"София диша" от 3 до 31 август

Столицата отново може да поеме дълбоко дъх, защото на 3 август мултижанровият фестивал "София диша" започва своето пето издание. Организаторите обещават атрактивна програма, нови и разнообразни проекти, свързани с културата и изкуството, екологията като начин на живот, както и различни социално-образователни инициативи.


Фестивалът е част от събитията, които подкрепят София за европейска столица на културата.

"София диша" ще се състои във всичките пет недели на август, като според организаторите това е едно щастливо съвпадение - 5 години, 5 недели, 5 локации.

Петте емблематични за София места, където фестивалът ще се проведе, са кръстовището известно като "Малките 5 кьошета" и на улиците "Ангел Кънчев", "Пиротска", "Оборище" и "Шишман".

Всяка неделя от фестивала е на определена тема.

На 3 август на "Малките 5 кьошета" посрещат "София диша: Екоморфози". Тематиката е ясна - екология. Посетителите ще видят демонстрация на електромобили или пък могат да произведат електричество директно на улицата чрез уникална инсталация. Ще има и открити безплатни уроци по йога.

Акцентът във втората неделя от "София диша" е "Словото зове" - за всички, които обичат словото. На ул. "Ангел Кънчев" посетителите ще могат да открият както най-новите заглавия на книжния пазар, така и ценни антикварни издания.

Сред атракциите на "Словото зове" са също така уникална постановка на уличен театър в автомобил и четене на откъси от велики произведения, което ще продължи цял ден. За пръв път тази година може да носите свои книги и да си ги разменяте. Вечерта пък ще се състои импровизирана дискусия по проблема с отмяната на досегашната практика с избора на учебници за училищата.

Третата седмица на "София диша" минава под знака на "Ветрове от цветове". На ул. "Пиротска", където се срещат буржоазна София и духът на ориента, посетителите ще могат да видят различни артпроекти: изобразително изкуство, графика и анимация, дизайн, архитектура, фотография, улично изкуство и инсталации.

Атракция ще бъде прожекцията на все по-популярното в Европа "съзнателно кино". То напомня много на популярните от близкото минало книги игри и предоставя на зрителя сам да взима решения как филмът да продължи в една или друга ситуация.

Мотото на четвъртата седмица от "София диша" е "Песента на танца". Мероприятията ще се състоят на ул. "Оборище" и дават поле за изява на музиканти и танцьори. Хората ще бъдат приканвани да потанцуват под звуците на поп, рок, блус и суинг, а от "Кремона" - Казанлък, ще предоставят възможност за начални уроци по струнни инструменти.

Последната неделя от "София диша" носи името "Световна София" и ще се състои на ул. "Шишман", като е посветена на глобализацията в нейната положителна страна. Участие в мероприятията ще вземат чуждестранни артисти, живеещи в София, и техни български колеги, които живеят в чужбина. Организаторите обещават "звездно присъствие", но за момента то остава забулено в тайна.

В сайта на "София диша" (SofiaDisha.com) можете да видите промените в организацията на движението, които ще бъдат направени около фестивала.

Още от Интересно

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

Богатата хотелска наследница Парис Хилтън има връзка с бивш бездомник

Богатата наследница на фамилията Хилтън - Парис, призна официално за връзката си с актьора Крис Зилка. Бившата риалити звезда публикува снимки с него...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Разделиха се заради ревността му...

Колкото изненадващо се ожениха Даниел Крейг и Рейчъл Уайз, толкова изненадващо се и разделиха. Бракът на известната двойка изкара осем години, като в...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...