8 навика на работното място, които ви пречат ужасно

Устремени сте към високи професионални постижения? Тогава ще трябва да се разделите с някои вредни професионални навици, които спъват по-ефективното ви представяне на работното място.

1. Пращането на мейли не бива да бъде първата ви задача за деня... нито пък последната.
Тим Ферис - американски предприемач, публичен говорител и един от най продаваните автори на Ню Йорк Таймс (с книгата си "The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich"), съветва дейности като писането и изпращането на електронни писма да се извършват след 10 часа сутринта или след привършване на поне една от задачите ви за деня.

Относно вечерната кореспонденция е препоръчително да не се състои в късните часове, защото всякакви мисли и грижи ще навредят на съня ви. Възможно е тя да ви докара дори до състояние на инсомния.

2. Недейте да висите целодневно в електронната си пощенска кутия. Нито в социалните мрежи. Или в телефона си.
Тези дейности са позволени до няколко пъти на ден. Ферис съветва да си изготвите график, който да регламентира часовете за посещаемост на гореизброените платформи. Така няма да губите ценно време от постоянното натискане на бутона "refresh" на мейла и профилите си във Facebook, Twitter и т.н.

Друг полезен съвет в борбата с вредните навици на работа е поне веднъж на седмица да оставяте телефона си на трудно достъпни места. Нямаме предвид да го заровите в задния двор или да го скриете на дъното на някое чекмедже, така че повече никога да не го намерите. Зарежете го в офиса или го дайте на близък приятел, който да поеме отговорността за него поне за половин денонощие.

3. Не се съгласявайте на срещи или разговори, които не са с ясно регламентирана продължителност или съдържание.
Дори желаният резултат и съответстващите му задачи да са подробно изложени, разискването им не бива да надвишава 30 минути, убеден е Ферис. Поискайте всякаква информация по съответната тема, която ще ви е от полза при вашата подготовка преди срещата или разговора. Така самата комуникация няма да наложи излишно губене на време, а всяка от страните ще бъде облагодетелствана.

Thinkstock/Guliver

4. Не позволявайте на хората да ви товарят с ежедневниeто си.
Позволите ли на някой колега да се впусне в приказки за семейството или ваканцията си, означава, че сте му дали зелена светлина да ви изгуби ценно време. Прекъснете дърдоркото по възможно най-учтив начин с извинението, че имате да свършите неотложна работа.

Куртоазията запазете за специални поводи - срещи с важни клиенти или партньори, взаимоотношенията с които налагат разговори от подобен характер в името на съвместния бизнес.

5. Не прекалявайте с комуникацията с по-незначителните клиенти.
Научете се да разпределяте времето си за професионална комуникация. Един от методите, които ще ви влезе в употреба е предложеният от Тим Ферис "80-20 анализ на клиентите". Какво значи това? Изберете тези 20% от тях, които носят поне 80 или повече процента полза за вашата фирма. Именно това са хората, на които трябва да обръщате по-голямо внимание, а не на тези, които ви отнемат 80 или повече процента от времето, като същевременно ви носят незадоволителни резултати.

Thinkstock/Guliver

6. Не отговаряйте на непознати номера.
Телефонът ви звъни, а на дисплея е изписан непознат номер. Колкото и вглъбени да сте в дейността си, мозъкът ви автоматично ще пренасочи вниманието си към това, кой ви търси, защо ви търси, дали не е някоя лоша новина. Накратко - ще се разконцентрирате от повикването.

Сценарият продължава с решението ви да се отзовете на нетърпеливия субект. В случай че човекът от другата страна на слушалката има предварително подготвени въпроси или съображения, може да ви постави в неблагоприятна позиция, тъй като ще ви е нужно повечко време, докато успеете да реагирате с адекватни отговори.

Епилогът е отбелязан с приключване на разговора, когато едва ли ще ви се стори лесно да се върнете към задачите си и към последната си мисъл. Така голямо количество мозъчна енергия ще е пропиляно на вятъра. В такива ситуации идват на помощ услуги като гласова поща или PhoneTag, чрез който съобщението ще бъде директно препратено към вашия имейл, който да проверите след справка с предварителния си график от точка 2.

7. Не се превръщайте в работохолик, за да наваксате с професионалните си задължения.
Това, че сте заринати от работа, не означава да оставате на работното място до малките часове на нощта. Решението е повече от просто. Седнете и подредете приоритетите си.

Отделете нужните сили и внимание на най-важните неща, като се постараете да ги свършете възможно най-качествено. Останалите може да почакат във времето. Истината е, че ако не ви стига времето за нищо, значи нямате предварително начертани приоритети. Напънете мозъка си и светът ще ви се стори по-лесен.

Thinkstock/Guliver

8. Не очаквайте, че работата ще компенсира празнината, която социалният ви живот би трябвало да запълни.
Много пъти сте чували фрази като: "Забравете за личните си проблеми на работното място" и "Не носете работата вкъщи." И двете твърдения са абсолютно обосновани.

Работете с хъс и амбиция, но дойде ли време да се приберете у дома, се посветете изцяло на семейството си без да го обременявате с професионалните си тревоги. Здравите връзки с близките и приятелите не само ще ви направят по-щастливи, но и ще окажат положително влияние върху представянето ви в работна среда. Намерете баланса между работата и семейството.

Още полезни статии за кариеристи ще намерите на Jenite.bg във Facebook.

Още от Живот

Как да познаем „многострадалната Геновева“ сред нас

Има хора, които няма как човек да не хареса – ведри, усмихнати, с чувство за хумор и интелект. Да общуваш с такъв човек винаги е за предпочитане...

Загадките около Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-тайнствените и мистични древни загадки в света. До ден-днешен продължава да бъде обект на изследвания. Намира се в графство ...

Мисъл на деня от Дейл Карнеги

"Не се страхувайте от врага, който ви напада, страхувайте се от приятеля, който ви ласкае!"  Дейл Карнеги е американски писател и лектор, роден п...

Хороскоп за 19 януари

Четвъртък ще бъде динамичен, но интересен ден. Внимателни в делата трябва да бъдат Телците и Козирозите.  Телец Ще се наложи активно да се включи...

Северна Америка – пътешествие из дивите дебри на природата (галерия)

  Галерия Северна Америка и нейните красоти 10 снимки Дивата природа привлича вниманието на любителите на пътешествията...

Седмичният ви хороскоп

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Дрейк зарадва Дженифър Лопес с бижу за 100 000 долара

Дженифър Лопес и рапърът Дрейк явно наистина имат връзка, и то подплатена със скъпи подаръци. Изненадващо наскоро се появи информация, че двете звезди...

Нина Добрев призна, че вкъщи говорят само на български

Холивудската актриса от български произход Нина Добрев разказа, че родителите й много са настоявали да запази родния си език и у тях се е говорело сам...

Хороскоп за 12 януари

Днес, в четвъртък, ще можем да финализираме важни дела. Внимателни с документи и финанси трябва да бъдат Близнаците и Стрелците. Ето защо. Близнаци Н...

Ейърс рок – свещеното място на аборигените (галерия)

В северната част на централна Австралия се издига величествено скално образувание. През 1873 година за първи път учени посещават мястото, картографира...