Винтидж идеи от Martinel: Кутия за хубави неща

Вече ви представихме нашата специална гостенка за месец юли - Маринела Гатева.

Тази изключително креативна дама умее да превръща най-обикновени вещи от ежедневието в красиви винтидж произведения. Обещахме ви, че благодарение на нейните подробни инструкции, ние също ще се научим да използваме техниките декупаж, състаряване и декориране чрез релеф. Ще разберем, че не е толкова трудно сами да изработим уникална украса за дома или оригинален подарък за любим човек.

През първата седмица от гостуването си в Jenite.bg Маринела показа как можем да "състарим" всеки невзрачен предмет по начин, който ще го накара да изглежда като пленителна вещ от миналото. Целия процес можете да си припомните тук.

Миналата сряда видяхме как се прави и актуалния напоследък декупаж. Чудесния урок с думи и снимки ще намерите тук.

Днес е последната ни среща с чаровната Маринела. Достойно за финал, тя ще ни обясни как да комбинираме вече усвоените техники, да добавим към тях още няколко трика, и в резултат да получим изключително красива винтидж кутия. В нея можете да държите сладки, бижута, всякакви дрънкулки и дреболийки, копчета и конци, писма, картички, снимки, визитки... Изобщо, какви ли не хубави неща!

Предварително ви предупреждаваме, че изработката на една толкова специална кутия не е лесна работа. Ще трябва да се потрудите, пък и да напазарувате някои специфични материали. Но сме сигурни, че ако положите необходимите усилия, ще измайсторите нещо наистина красиво! (В краен случай, ако искате да имате ефектна кутия, но описаният тук процес ви се струва твърде сложен, можете да пропуснете някои от посочените стъпки. Разгледайте отново предходните материали с участието на Маринела и си създайте собствена улеснена технология.)

И така, време е да се захващаме за работа. Първото нещо, което ще ни трябва, е най-обикновена картонена кутия. Може да бъде от кафе, бонбони, сладки, от детска играчка, от какво ли не. Важното е да харесвате формата.

Ето и как да преобразите невзрачната на пръв поглед опаковка:

Стъпка 1:
Боядисваме кутията два пъти с бяла акрилна боя.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 2:
Подбираме подходящи салфетки, картинки, или каквото друго решим да използваме за украса. Напомняме, че Маринела горещо препоръчва при първи опити с декупажа да се използва салфетка или декупажна хартия - ще намерите такава в специализираните магазини за хоби материали.

След като вече сте изпробвали техниката и се чувствате по-уверени, можете да прибегнете и до разпечатана на лазерен принтер картинка: лакирате изображението с безцветен лак, след това го намокряте обилно с вода и внимателно олющвате задния слой на хартията.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 3:
С декупажно лепило (а може и с C200) залепяме изрязаните картинки на избрани места от кутията.

Стъпка 4:
С четка и акрилна боя в избран цвят (тук е розов) правим фон на участъците от кутията, върху които няма да има по-сложни за декорация елементи. Както ще видите от снимките по-долу, Маринела е нарисувала и малко бели точки върху фона - "за закачка".

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 5:
Върху горната част на кутията ще вложим малко дантела - една модерна техника. Подбираме дантелата, която ще използваме, топваме я в релефна кварцова боя и я залепяме на избраните участъци. След изсъхването може да тонираме с акрилна боя в желан от нас цвят.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 6:
С релефна паста, която може да се закупи от художествените магазини, изрисуваме на ръка "всички точки, заврънтулки и елементи, които ни рисува въображението".

http://martinel-art.blogspot.com/
http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 7:
Боядисваме с безцветен акрилен лак и състаряваме леко с битум, който също може да се купи от художествените магазини. Втриваме го и след това забърсваме - трябва да остане само като нюанс.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 8:
Може да се мине с безцветен акрилен лак няколко пъти, за придаване на здравина и блясък. Маринела е избрала вариант с яхтен лак, защото той има лек кафяв оттенък, който затвърждава състаряването.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 9:
Залепваме с пистолет за горещ силикон дръжката и сме готови! Ето как изглежда и отворената кутия...

http://martinel-art.blogspot.com/
Не можем да устоим на изкушението да ви покажем още няколко кутии, прелестно декорирани от Маринела по същата технология.

http://martinel-art.blogspot.com/
http://martinel-art.blogspot.com/
Така би изглеждала кутията, ако използваме за декупажа черно-бяло изображение:

http://martinel-art.blogspot.com/
Всичко, което научихме днес, може да се използва и за декориране на най-различни други предмети. Ето как Маринела преобразява кутии за подправки, например:

http://martinel-art.blogspot.com/
Лятна морска тематика:

http://martinel-art.blogspot.com/
Завършваме с изумително красива декорация на комплект за хранене (и неговата кутия):

http://martinel-art.blogspot.com/
Благодарим на Маринела за вдъхновението и напътствията! Ако искате и занапред да се радвате на красивите ѝ винтидж произведения, посещавайте често нейния блог Martinel.

A в случай, че желаете да продължаваме да ви срещаме с интересни хора от България и света, можете да се присъедините и към Jenite.bg във Facebook!

Още от Дом и дизайн

Виртуалната реалност влиза в дома ни

Има иновации, които преобръщат света ни за една нощ: Тъчскрийнът, който събра целия Интернет в задния ни джоб; компактната камера GoPro, която превърн...

Ла манзион „Демиле“ – пищното френско имение, пълно с антиквариат

Американският щат Тексас е известен с множеството си луксозни имения. Цените за пищните резиденции варират между 5 и 32 милиона долара. Срещу тези...

Какво да изхвърлите от дома си през новата година

С началото на новата година трябва да се постави и начало на новата енергия. За да ѝ освободим място е добре да изхвърлим някои ненужни предмети от до...

Направете градината си прекрасна тази пролет! (галерия)

  Галерия Красиви идеи за градината 16 снимки Пролетта чука на вратата и е време градинарите да се събудят от зимния си...

Къщи, изрисувани с цветя (галерия)

Омръзнал ли ви е големият град? Все повече градски хора мечтаят да избягат в идилията на селото, някъде там край планини и в широки полета, където вре...

Освежаване на застояли дрехи с водка

Дрехите придобиват особено неприятна миризма, когато стоят дълго в гардероба. Когато идва време да подменяте гардероба си от зимен на пролетно-летен и...

Домът на Джерард Бътлър в Манхатън (галерия)

  Галерия Рицарското жилище на Джерард Бътлър 9 снимки Любимецът на много дами по света Джерард Бътлър, добил популярнос...

Лукс: В парижкия апартамент на Селин Дион

Селин Дион реши да продаде апартамента си в Париж за сумата от 9,3 милиона щатски долара, една година след смъртта на съпруга си Рене Анджелил. За...

Домът на Крис Хемсуърт в Малибу (галерия)

  Галерия Семейната къща на Крис Хемсуърт в Малибу 8 снимки Сексапилният актьор Крис Хемсуърт и съпругата му Елза Патак...

Как да ароматизираме всяко кътче на дома?

Домът е затворено пространство, което колкото и да проветряваме, понякога събира различни лоши миризми. Ето защо е добре да го ароматизираме, но по на...