9 неща, които да избягвате, ако искате детето ви да заобича четенето

Понякога детето отказва да чете, каквото и да опитваме. Може би не осъзнаваме, че дори и най-добрите намерения могат да ни подведат.

Този списък със съвети, изготвен от "Егмонт България" по материал от RandomHouseKids.com, е за всички родители, баби и лели, които искат да избегнат тези капани.

1. Не награждавайте четенето с гледане на телевизия

Експертите твърдят, че награждаването на детето за прочетеното е много спорна практика. Според тях изпращаме сигнал, че четенето е неприятно и заради това трябва да бъде награждавано. По този начин детето никога няма да възприеме самия акт на четене като нещо забавно и приятно. Изследванията показват, че когато несвойствени награди се дават за задача, която иначе ще бъде изпълнена доброволно, щом стимулът се премахне, децата губят интерес към задачата.

Някои деца обаче реагират положително, когато пред тях е представена награда. Целта все пак е вашето дете да чете и по този начин да развива своите умения и в крайна сметка да приеме четенето за лесно и приятно занимание. Ако наградата е наистина необходима, за да мотивира детето ви да чете, тогава помислете за подходяща - например книга, интересен книгоразделител или златна звезда за постигнати резултати в четенето.

"Децата са достатъчно умни и обръщат внимание на тези неща, а посланието, което искаме да стигне до тях е, че четенето само по себе си е награда. Когато предлагаме гледане на телевизия като награда, ние показваме, че четенето е пътят, към по-ценно нещо като гледането на телевизия", казва президентът на американската Асоциацията за детски библиотеки (ALSC) Том Бартелмес.

Важно е и да знаем, че най-мотивиращо за децата може да е нашето одобрение.

2. Недейте просто да "четете на глас"

Фокусирайте се повече върху значението, не толкова върху звука на буквите или думите, когато помагате на детето да чете. Да четеш добре означава да разбираш смисъла, а не просто да можеш да произнасяш думите. Говорете с детето си за прочетеното и му задавайте въпроси. Помагайте му да разбира значението на непознати думи от контекста или от илюстрациите.

3. Не спирайте да четете на глас

Когато четете на глас на детето си или заедно с него, вие му помагате да направи първата крачка към самостоятелното четене. Затова е хубаво да четете заедно книги, като го насърчавате да повтаря прочетеното след вас. По този начин детето ще усети вашата подкрепа, като в същото време ще чува себе си да чете и ще се почувства читател.

Щом добие повече увереност, започнете да се редувате - едно изречение вие, следващото изречение то. А когато детето ви започне да чете по-дълги творби, може да се редувате в четенето на цели глави.

Дори и след като детето ви започне да чете напълно самостоятелно, продължавайте да намирате време да четете заедно с него - така ще забележите, ако има проблеми с произнасянето на някои думи.

4. Не дръжте книгите на недостъпни места

Ако искате детето ви да чете, къщата ви трябва да е пълна с книги, които да са лесно достъпни за него. Сложете малка поставка за книги в кухнята или дневната, за да може то лесно да стига до книгите по време на закуска или докато приготвяте вечерята.

Поднасяйте на детето си книги, които са лесни за четене - например книги с повече илюстрации, комикси или с кратки анекдоти. Те са лесноразбираеми и винаги могат да позабавляват детето ви, когато се чуди какво да прави.

5. Избягвайте всеки път вие да избирате книгата

Вашата цел е да накарате детето да заобича четенето. Това означава да го подтикнете да се чувства комфортно с избраното четиво. Най-добрият начин да го постигнете е като му дадете избор.

Децата не обичат да им се казва какво да четат. Но когато сами правят избора си, може да сгрешат. Дете, което все още трудно чете, може да избере прекалено лесна книга или обратното - да се спре на прекалено сложна за възрастта и нивото си на четене, за да не го упрекват, че чете "бебешки книги". В такъв случай най-добрата стратегия е да оставите детето само да избере една книга, а вие да му изберете втората.

6. Не осъждайте избора на четиво.

Четенето е много повече от прелистване на книги. Ако детето ви иска да чете хумористична книга, позволете му. Ако иска да чете детски уебсайт, позволете му. Всяко четиво е полезно и помага на детето да синтезира и изгради собствения си речник.

В крайна сметка обаче целта е да накарате детето си да се чете различни жанрове и формати и да излезе от зоната си на комфорт. Четенето на романи, публицистика, поезия развива различни нервни връзки, така че е добре да запознаете детето с всеобхватността на литературните жанрове.

7. Недейте да четете само преди лягане.

Страхотно е да четете на детето си вечер, както и да го окуражавате да почете за няколко минути, преди да "изгасите лампите". Но четенето не трябва да се свежда единствено до дейност преди лягане. Намерете друго време, през което да четете на децата си - например по време на закуска, когато сте навън в парка или когато чакате на опашка.

Създайте забавни места за четене - например четете под одеялото и импровизирайте тайно укрепление или намерете уютно кътче на дивана, където да се сгушите.

8. Не задължавайте детето да чете непременно вашите любими книги от детството.

Когато моята дъщеря започна да чете по-дълги книги, аз бях нетърпелива да споделя с нея своите любими книги от детството. Но дали тези книги са подходящи за днешните деца? Според мен да, но не всички деца биха избрали да четат точно тези книги, колкото и да се иска на родителите им.

Създаването на списък за четене може да бъде добър начин да се организира едно дете, което не иска да чете. Но нека то да добавя и свои предпочитания към списъка. И ако забележите, че някоя книга не увлича детето достатъчно, по-добре я върнете в библиотеката и пробвайте с друга. Има толкова много прекрасни (и нови) книги, с които може да го запознаете!

9. Не оказвайте натиск.

Темпото, с което децата се учат да четат, е индивидуално. Докато някои млади читатели са погълнати от "Хари Потър", други пристъпват плахо в началото. Не се изкушавайте да го притискате, като му задавате броя на страниците за четене. Вместо да карате детето си да чете 10 страници (или 10 книги), които могат да му изглеждат непреодолими, помолете го да почете за 20 минути. Времевата рамка не поставя натиск върху четенето за скорост, а върху четенето за удоволствие.

Просто насърчавайте детето си, като го поощрявате и подкрепяте за положените усилия. И бъдете търпеливи.

Още от Родители и семейство

CELLfie - Новата луда мода при бебешките снимки

Всички вече знаем какво е селфи, думата се сдоби с официално значение и навлезе в почти всички езици. Ако все пак някой не е наясно, думата произхожда...

Проблемът нервно дете в яслата

Съвместното съжителство започва да се превръща в препъникамък след първата годинка. Ако детето ходи на ясли, вече ще премине в по-горна група. Преходъ...

18 януари – Честит имен ден на Атанас и Атанаска!

На 18-ти януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия Вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава н...

Чудо! Жена роди близначки с различен цвят на кожата

Жена от САЩ изуми света. 25-годишната Уитни Майер роди две напълно различни близначки. Едната ѝ дъщеричка има бяла кожа, а другата - тъмна. И въпреки ...

Почитаме Света мъченица Татяна Римска

На 12 януари Православната църква почита паметта на св. мъченица Татяна Римска. Днес имен ден празнуват всички дами, които носят името Таня или Татяна...

С какво да сюрпризираме децата за Коледа

Очарователни и оригинални идеи за забавни коледни ястия, специално приготвени за най-малките...

Кои бяха най-популярните имена през 2016-та?

2016-та година е зад гърба ни, а статистиките вече са пред нас. Най-модните имена за изминалата година са Крисия и Александър. Името К...

Поверията на Игнажден

Игнажден е един от най-значимите зимни празници в годината. Според народните вярвания на този ден се ражда новото слънце и се поставя началото на нова...

Трудности в говора при 3-годишните

Някои деца на 3 години са вече проговорили доста добре. Повечето обаче имат известни проблеми с изговора на думите и построяването на просто изречение...

За какво помага хубавата ракия?

В продължение на дълги години хубавата домашна ракия е сочена като лек за много болежки, както и за естествен имуностимулант. Качествената ракия е бог...