Юлияна Дончева: Мама почина от рак, татко – заради диабет!

Юлияна Дончева е красива бъдеща майка, прехвърлила 40-те си годи­ни. Възрастта й не я притеснява, нито помрачава радостта й, че ще има дете за втори път в живота си. Ето какво сподели за живота, здравето и плановете си специ­ално за в. „Доктор" чаровната ТВ водеща.

 

- Г-жо Дончева, вече сте в 9-ия месец – кога е терминът, на кои лекари сте се доверили?

- Първото си дете ро­дих по естествен път, но за второто лекарите ми препоръчват секцио. Дове­рила съм се изцяло на д-р Румен Велев от АГ болница „Шейново" и на д-р Петра Семерджиева, които сле­дят моята бременност.

- Как се чувствате, как ви понесе бремен­ността?

- Чувствам се нормал­но, не проявявам капризи и излишни желания. Оп­итвам се максимално да бъда активна, за да не се обездвижвам. Работих до края на 8-ия месец, което ме държеше в кондиция.

- Не се ли страхува­хте да бъдете отново бременна на възраст след 40 години – казвам го с уважение към вас…

- Желанието за дете надминава всички естест­вени страхове, които имат бъдещите майки, независи­мо от възрастта им. Всяка бременност преобразява жените, мобилизира ги и това може би е силата на природата. Моите притес­нения са били единствено в посока всичко, да бъде наред, да не се разболея през зимата, защото не могат да се пият лекарства, но не съм се притеснявала за мен самата.

- Къде работи д-р Семерджиева, благодаре­ние на нея сте заченали ин витро - нали така?

- Д-р Семерджиева ра­боти в Клиника „Малинов" заедно с един прекрасен екип, към който можеш да се обърнеш по всякакъв въ­прос. Доверието и добрата енергия са изключително важни за толкова важен и продължителен процес, какъвто е ин витрото.

- Колко опита ин витро имахте, преди да се получи тази бремен­ност?

- Не искам да говоря за неуспешните си опити досега, защото са свързани с много тъжни емоции. Искам да мисля само за хубавите моменти, защото това е много важно в се­гашния период от живота ми. Важното е, че се до­верих напълно на д-р Се­мерджиева, спазвах всички нейни съвети и съм й много благодарна за топлото от­ношение и загрижеността, които винаги е проявявала към мен.

- Какво бихте казали на семействата и жените, които години наред се опитват да имат дете, а не се получава?

- Много е трудно да се дават съвети, защото всеки случай е индивидуален. Убедена съм обаче, че ако не се получава при един, трябва да се опитва при друг лекар, защото всичко е от значение - от различните методи за ин витро, до лич­ното отношение, което не е маловажно. Процедурата е I достатъчно стресираща и е необходимо отношенията лекар-пациент да бъдат по-специални. Ако самият лекар е демотивиран за резултата, какъвто случай съм имала, то няма как той да е положителен.

- Спазвате ли специ­ален режим на хранене сега или преди бремен­ността, който да ви поддържа в перфектна форма и какъв е той?

- Не спазвам специален режим, но съм изключила от менюто си някои храни, които не са подходящи за бременни жени. Ограни­чила съм сладките неща, но не съм се лишила от тях напълно. Хапвам си по малко, но често.

- Налагало ли ви се е досега да имате нужда от сериозна лекарска по­мощ за вас или за някой от близките ви - кога, при какви обстоятелства?

- Моите родители заболяха от тежки болести и имаше периоди, в които непрекъснато обикалях с тях по болниците. Баща ми беше болен от диабет, а мама - от рак. Минахме през кошмарни изживявания, за съжаление лекарите не успяха да помогнат и на двамата.

- Какво е мнението ви за българските лекари и болници изобщо?

- Аз не съм от хора­та, който непрекъснато обвиняват лекарите за всичко. Защо не се говори за условията, при които повечето от тях работят? Голяма част от държавните здравни заведения са в толкова ужасно състояние, че трябва много да обичаш професията си, за да не избягаш от там веднага. И това при условие, че могат да си намерят без проблем работа в друга страна, която да е доста по-добре платена…

- Разчитате ли на алтернативни методи за лечение - билки, иглотерапия, хомеопатия или др.?

Отскоро започнах да се обръщам към хомеопатията заради невъзможност­та да ползвам лекарства по време на бременност. Все пак това не ме накара да се отрека напълно от традиционното лечение, мисля че то не трябва да се изключва.

- Какви са причините според вас за високата заболеваемост на бъл­гарите от рак, инсулт, инфаркт, хипертония и други тежки и сериозни заболявания?

- Живеем в изключи­телно замърсена среда, храним се с продукти, за които никой не е сигурен какво точно съдържат. По­гледнете какво се рекла­мира непрекъснато - само вредни храни, и никой не реагира на това. Лошата храна, стресът и несигур­ността са част от основните причини за високата забо­леваемост на българите.

Още от Звезди

Тереза Маринова показа супер тяло по бански в Пукет

Тереза Маринова сподели снимки от последната си екзотична и видимо доста романтична почивка на остров Пукет. Олимпийската ни шампионка в леката ат...

Чар или бедствие: Празнична еротика и от Мария

Фолкпевицата заголи задни части за Свети Валентин...

Майката на Джордж Клуни: „Близнаците ще са момче и ...

След потвърждението на новината, че Амал Клуни чака близнаци, гордата баба разкри още подробности около бременността....

Рики Мартин свалил годеника си в Instagram

Онлайн любовта е възможна! Доказва го дори опитът на звезди от ранга на Рики Мартин. Латино певецът, който миналия ноември се сгоди за артиста Джо...

Ема Уотсън: „Бел не страда от Стокхолмски синдром“

Спорът дали Бел от „Красавицата и Звяра“ страда от Стокхолмски синдром, се разисква от дълго време....

Тийнейджърка почти ослепя след боядисване на веждите

16-годишното момиче е претърпяло ужасяваща алергична реакция към боята....

Дъщерите на Лиса Мари Пресли замесени в педофилски скандал

Внучките близначки на Елвис Пресли бяха отнети от родителите им от притеснени социални работници, след като майка им Лиса Мари открила смущаващи с...

Гага с най-харесваното селфи на наградите „Грами“

Лейди Гага може и да не си тръгна със статуетка „Грами“ на тазгодишните награди, но остави траен отпечатък на събитието със своя екстравагантен са...

Жена влезе в болница, след като си уголеми устните с ...

19-годишното момиче от Ростов на Дон, Русия, си е причинило големи щети след нестандартната процедура....

Анджелина Джоли даде първото си интервю след ...

По време на интервюто си за BBC, Джоли каза, че двамата „винаги ще бъдат семейство“....