Правата ми в договор с мобилен оператор

Мобилният телефон много бързо се превърна от "прищявка" в "необходимост". Неговото наличие пък задължително е обвързано в отношения с мобилни оператори. Това са мои потребителски права, които е полезно да познавам.

Максимален срок на договора - две години

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПРЕСЛЕДВАНЕ С ЦЕПЕЛИН ПРЕЗ ЕВРОПА И ПРЕЗ ИСТОРИЯТАДА ОБЗАВЕДЕМ МАЛЪК АПАРТАМЕНТКАК ПРАВИЛНО ДА ПЛАНИРАМЕ ОТПУСКИТЕ СИКРИЗАТА НА СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ – КРИЗА НА КОМПРОМИСА

Това е срокът - максимум, при който мога да сключа договор. Мобилният оператор е длъжен да ми предостави възможност да сключа договора и с по-малък срок - за една година.

Забрана за автоматично подновяване на договора

Най-често договорите, които се предлагат от мобилните оператори, са срочни. Срочен договор е всеки с точно фиксирана крайна дата, с определен срок на продължителност - напр. 1 година.

Но какво се случва след изтичането на този срок? - Възможностите са две.

Според закона, след изтичането на този срок договорът ми се трансформира автоматично в безсрочен и продължава да действа при същите условия - без да са необходими никакви действия от моя страна. При наличието на безсрочен договор, имам правото да го прекратя едностранно (т.е. без да е необходимо съгласието на мобилния оператор) с едномесечно предизвестие, когато аз пожелая. При това, без да дължа никакви неустойки, такси или каквото и да е доплащане. В този случай обаче, (при безсрочен договор) мобилният оператор няма никакво право да утежнява условията на договорами едностранно (т.е. без мое съгласие).

Снимка: Thinkstock

Ако пък искам, (поради някаква си причина), отново да превърна безсрочния си договор в срочен (напр. едногодишен договор, при предсрочното прекратяване на който ще дължа неустойки в размер на месечната ми такса), задължително е да удостоверя това свое безумно желание с личния си подпис. Т.е. без писменото ми съгласие, старият ми договор с изтекъл срок няма начин отново да стане срочен.

Законът забранява автоматичното подновяване (т.е. непосредствено след като срокът на договора ми изтече) на договор с мобилен оператор при същия срок. Всяка клауза или договор са непосилни да променят това. Т.е., дори и по някаква причина между мен и мобилния оператор да има сключена противна на гореизложеното уговорка, тя е абсолютно недействителна, - правото я разглежда като едно правно нищо, като несъществуваща (след като е едно правно нищо, подобна уговорка няма как да ми вмени задължение да плащам неустойки или да бъда осъден да изпълня). Противните уговорки се смятат за несключени и договорът действа между страните като безсрочен след изтичането на срока, за който е подписан.

Снимка: Thinkstock

За общите условия

Мобилният оператор е длъжен да ги публикува на интернет страницата си и да ги постави на видно място в търговските обекти, където потребителите да могат свободно да се ползват от тях.

Общите условия имат сила спрямо мен като потребител само, ако писмено съм се съгласил с тях, т.е. трябва да съм изразил съгласие догооворът да действа при общи условия!

При промяна по общите условия, операторът е длъжен в срок от 30 дни да уведоми потребителите си за промените, понеже само след уведомяване, те имат сила за потребителя. След изменение на общите условия като потребител имам право (по инициатива на оператора) да прекратя договора си в срок до един месец без санкции - в случай, че не съм доволен от внесените по общите условия промени. Ако изпусна този срок, се приема, че съм съгласен с промените и че индивидуалният ми договор продължава да действа при промените в общите условия.

Имам право на прекратяване само, ако се ползвам от услугата, по която са внесените промени.

Снимка: Thinkstock

Право на отказ до 7 дни

Договорът ми с оператора при общи условия влиза в сила 7 дни след подписването му от моя страна, като в този срок мога да се откажа от него, без да дължа неустойки.

Ако искам, мога писмено да се съглася договорът да влезе в сила веднага. Както и най-често се случва на практика. Но ако искам да се ползвам от правото си на отказ до 7 дни, мога да откажа влизане в сила на договора ми веднага (най-често до 2 часа). В този случай мобилният оператор няма правато да ми откаже сключване на договора. Това е мое право и ако искам, мога да се ползвам от него!

Ако откажа договорът да влезе в сила незабавно, в случаите, когато при подписването му се предоставят и някакви крайни устройства (напр. мобилен апарат), мобилният оператор може да откаже да сключи договора.

При промяна на условията в договора - едностранно от страна на оператора

Снимка: Thinkstock

Договорътми може да бъде изменен само при взаимно съгласие на страните, а не индивидуално от мобилния оператор.

Какво да правя, ако тези мои права са нарушени?

1. Мога да подам жалба в отдел "Жалби" на съответния мобилен оператор.

2. Мога да подам жалба към Комисия за регулиране на съобщенията. Те не са орган, който може да разреши индивидуалния ми казус, но са контролен орган спрямо мобилните оператори.

3. На трето място, понеже това са потребителски права, мога да подам жалба и до Комисия за защита на потребителите. А на този адрес имам възможност да пусна оплакването си онлайн.

4. Ако все още не съм разрешил конфликта си с оператора, мога да използвам професионалата помощ на адвокат и да започна дело в съотвения съд.

Снимка: Thinkstock

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен - съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Вяра Молева

Още от Интересно

Дами, бягайте далече от мамини синчета!

Общоприето е, че жените са едни изключително сложни същества, които никога и по никакъв начин не могат да бъдат разбрани, никой не може да стигне до з...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Връзките зависят от детството ни

„Това как ще се развиват връзките ни и нашето отношение към партньора зависи от детството ни .”, каза Милена Родригес в  ру...

Всяка 2-ра жена може да се сблъска с папилома вирус един път в живота си

Всяка втора жена един път в живота си може да се сблъска с HPV вирус. Припомняме, че човешкият папилома вирус (от английски human papillomavirus (HPV...

В магазина за любов: Търся си пакетче любов, имате ли?

- Здравейте! – поздравявам аз вежливо продавачката. - Привет! С какво мога да ви бъда полезна? – отвръща ми тя. ...

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

Последният писък на модата при булчинските рокли

Една от woman-ките се сгоди преди броени месеци и поради това в последно време в офиса темите за избора на булчинска рокля и подготовката за сватбата ...

Победата над рака – мисията възможна

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро цен...