Интервю с Павел Кучински: Да рисуваш абсурдите с водни боички

Русоляво добре гледано дете реди от кубчета думата "ябълка", докато негов връстник от Третия свят опитва да се нахрани с нарисувания върху кубчетата плод.

Пластичен хирург пришива пеперудени криле към гърба на прасе. След това пъха пред зурлата на "клиента" си огледало - така суетният обитател на кочината ще може да се възхити от новия си, доста противоестествен външен вид. Това напомня ли ви за някого?

Стопанин гали обичливо домашната си котка. В същото време, същият този "природолюбител" е готов да заколи всякакви други животни, за да сложи месо в купичката на своята любимка. А това? Напомня ли ви за някого?


Мишки репортерки снимат, докато котката изяжда техен събрат. Много по-важно им е да документират събитието, отколкото да се притекат на помощ. Тази ситуация вече със сигурност трябва да ви е позната.

Вероятно вече сте се сблъсквали с творчеството на художника сатирик Павел Кучински. Ако ли не, сега е моментът да се сблъскате с пълна сила.


Павел е роден преди 38 години в полският град Шчечин. Завършва Академията за изящни изкуства в Познан със специалност Графика. Понастоящем се е установил в малко градче на име Полице. Всичко това обаче няма голямо значение за изкуството на Кучински. Неговите рисунки не могат да се поберат в границите на определен град или определена държава. Те касаят целия свят.

Павел Кучински усърдно наблюдава света, в който живее. Светът, в който и ние живеем, но малцина от нас имат таланта да опишат реалността по начина, по който го прави този полски художник. Неговите творби могат да ви разсмеят. Неговите творби могат да ви разплачат. Най-вероятно ще ви накарат да се смеете през сълзи. Но едно е сигурно - няма да ви оставят безразлични.


Все повече хора от различни страни попадат на произведенията на Павел и ги оценяват подобаващо. Той притежава способността да представя най-абсурдните и тъжни черти на човечеството със завидно чувство за хумор - черен, но въпреки това неочаквано приятен. Художникът владее универсален за цял свят език. Независимо в коя част на планетата се намира, човек отлично разбира метафората, която сравнява обелиска във Вашингтон с носа на Пинокио. Моментално изниква чувство за близост и с карикатурата, в които калните думи на политик се стичат в уличния канал.


Войната, бедността, расовото разделение, екологията, култът към парите - това са част от основните проблеми, които вълнуват Кучински. Както самият той казва, "тези теми са безсмъртни като изкуството - живеем на света от толкова много време, а продължаваме да правим едни и същи грешки". "Реалността е толкова абсурдна и откачена, че въображението ми не може да се състезава с нея. Просто черпя вдъхновение от реалността и рисувам наблюденията си" - добавя художникът.

Ето какво още сподели Павел Кучински в интервю, което даде специално за Jenite.bg:


Oтдавна се увличаш по рисуването, но как реши да се насочиш конкретно към сатиричните илюстрации?
Занимавам се с това от 2004 година. Един приятел ми каза, че се провежда конкурс за карикатури. И така, започнах новото си приключение. Беше непознато за мен предизвикателство - да рисувам на толкова специални теми, да рисувам за хората по цял свят.

С какво рисуваш?
С водни бои и цветни моливи.


Как би определил стила си? Как най-често го определят останалите?
Според някои, рисунките ми са сюрреалистични. Но аз самият се смятам за реалистичен илюстратор на нашето време - нашето сюрреалисично време.

Какво послание се опитваш да предадеш чрез изкуството си?
Просто се опитвам да кажа онова, което виждам. Не искам да изпращам послание, нито да променям хората. Щастлив съм, когато харесват творбите ми и намират в тях важни идеи - след това започват сами да мислят за промяна.


Да разбираме ли, че твоето желание е всеки да разбира по собствения си начин онова, което вижда в рисунката?
Харесвам всякакви интерпретации. Те означават, че рисунките ми са живи. Не искам да влагам в тях само една линия на интерпретация - така ще унищожа емоциите на другите хора. Разбира се, аз съм авторът на всяка творба и съм имал определена причина да я създам. Но след това тя си има независим живот. И винаги се радвам като баща, когато "децата ми" се окажат важни за хората,когато ги харесват.

Трудно ли е да говориш без думи?
Метафората е универсален език. Понякога една добра метафора може да обясни по-добре от стотици думи. Много е трудно да говориш за света без думи, но когато хората разбират карикатурите ми, удоволствието е огромно.


Нашият сайт е насочен основно към дамската аудитория. Имаш ли творби, които засягат конкретни женски проблеми?
Тези три илюстрации, например...
Благодарим на Павел Кучински за отделеното време и за всички онези значими теми, върху които ни накара да се замислим с изкуството си! Още от неговите брилянтни творби можете да видите в нашата галерия.

Ако искате и занапред да ви срещаме с вдъхновяващи личности от България и света, присъединете се към Jenite.bg във Facebook.

Още от Интересно

Проблем номер 1 при децата е…

Ако сте родители на деца, които вече са ученици, най-вероятно най-горещата тема вкъщи е тази за оценките и уроците. Да, за всички ни е важно децата ни...

НЕ на скучното черно палто!

Кафявото, бежовото, тъмнозеленото и сивото също са много подходящи цветове за връхна дреха...

Плодови кексчета с овесени ядки

Необходими продукти: около 200 грама овесени ядки 100 милилитра нискомаслено прясно мляко 200 грама пълнозърнесто брашно 1 доза протеин на п...

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Социалната ви енергия е доста силна днес. Толкова сте уверени,...

Защо не можем да спрем да ядем, въпреки че сме се нахранили

Вчера, както си вървях, се озовах в хранителен магазин и си купих бонбони М&М. Видях ги, взех ги и ги изядох още преди да бях излязъл от магазина Бя...

61-годишен модел направо блести в рекламна кампания на бански костюми

Рекламите на бански костюми често са силно сексуални, но както можете да видите от тези невероятни снимки, това не  е небоходимо. Нито пък е &n...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Удивителните дълги коси на жените от викторианската епоха (фотографии)

Кой, мислите, е най-очевидният белег на женственост? Не, не поглеждайте към съвременните списания по чиито страници шестват модели с “идеални...

6 качества, които правят Девите най-грижовните любовници в зодиака

Когато за пръв път започнах да чета относно Девите, постоянно четях едно и също нещо: Анализират и съдят всичко в хората, защото си мислят, че са пе...

3-те зодии, които ще забогатеят през 2017-а

2017-а носи прекрасни новини за всяка зодия. Обаче едни 3 специални зодиакални знака ще направи по-богати. Представителите на тези зодии могат да са ...