Съставът на кабинета "Близнашки"

Министър-председател, както се очакваше, е проф. Георги Близнашки, определен от президента Росен Плевнелиев като "виден конституционалист, доказан демократ и европеец".

57-годишният юрист, преподавател по конституционно право, е бил два мандата народен представител от левицата, а през 2005-2007 - наблюдател в ЕП и евродепутат от БСП.

Престава да бъде партиен член по-рано тази година, след като се включва в миналогодишните протести, подкрепя студентската окупация и оглавява инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Вицепремиерите са четирима:

- Екатерина Захариева - с ресор "икономическа политика", оглавява две министерства: на регионалното развитие (МРРБ) и на инвестиционното проектиране. Началник на кабинета на държавния глава, тя бе начело на МРРБ и в служебния кабинет на Марин Райков (2013).

- Йордан Христосков - с ресор "социална политика", застава начело на Министерството на труда и социалната политика - пост, който е заемал и в служебното правителство на Ренета Инджова. Известен е най-вече като дългогодишен шеф на НОИ (2000-2009 г.).

- Христо Иванов - с ресор "правосъдие, вътрешен ред, сигурност" и министър на правосъдието, е юрист, от 2006 г. насам програмен директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

- Илияна Цанова - служебен вицепремиер по управление на средствата от ЕС, е заемала същия пост и при Марин Райков; работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от 2003-та насам.

Българският кандидат за европейски комисар е Кристалина Георгиева.

Ето и имената на останалите министри:

- на вътрешните работи - Йордан Бакалов, преподавател по национална сигурност, депутат от десницата в продължение на четири мандата.

- на финансите - Румен Порожанов, дългогодишен служител във ведомството, заемал там различни постове; бивш директор на ДФ "Земеделие".

- на външните работи - Даниел Митов, политолог с диплома от СУ, част от екипа на Националния демократичен институт на САЩ, директор на фондация "Демокрация" от 2006 г., след това зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ), учредител на партия "България на гражданите".

- на образованието и науката - доц. Румяна Коларова, политолог, ръководител на катедра "Политология" в СУ.

- на отбраната - Велизар Шаламанов, зам.-министър във военното министерство през 1998-2001 г., а от 2013 г. директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

- на икономиката и енергетиката - Васил Щонов, завършил електронно инженерство и финанси в Пенсилвания, САЩ; магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT), а от 2010 г. досега - директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

- на земеделието и храните - Васил Грудев, най-младият специалист в служебното правителство (34-годишен), от 2006 до края на 2013 г. заемал различни позиции в ДФ "Земеделие".

- на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Николина Ангелкова, завършила право и фирмено управление в УНСС, усвоявала лидерски умения в Харвард, бивш зам.-министър на регионалното развитие.

- на околната среда и водите - Светлана Жекова, започнала работа във ведомството от 1999 г., а от май 2004 досега на различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС.

- на здравеопазването - д-р Мирослав Ненков, анестезиолог, координатор по донорство и и.д. началник-отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във Военномедицинска академия; зам.-министър в предишния служебен кабинет през пролетта на 2013 г.

- на културата - Мартин Иванов, доктор в Института по история на БАН, шеф на ДА "Архиви" през 2011-2013 г., а от миналия октомври секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

- на младежта и спорта - Евгения Раданова, седемкратен абсолютен европейски шампион по шорттрек; първият български спортист, участвал и на летни, и на зимни олимпийски игри.

Още от Интересно

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Легендарен глас и величествен стил - 3 години без незабравимия Джоко Росич

Днес се навършват 3 години без любимия на цяла България актьор Джоко Росич.  Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г. ем...

Световно известният астролог Линда Гудман за жената Риби

Сега вече здравата закъсахме! Да видим как ще се оправяме. Моля ви, спокойно. Изчаквайте реда си. Разберете, жените Риби няма да стигнат за всички жел...

Даниел Крейг и Рейчъл Уайз се разделиха

Британският актьор Даниел Крейг и талантлвата актриса Рейчъл Уайз, не живеят заедно вече от няколко месеца. Това потвърдиха близки на звездната двойка...

Малките крачки към самообичането

„Когато човек обича себе си и се чувства комфортно да бъде сам, тогава привлича и любовта на другите.”, каза Милена Родригес в радио преда...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са духовното разбиран...

Трик за почистване на загорелите тави

Миризмата на прясно изпечени сладки, идваща от фурната, винаги ни кара да се усмихваме. Всички бихме искали да приготвяме подобни сладки изкушения по-...

Днес е празникът на най-издръжливите - ето кой трябва да почерпи...

На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Той е верен последовател на Христовата вяра, както и неин разпространител. ...