Балетни страсти във Варна

Завършиха трите оспорвани тура на ХХVI Международeн балетен конкурс - Варна 2014, които превърнаха Летния театър в българския морски гранд в сцена на световния балет. Днес на пресконференция в хотел "Черно море" международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви лауретите на конкурса. Утре вечер публиката ще ги види на сцената в гала концерта.

Проф. Владимир Василиев, председател на журито, подчерта, че с всяка година става все по-трудно да се блесне на балетния небосклон, защото балетът се развива и усложнява, информацията е обилна, постиженията на всички са пред очите на целия балетен свят. Той призна, че журито е било затруднено поради много близките добри резултати на изявените участници и заключи: "Това изобилие от добри постижения ме кара да мисля, че класическият танц няма да умре, ще бъде жив, докато сме живи ние и докато ги има добрите школи, които подготвят младите артисти."

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЩО Е ТО ЩАСТИЕТОИЗНЕНАДВАЩИТЕ КНИГИИНТЕРВЮ С ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА ЗА EDNA.BGВРЕМЕТО И НАСТРОЕНИЕТО

Членът на управителния съвет на Фондация "Международен балетен конкурс - Варна" Илия Раев огласи наградите на тазгодишното издание:

Група "А" - старша възраст

"Голямата награда на град Варна" - златен медал и диплом не се присъжда.

Първа награда и златен медал не се присъжда и при жените, и при мъжете.

Две втори награди - сребърен медал, диплом и звание "лауреат на ХХVI Международен балетен конкурс - Варна 2014" при жените се присъждат на Хана О'Нийл, Франция и Йе-Рим Чои, Корея. Две са и третите награди - бронзов медал, диплом и лауреатско звание - на Сара Ренда, Италия и Хи-Сън Ким, Корея.

При мъжете втора награда - сребърен медал, диплом и лауретско звание е за Дае Хан На, Корея. Носители на двете трети награди - бронзов медал, диплом и лауретско звание са за Джеръми-Лу Кер, Франция и Юго Маршан, Франция.

Снимка: Международен балетен конкурс - Варна

Група "Б" - младша възраст

"Специално отличие Варна 2014" - диплом и медал и лауретско звание се присъжда на Су-Бин Ли, Корея.

При девойките отличие I степен - диплом, медал и лауретско звание е за Съ-Ху Джун, Корея. Отличие II степен - диплом, медал и лауретско звание е за Мико Маргарита Фогарти, Швейцария. Отличие III степен -диплом, медал и лауретско звание е за Ралица Илиева, България.

При юношите отличие І степен - диплом, медал и лауретско звание получава Ю Ши, Китай. Отличие II степен - диплом, медал и лауретско звание е за Джун-Хьок Джън, Корея. Две са отличията III степен - диплом, медал и лауретско звание - за Микола Городиский, Украйна и Георги Смилевски, Русия.

Специална награда "Емил Димитров" за млади дарования се присъжда на Су Бин Ли, Корея. Две награди - участие в цял спектакъл в централна роля на Софийска национална опера и балет през сезон 2014/2015 се дават на Су Бин Ли, Корея и Юго Маршан, Франция. Наградата на Фонд "Нина Кираджиева" за артистичност на български участник, получил най-висока оценка на ІІІ тур, е за Венера Христова. Две награди дава "Силвия Ко" - Япония - за перспективни млади танцьори от група "Б" младша възраст, участвали на ІІІ тур - една за девойка - Съ-Ху Джун и една за юноша - Ю Ши.

Снимка: Международен балетен конкурс - Варна

Поощрение за изпълнение за участници в ІІІ тур получават - за състезателите, които не са получили награди или отличия - поощрение за постижение на балетна двойка от група "А" старша възраст и грамота получават Венера Христова, България и Дойчин Дочев, България.

Поощрение за партньорство и грамоти отиват при Мин Кю Ким (партньор на Хи-Сън Ким), Корея и Иван Оскорбин, Русия. Поощрения за най-млади състезатели, юноша и девойка, участвали в III тур, и грамоти получават Съ-Ху Джун, Корея и Джун-Хьок Джън, Корея. Поощрения за състезатели, участвали в ІІІ тур, но не получили награда или отличие, ще вземат Джи-Ън Нам, Корея; Мей Мацуо, Япония; Мин-У Канг, Корея; Йошиаки Накано, Япония; Светлана Свинко, Русия; Олег Рогачев, Русия; Су-Джи Ги, Корея.

Всички състезатели, участвали в третия тур на конкурса, но не получили награди или отличия, получават диплом за финалист.

Снимка: Международен балетен конкурс - Варна

За оригинални постановки със съвременна хореография, изпълнени на конкурса, създадени през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2009 г. журито връчва едно отличие I степен и грамота за "Моят блян" (My reverie), композитор Александър Десплот (Alexander Desplot), хореография Анджела Ревие (Angela Revie) 2013.

Отличие II степен и грамота за "Великия диктатор" (The Great Dictator), композитор Джае Деок Ким (Jae Deok Kim), хореограф Бо Ра Ким (Bo Ra Kim) 2013.

За оригинална постановка върху произведение от български композитор, изпълнена на конкурса, реализирана през последните 5 години, отличие и грамота получава "Сицилиана", композитор Асен Аврамов, хореограф Анна Пампулова.

Специална награда за артистизъм ще вземат Джесика Овъртон и Джеймс Фрейзър, ЮАР и Анна Гермизеева и Константин Aлексенцев, Русия. Картината "Гранд жете - Балерината" на художника Димитър Киров - ДиКиро, дарение от Русалия Кирова, получава Ю Ши, Китай.

Снимка: Международен балетен конкурс - Варна

В своите коментари членовете на журито отбелязаха високото ниво на конкурса и насърчиха състезателите, които не са взели награди, да не се предават, а да се готвят за следващия конкурс във Варна през 2016. На запитване защо няма златни медали, проф. Василиев отговори, че това е въпрос на малко повече техника, артистичност и талант и много, много работа и подчерта колко силно това зависи от школата, където учи младият артист.

За феновете на танца остават двете най-красиви вечери в Летния театър, в които светът е балет, а неговата столица е Варна - тържественото закриване и гала концертът на 29.07. и супер гала концертът на 30.07.

Още от Интересно

Кoгато миските са без грим...

"Мис Вселена" е ежегоден международен конкурс за красота, който обаче за разлика от други не издига на пиедестал болезнено слабите момичета ...

15 цитата, които ще нахранят душата ви с благоденствие

Има мисли, които след като прочетем, се чувстваме невероятно... Такива и тези 15 прекрасни цитата, на които попаднахме във Фейсбук страничката Цитати...

Ободряващите напитки по света

Сигурни сме, че едва ли има някой сред вас, който да не е почитател на невероятни свойства на ободряващите напитки - кафе, чай, мляко. ...

Дневен хороскоп за петък, 24 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да не се съсредоточавате прекалено върху рутината на ...

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

3-те зодии, които излизат победители от всяка една ситуация

Всеки човек бележи победи и погроми в живота си - кариерни, любовни, лични и интимни... Но има едни 3 зодии, които винаги успяват да победят във всяк...

Какво вещаят звездите в любовта за 22-ри февруари

Днес Плутон и Марс са в квадратура и това активизира голяма фигура на небето, което се нарича Тау-квадратура на Юпитер с Плутон, Марс и Уран. Това вод...

Не звънете на бившите в полунощ!

Всеки си има поне по една бивша любов. Може да тръгнете да оспорвате, да се биете в гърдите, че първият ви влюбен поглед е срещнал и приковал за вечн...

Най-привлекателното качество в мъжете

Трудно е да не се влюбиш в мъж, който изглежда добре, но чертите на характера и истинската му същност имат много по-голямо значение. След дълги проучв...

Печелите 10 години, ако ядете плодове и зеленчуци

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...