учените ясно показват, че неформалните жестове като поздрав с юмруци или плясване с ръце пренасят много по-малко бактерии, отколкото здрависването.

Ако се поздравим с някого, като плеснем ръце, това ще намали броя на бактериите, които се предават между хората с 50 на сто, при чукването с юмрук – с 90 %.

Експериментите на учените са доказали още, че е от значение и какво е ръкостискането. Ако е по-здраво, това ще увеличи нивото на обмяна на бактериите между двете длани, твърдят специалистите.

Чукването с юмрук е поздрав, който американският президент Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама често използват. Специалистите обясняват, че този приет за неформален жест е много по-хигиеничен от ръкостискането, защото при него докосването трае много по-малко, а и областта на контакт е много по-малка.

Възприетото за официален поздрав ръкуване ни дава информация за човека и е важна част от първото впечатление. Когато някой се здрависва вяло и без да хване ръката ви, той обикновено се възприема за нерешителен човек.

Твърде силното ръкостискане пък говори за агресия.

Смята се, че за да бъде правилно ръкуването, ръцете между двамата души трябва да бъдат една в друга не повече от три секунди.

Още от Интересно

Най-секси престъпникът влиза в света на модата

Прочулият се като най-сексапилния затворник в света - Джеръми Мийкс, остави криминалното си минало зад гърба си и влезе в модния бранш. Той направи...

Днес е Голяма Задушница - какви са обичаите и как се приготвя вареното жито

През годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) - в събота срещу Месни заговезни; ...

Стоянка Мутафова с огромно признание от световните медии

На 95 години Стоянка Мутафова, считана за най-възрастната играеща актриса в света, редовно изнася представления и не е изгубила младежкия си плам...

С това изпитано упражнение ще повдигнете самочуствието си

Едно изпитано упражнение от психолога доктор Дженис Вилхауър ще ви помогне да повдигнете самочувствието си. В 15-годишната му практика този ритуал е д...

За жените и мъжете - искрено и лично

1. Ако мъжът си търси жена, &#...

144 години от гибелта на Васил Левски

На днешния ден преди 144 години България губи един от най-смелите си герои, оставил светла диря в народната памет. Да преклоним глава и да си спо...

Известни цитата за тайнствата на Вселената...

Вселената е необятна територия. Човешкото съзнание е твърде мъничко, за да осмисли колко велика мощ притежава Вселената. И все пак - много велики хор...

Полски артист рисува “Провала на системата” в сюрреалистични илюстрации

Отчуждението, самотата, бъдещото, на което “осъждаме” децата си, култът към красотата, алчността, замърсяването, вездесъщите технологии...

Вижте как изглеждат наркомани, след като отказали дрогата

Сигурно няма човек, който да не е чувал за опустошителното влияние на наркотиците върху здравето и външния вид. Но ако все още не знаете какво може да...