Кога не трябва да присъствате в социалните медии

Джим Джоузеф, президент на американската комуникационна агенция Cohn & Wolfe, част от WPP Group PLC, дава отговор на въпроса на Entrepreneur: "Кога социалните медии не са най-добрата стратегия?".

Много малки фирми смятат, че трябва да бъдат активни в социалните медии само защото те станаха централна част от маркетинга на всяка голяма марка и поп културата. Разбирам. И в много отношения това може да бъде вярно. Социалните медии станаха най-голямото средство за свързване на марките с клиентите в реално време по начини, които маркетингът не беше виждал.

Но не можете да скочите в тях само защото се чувствате длъжни. Имате нужда от план за атака, който ще ви накара да усетите марката и клиента си. Ключът е в това да знаете кога да използвате социалните медии стратегически, за да постигнете това, което желаете.

Всичко започва с това да знаете с кое основно е свързана марката ви и как потребителите й живеят живота си – маркетинг фундамент, основополагащ за всички медии. Ако управлявате по-"лична" марка с клиенти, които не желаят да споделят историите си, вероятно нямате работа със сайтовете за комуникация като канал, чрез който можете да се свържете с тях.

Тук следват няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид докато определяте ролята на социалните медии в маркетинг стратегията ви.

Виж още: Видео маркетингът - новият цар в Мрежата

Прегледайте много добре естеството на бизнеса си и след това си отговорете на въпросите:

- Фирмата ви „социална“ ли е по същество?

- Социалните медии налагано усилие ли са или отговарят на услугата/ продукта й

- Работната ви линия вписва ли се в публичното поле за дискусии?

Помислете и за клиентите си:

- Предимно активни в социалното пространство хора ли обслужвате? Към тях ли е насочен бизнеса ви?

- Естествено ли е да потърсите потенциални клиенти в социалното пространство?

- Ще се чувстват ли те комфортно като взаимодействат с вас публично?

Виж още: Най-ангажиращите социални медии

Може да не отговорите с "да" на всички тези въпроси. Това означава, че трябва внимателно да стъпвате в сайтовете, ако искате те да работят за вас.

Например, ако сте консултант, който помага на клиентите да станат по-ефективни в полето, в което работят, те може да не желаят публично да оповестяват професионалните си ангажименти с вас. Може да не искат да говорят за работата си в социалните канали и да държат на конфиденциалност във всички възможни отношения.

Този материал не е съвет за избягване на социалните медии, ако може и без тях. Те са навсякъде, във всички домове, на пътя. Близо до една седма от човечеството. Отсъствието от тях може да означава отсъствие от ситуации и изгодни положения в реалния свят.

Идеята е, че е важно как социалните медии се използват. Дори да не се обръщате към тях като към платформа за ангажиране на нови клиенти, те пак могат да служат на стратегическите ви цели.

"Линкедин" е подходящ за таргетирането на потенциални клиенти и създаването на мрежа от колеги около марката. "Туитър" е място за лидерите на мнение, където те коментират и предлагат гледната си точка към новини, тенденции и събития. Той е място на различна потребителска интеракция.

Чудесен начин е да се позиционирате в индустрията без задължително да гоните клиенти и да ги молите да се свързвате с тях публично.

Ключът е в това да подходите към всички части на маркетинга с увереност и ясно разбиране за цел, свързана с клиентите и бранда ви. Социалните медии не бива да бъдат автоматично изискване, а медии, към които се подхожда стратегически, за да се показва бранда.

Виж още: За фаловете на марките в социалните медии

Още от Интересно

Как японките ваят фигура

Разнообразно и балансирано меню Битува заблудата, че в Япония се хранят само със суши, но това е далеч от истината. Храната в азиатската държав...

Време за четене: "Кучешки живот"

„Кучешки живот“ е роман за хората, в който едно четириного търси смисъла на живота си - след няколко прераждания и собственика. Разказът т...

Красавиците от трио Хипнотик: Тайната на щастието е в това да си влюбен

-Mомичета, вие сте млади, красиви и влюбени в музиката. Каква е тайната рецепта за щастие на трио „Хипнотик“? (Марина) - Когато близки и...

Ким Кардашиян е неузнаваема, преди да легне под ножа

Появиха се невиждани досега снимки на звездата, заснети в началото на кариерата й...

Хайде на неделен брънч в ресторант „Сезони“ в хотел Хилтън!

Брънчът е симпатичен хибрид между закуска и обяд, който често включва и лек алкохол – бира или чаша искрящо вино. Eдно от знаковите места в Софи...

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари

Добро утро! За всички зодии предстои нещо вълнуващо. Вижте какво точно ТУК. –––>>> Към хороскопа  ...

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...

Тест: Един лесен въпрос може да определи кое е най-важното нещо в живота ви

Винаги е забавно да надникнем в живота си от ъгъла на психологията и да опитваме да разберем повече за себе си чрез едни малко по-научни подходи. Имен...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

Днес ще направите удивителни открития

Луната в знака на Везните носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекарат...