1/3 от населението на Земята живее в бедност

2,2 млрд. души на планетата все още живеят в бедност или са на прага на бедността, алармират експертите на организацията.

Едни от най-шокиращите данни в доклада са, че над 1,24 млрд. души от цялото население на Земята, което надхвърля 7 млрд., живеят с потресаващо ниската сума на потребление от 1,25 долара дневно или по-малко. Сред тези, които страдат от бедност, 842 млн. души гладуват постоянно, което се равнява на 12% от населението на Земята.

Около 1,5 млрд. души в 91 страни са принудени постоянно да се борят с лишения в областта на здравеопазването, образованието и жизнените стандарти.

Виж още: 700 млн. са малките булки по света

"Трябва да бъдат защитени особено хората, които са застрашени от природни бедствия, климатични промени или финансови удари. Придаването на първостепенно значение на намаляването на тези уязвимости е единственият начин за нашата агенция да гарантира, че напредъкът е устойчив и траен", се допълва в доклада на ПРООН.

Добрата новина е, че бедността по света намалява в цялостен план. Но 800 милиона души са застрашени да се завърнат в нея при възникването на внезапни държавни сътресения.

Докладът поставя Норвегия на първо място в индекса на човешкото развитие, следвана от Австралия, Швейцария, Холандия и САЩ. Сред азиатските страни води Сингапур (на 9-а позиция), следвана от Хонконг и Южна Корея (на 15-а). Въпреки че води по продължителност на живота, Япония е на 17-о място заради по-ниските приходи и образователни мерки.

Последните пет места са за Сиера Леоне, Чад, ЦАР, Конго и Нигер. Извън класацията, поради малко количество или липса на данни, са Северна Корея, Сомалия, Южен Судани Монако.

Виж още: Здравеопазването - най-важният национален приоритет за българите

Според доклада България заема 58-о място според Индекса на човешкото развитие на ООН за 2014 г., като реално остава без промяна от периода 2012-2013. Ние все пак попадаме във втората група, в която влизат държавите с високо равнище на човешко развитие.

Индексът на България за 2013 г. е 0.777 (0.776 през 2012 година). За сравнение Норвегия, която е на първо място, с 0.944.

Статистиката сочи, че средната продължителност на живот в България е 73,5 години. Например в Австралия и Швейцария, които са втори и трети в класацията, продължителността е съответно 82,5 и 82,6 години.

Виж още: Българинът живее шест години по-малко от европееца

През 2012 г. е отчетено, че средният период на обучение в страната ни продължава 10,6 години, а според най-добрите стандарти би трябвало да бъде над 14 години. В същото време брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е 15 402 долара по паритет на покупателната способност.

Словения е на първо място по равенство между половете, посочва още докладът. Казахстан води по самоубийства. САЩ е страната с най-много затворници на глава от населението, а швейцарците изпитват най-голямо удовлетворение от живота.

85 от най-богати хора в света разполагат с толкова богатство, колкото най-бедните 3,5 млрд. души.

Междувременно излязоха и данни на гръцкия статистически институт (ЕЛАСТАТ), според които нашата южна съседка е на четвърто място по бедност сред 28-те страни членки на ЕС.

Много голям процент гръцки граждани живеят в недоимък, констатира гръцката преса, цитирайки данните на ЕЛАСТАТ. Данните показват, че 34,6% от гърците, или 3,79 милиона души през 2013 г. са живели под прага на бедността. В Гърция показателят на немотията постоянно се е увеличавал от 2010 г., откакто страната навлезе в режим на кредити и получи първата външна финансова инжекция, за да излезе от кризата.

В същото време в по-лошо положение от Гърция са България, Румъния и Латвия. У нас 49,3% от хората са на прага на бедността, в Румъния този процент е 41,7%, а в Латвия - 36,2%, посочва изследването.

Виж още: Тъмната страна на световното по футбол

Още от Интересно

Лесни и ефективни упражнения за бременни

В новия епизод на “Mamma Mia” Меги няма да плете, а ще прави упражнения за бременни. Ще си говорим за така нареченото предлежание на бебет...

„Една нощ с теб” в Театър "Българска армия"

Това е история за любов между средностатистически мъж и жена, Адам и Линди, американци. История, която разказва за не-възможно събиране, съжителство, ...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес е подходящият ден да започнете нещо ново, за предпочитане...

Иванка Тръмп - новата „първа лейди“

На 20 януари момичето на татко ще се превърне в новата първа дама на САЩ, или поне формално в първа дъщеря. Твърди се, че Иванка ще си направи офис...

Съветите на учените - как да тренираме волята си?

Мразим понеделниците, не само защото трябва да ходим на работа, но и защото повечето цели, които си поставяме започват от понеделник. Ще сра цигарит...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

Първородните деца са най-болнави

Макар и да се смята, че първородните деца имат по-добър старт в живота, ново проучване гласи, че те наследяват наред с привилегиите и редица заболяван...

Скъпа, той просто не си пада по теб

Нека да си представим следната хипотетична ситуация… Харесваш мъж. Да речем, че го харесваш доста. До такава степен го харесваш, че дори си скл...

Edna икона на 71: Честит рожден ден на Доли Партън!

Днес своя 71-ви рожден ден празнува известната американска кънтрипевица, композиторка и киноактриса Доли Партън. Тя е родена през 1946 г. в Съвиъ...

Удивителните дълги коси на жените от викторианската епоха (фотографии)

Кой, мислите, е най-очевидният белег на женственост? Не, не поглеждайте към съвременните списания по чиито страници шестват модели с “идеални...