Съставът на кабинета "Близнашки"

Министър-председател, както се очакваше, е проф. Георги Близнашки, определен от президента Росен Плевнелиев като "виден конституционалист, доказан демократ и европеец".

57-годишният юрист, преподавател по конституционно право, е бил два мандата народен представител от левицата, а през 2005-2007 - наблюдател в ЕП и евродепутат от БСП.

Престава да бъде партиен член по-рано тази година, след като се включва в миналогодишните протести, подкрепя студентската окупация и оглавява инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа.

Вицепремиерите са четирима:

- Екатерина Захариева - с ресор "икономическа политика", оглавява две министерства: на регионалното развитие (МРРБ) и на инвестиционното проектиране. Началник на кабинета на държавния глава, тя бе начело на МРРБ и в служебния кабинет на Марин Райков (2013).

- Йордан Христосков - с ресор "социална политика", застава начело на Министерството на труда и социалната политика - пост, който е заемал и в служебното правителство на Ренета Инджова. Известен е най-вече като дългогодишен шеф на НОИ (2000-2009 г.).

- Христо Иванов - с ресор "правосъдие, вътрешен ред, сигурност" и министър на правосъдието, е юрист, от 2006 г. насам програмен директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

- Илияна Цанова - служебен вицепремиер по управление на средствата от ЕС, е заемала същия пост и при Марин Райков; работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от 2003-та насам.

Българският кандидат за европейски комисар е Кристалина Георгиева.

Ето и имената на останалите министри:

- на вътрешните работи - Йордан Бакалов, преподавател по национална сигурност, депутат от десницата в продължение на четири мандата.

- на финансите - Румен Порожанов, дългогодишен служител във ведомството, заемал там различни постове; бивш директор на ДФ "Земеделие".

- на външните работи - Даниел Митов, политолог с диплома от СУ, част от екипа на Националния демократичен институт на САЩ, директор на фондация "Демокрация" от 2006 г., след това зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ), учредител на партия "България на гражданите".

- на образованието и науката - доц. Румяна Коларова, политолог, ръководител на катедра "Политология" в СУ.

- на отбраната - Велизар Шаламанов, зам.-министър във военното министерство през 1998-2001 г., а от 2013 г. директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

- на икономиката и енергетиката - Васил Щонов, завършил електронно инженерство и финанси в Пенсилвания, САЩ; магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT), а от 2010 г. досега - директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

- на земеделието и храните - Васил Грудев, най-младият специалист в служебното правителство (34-годишен), от 2006 до края на 2013 г. заемал различни позиции в ДФ "Земеделие".

- на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Николина Ангелкова, завършила право и фирмено управление в УНСС, усвоявала лидерски умения в Харвард, бивш зам.-министър на регионалното развитие.

- на околната среда и водите - Светлана Жекова, започнала работа във ведомството от 1999 г., а от май 2004 досега на различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС.

- на здравеопазването - д-р Мирослав Ненков, анестезиолог, координатор по донорство и и.д. началник-отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във Военномедицинска академия; зам.-министър в предишния служебен кабинет през пролетта на 2013 г.

- на културата - Мартин Иванов, доктор в Института по история на БАН, шеф на ДА "Архиви" през 2011-2013 г., а от миналия октомври секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

- на младежта и спорта - Евгения Раданова, седемкратен абсолютен европейски шампион по шорттрек; първият български спортист, участвал и на летни, и на зимни олимпийски игри.

Още от Интересно

Бети Уайт стана 95 и все още работи: "Аз просто няма да си отида"

Иконата Бети Уайт стана на  95-годишна възраст вчера (17.01) и преди големия си ден, тя се срещна със специалния кореспондент на „Yahoo&r...

“Среща” от Дамян Дамянов

Среща от Дамян Дамянов С тебе ни събра случайността, А можеше нима да се разминем ? От пътища кръстосан е света и всеки път е дълъг със години. Ти ще...

Дневен хороскоп за вторник, 17 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Денят е подходящ да направите малки промени, които да доведат ...

Ето ги новите секссимволи в киното

Дори и да са десетилетия по-възрастни от нас и да са надхвърлили 50-те, си признаваме, че все още гледаме с плам и обожание холивудски красавци като Б...

15 комикса доказват, че добрият виц и добрата рисунка са минималистични

“Малкият свят” на Лиз Климо Обичате ли хубавите вицове?От онези, разказаните без излишни подробности и преувеличения, в които е важен само...

Катрин Хейгъл роди първото си биологично дете

Катрин Хейгъл и съпругът й Джош Кели посрещнаха третото си дете! То момче и носи името Джошуа Бишъп Кели. Синът им е роден на 20-т...

Комикс с неочакван край разсмива родители и… чичовци/лели

Знаете, че има специални Закони на Мърфи за родители, нали?Да, родителството е най-хубавото нещо, което може да се случи на човек. Но това съвсем не е...

61-годишен модел направо блести в рекламна кампания на бански костюми

Рекламите на бански костюми често са силно сексуални, но както можете да видите от тези невероятни снимки, това не  е небоходимо. Нито пък е &n...

Атанасовден ден е! Зимата започва да си отива от днес

Днес почитаме Свети Атанасий Велики, който е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме го заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнств...

Edna вдъхновяваща жена на 95 - прелестната Бети Уайт!

Бети Уайт е любимата баба на Америка! Ветеранка в шоубизнеса, тя продължава да играе с успех и над 90 като Елка Островски в ситкома "Жега в Клив...