Как онлайн игрите ни помагат да учим

Вероятно всеки от нас е чувал поне за една опасност в мрежата при онлайн сърфирането и поне за едно правило за безопасността на информацията.

Съсредоточени върху "тъмната" страна на интернет, не бива да пренебрегваме и възможностите, които ни осигурява мрежата за научаване на нови неща - един процес, който с помощта на новите технологии може да бъде доста ефективен.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКОИ ХРАНИ ПОДРАСТВАЩИТЕ НИКАК НЕ ХАРЕСВАТПОДРАСТВАЩИТЕ НЕ БИВА ДА КОНСУМИРАТ ГАЗИРАНИ НАПИТКИКАКВО ТРЯБВА ДА ПРОСТИМ НА ПРИЯТЕЛКАТА СИ, КОЯТО Е В МАЙЧИНСТВОЗАЩО?

Улесняването на достъпа до интернет направи възможно ученето във виртуални класни стаи, в които учителят и класът могат да бъдат физически в различни държави, на различни континенти.

Ако не сте попадали на сайта Coursera.com, можете да хвърлите един поглед на множеството курсове на престижни световни университети във всевъзможни области на познанието. Постоянно се предлагат нови софтуерни продукти за обучение, в социалните мрежи може да се открият групи за изучаване на езици, занаяти, изкуства и различни творчески техники.

Повечето български университети също вече предлагат онлайн обучение, а електронните дневници, Фейсбук групите на класа и електронната поща стават все по-предпочитани средства за комуникация между родителите и учителите.

Ако попитате обаче детето си защо влиза в интернет, би било учудващо, ако отговори, че е там заради нещо друго, а не заради игрите. Безспорно е, че днес интернет е форма на забавление, примамлива за малки и големи, и неслучайно социалните мрежи имат огромни и постоянно обновяващи се раздели с игри, а сайтовете с онлайн игри "никнат като гъби".

Снимка: Thinkstock

Производителите на реални детски играчки също не изостават от тенденциите и поддържат на сайтовете си разнообразни онлайн версии на игрите, които може да се играят с произвежданите от тях герои. Така децата могат да играят с виртуални кукли Барби или с Лего, могат да изпробват различни форми на игри онлайн, да взимат решения, да се състезават, да губят и да побеждават.

Но остава ли време за учене? Дали онлайн игрите са пълноценно занимание, особено когато отстрани детето изглежда "обсебено" и сякаш не може да се откъсне от тях?

Снимка: Thinkstock

Добрата новина за родителите е, че ученето чрез игра е процес, който е възможен и в мрежата. Извършването на повтарящи се действия в игрите автоматизира процесите на запомняне и учене. Затова детето е в състояние с часове да подскача с виртуалния си герой на един и същ екран, само и само, за да уцели оптималната траектория, която ще го изпрати на следващото ниво.

С всеки следващ опит реакцията му става по-добра, а движенията по-точни, въпреки че за възрастния отстрани то изглежда заето с еднообразно и не особено смислено занимание.

Други преки ползи на онлайн игрите са възможността да се упражни английския език и да се научат нови думи и изрази в директен контекст и възможността детето да преживее много ситуации, докато развива техническите си умения и общува със света.

Игрите, които изискват логическо мислене, активират зоните в мозъка, които контролират взимането на решения - например тетрис. Стратегическите игри ни помагат да изграждаме и следваме планове и да правим избор въз основа оценка на възможните рискове.

Снимка: Thinkstock

Не на последно място, достъпът до различни онлайн игри прави децата уверени в работата с нов интерфейс, което оказва доста сериозен принос за развитието на тяхната функционална компютърна грамотност.

Разбира се, както рисковете, така и ползите при използването на интернет, зависят не само от дейностите онлайн, но и от времето прекарано пред компютъра. Затова е от значение личният пример от страна на възрастния и справедливото договаряне на използването на интернет достъпа между родителя и детето.

Снимка: Thinkstock

Ако имате колебания и въпроси за това доколко играта в интернет е полезно занимание за вашето дете или как да насочите интереса му към полезни и безопасни занимания в мрежата, свържете се с консултантите на Българската линия за онлайн безопасност в "Скайп" на blob.bg или на телефон 124 123.

Екипът на Асоциация Родители

Още от Интересно

Мишел Обама на 53! - първата дама, в която се влюби целият свят

Днес първата дама на САЩ, която донесе промяната, от която се нуждаеха всички, ще навърши 53 години! Тя е родена и израства в южната част на Чик...

Сиена Милър в 9-часов секс маратон с Бен Афлек

Актрисата Сиена Милър разкри подробности около секс сцените в новия филм на Бен Афлек „Те живеят в нощта“, съобщава The Independent. С...

Мамо, запиши ме на детска градина - 'Мисията невъзможна' в БГ вариант

Да запишеш детето си на детска градина днес е истинско предизвикателство за много родители в София и в други големи градове в страната. Eдва ли има...

Няколко съвета за безупречен грим през целия ден!

Имали сте тежък работен ден и бързо отивате до тоалетната, за да проверите грима си и да видите, че половината се е разтекъл по лицето ви. Да, има п...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Защо е важно да почиствате четките си за грим

Всички знаем, че почистването на „инструментите“, с които си нанасяме грима е важно. В случай, че продължавате да използвате вашите четк...

С добро за сватовничеството...

„Преди пет години прецених, че Мария и Иван ще бъдат жестока двойка и взех решение да ги оженя. На Мария подшушнах, че един Иван е луд по нея, н...

61-годишна взриви интернет с фотосесия по бански

Главно действащо лице в днешния ни материал е Ясмина Роси – един от най-възрастните все още работещи модели в света. Тя влиза в модния бранш ...

10 рокли, които всяка жена трябва да има в гардероба си

Роклята - онази най-женствена дреха, която може да подчертае прекрасно извивките ни и да ни накара да се чувстваме като богини. Дори и дамите, които о...

Очарователна сте, защото...

Несъмнено ние като дами сме длъжни да бъдем поддържани и женствени, но всъщност отношението ни към околните е това, което ни прави привлекателни...