Интервю с Теодора Духовникова за Edna.bg

Edna от любимите ни актриси се включва в благотворителната инициатива на AVON - "Говори открито срещу домашното насилие".Кампанията се провежда в България за четвърта поредна година и цели да привлече общественото внимание към проблема и да набере средства за подпомагане жертвите на домашно насилие чрез продажба на благотворителни продукти. 100% от приходите се заделят във фонд, с който тази година AVON ще подпомогне кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие.

Като част от кампанията, на "Фейсбук" страницата на AVON България стартира и специална апликация, в която всеки съпричастен към каузата може да публикува своя снимка с продукт отсинята серия. Апликацията "Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!" дава възможност да наблюдаваш в реално време приноса си към жертвите на домашно насилие.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНУЛА НАЧИНА ДА БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИВРЕМЕТО И НАСТРОЕНИЕТОКОЛКО МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ЗА ШЕСТ ГОДИНИФИЛОСОФИЯТА НА ЖИВОТА

Какво те подтикна да бъдеш едно от лицата на кампанията на AVON "Говори открито срещу домашното насилие"?

- Напоследък ставам все по-тревожна на всякакви социални теми. Плаши ме липсата на емпатия у нас, плаши ме липсата на общество. Вярвам, че ако успеем да се обединим в името на благородни каузи, ще живеем по-леко, по-спокойно. Особено, когато държавата я няма на много фронтове.

Ти си актриса, творец, човек на изкуството. Каква е ролята на Edna такава личност в подобна кампания и с какво ти самата допринасяш за нейното популяризиране и успех?

- Темата за насилието - физическо или психическо, унижението, страхът и всичко това, обвито в мълчание, е шокираща! Дразни ме, че нашето общество не говори открито за жертвите, освен ако не са от бедствия и катастрофи. Медиите се занимават единствено с щастливите мигове на известните. Но днес около нас има и много болка и отчаяние. Стотици хиляди жени и деца са малтретирани и изпитват ужас да се приберат вкъщи.

Снимка: Личен архив

Познаваш ли жертви на домашно физическо или психическо насилие?

- Да. Едната е от по-крайните квартали на София, а другата - от провинцията. И това е показателно, че в по-малките градове битува ужасната мантра "Каквото става вкъщи, си остава вкъщи" - този ужасен страх какво ще си помислят другите.

А какъв съвет би дала на хората, които се страхуват да признаят пред себе си, околните и света за потисника вкъщи?

- Да търпиш такава болка и страх за себе си и за детето си - не е тих героизъм! Това е доброволен отказ от правото ти на добър и достоен живот за теб и за децата ти.

Възможно ли е тази кауза да бъде осъзната по-успешно от обществото, ако в театъра и в киното темата за домашното насилие присъства по-често? Какво е твоето мнение?

- Да започнеш да говориш открито за проблема е първата малка, но и важна крачка към това да пожелаеш да го промениш! Когато чуваш страховете си изговорени и от други, започва по-малко да те е страх. Не е срамно да си слаб, да имаш проблем! Срамно е да не искаш да го промениш. Благотворителният продукт на кампанията - обици "Нови възможности за жените"

Снимка: AVON

Как мислиш, как подобен призив може да достигне до още повече хора и да помогне на тях и техни близки, засегнати от този глобален проблем?

- Надявам се с кампанията "Говори открито срещу домашното насилие" да сме намерили правилния подход, който е основно общуването, дискусията. Резултатите вече се виждат - предизвикахме много коментари по темата, хората споделят мнението си, изказват подкрепата си и проявяват желание за разрешаване на проблема. Разбира се, има и по-недоверчиви хора, които се съмняват в успеха на инициативата, но вярвам, че с времето ще успеем да убедим и тях.

* * *

Ако сте сред жертвите на домашно насилие, не се колебайте да потърсите помощ! На сайта на Алианса срещу домашно насилие - www.alliancedv.org можете да откриете контактите на центровете, работещи за защита и превенция срещу домашното насилие.

Още от Звезди

Руби Роуз: Радвам се, че не си смених пола

Австралийската актриса Руби Роуз, която в момента е звезда във филма „Трите хикса: Завръщането на Ксандър Кейдж“, позира за корицата на новия брой...

Селена Гомес се подстрига късо

Искаме новата й прическа веднага!...

Наталия Гуркова стана Секссимвол на десетилетието

Големият приз – Секссимвол на десетилетието, отиде при Наталия Гуркова, която уважи събитието пременена с червена рокля от френска дантела. Модни...

Дакота Джонсън: Дълго време смятах, че нещо не е наред с мен

Дакота Джонсън се кълне, че нито мрази колегата си Джейми Дорнан, нито че е имала афера с него, както се твърди в най-разпространените слухове в ж...

Алекс Раева: Красота без грим!

Алекс Раева продължава с кадрите от своята почивка на Малдивите, като този път пусна кадър без капка грим. Тв водещата демонстрира красота без под...

Силата е с нея: Бившата на Брадли заби Диего Луна

Бившата приятелка на Брадли Купър – Суки Уотърхаус, има нова любов и това е актьорът от „Rogue One: История от Междузвездни войни“ Диего Луна. 37-...

Джони Деп благодари на феновете, че са се застъпили ...

Актьорът спечели приза „Любима кино икона“ на наградите „Изборът на публиката“ и благодари за подкрепата на феновете през трудния период от живота му....

Гуинет продава секс камъни за по-добър оргазъм

Гуинет Полтроу неведнъж се е представяла като жена, която държи на здравословния и особено на духовния начин на живот. Ето защо в своя светски уеб...