Какво знаем и не знаeм за пръчиците за хранене

Китайският народ е ответник по много обвинения. Между тях са откриването на барута и на банкнотите, но и двете може би бледнеят пред очевидните мъчения върху човечеството, които предизвиква едно от многобройните китайски изобретения - храненето с пръчици.

И въобще не става въпрос за някаква краткотрайна злоупотреба със сръчността на ръцете и желанието да се нахраниш. Не, това са хилядолетия на издевателства, които започват около 1200 г. пр.н.е. Поне оттогава са първите засега открити пръчици, направени от бронз.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНОВА НАДЕЖДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕПИЛЕПСИЯМАЗНИНИТЕ НЕВИНАГИ СА ВРЕДНИВСЕ ПО-РЯДКО СЕ ДОВЕРЯВАМЕ НА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАРКАК ДА ЗАБАВИМ СТАРЕЕНЕТО НА МОЗЪКА

Добре, де, редно е да се признае, че всъщност куайдзъ (хаши, джеокарак или дюа) са изключително практични, стига още от дете да се занимаваш усърдно с вдигане и пренасяне на парченца храна с помощта на тези фактически удължения на пръстите.

Затова, ако рожденото ти място е съответно в Китай, Япония, Корея или Виетнам, ще си много улеснен. Това са страните, в които храненето с клечки е норма, а не внесен обичай, екзотично ядливо преживяване или почит към многообразието.

В околните държави в Южна и Югоизточна Азия предпочитат да докосват храната с пръсти, като все пак на места се използват и клечки, които са се появили с многобройните китайски заселници.

Хилядолетната история, а вероятно и естественият шовинизъм са си казали тежката дума и пръчиците за хранене се различават съществено в страните, в които са основни прибори.

Китайските клечки са дълги около 25 см, с квадратно сечение на мястото, на което се държат, и кръгло в другата посока. Завършват с тъп връх. Масово използваните са от бамбук или дърво, понякога лакирани, а луксозните комплекти се правят от благородни метали, яспис или слонова кост.

Снимка: Thinkstock

Японските хаши са пълна противоположност на куайдзъ - те са по-къси, не повече от 23 см, цилиндрични са по цялата си дължина и завършват с остър връх. Бамбукът и дървото пак са предпочитаните материали. Причината за острия връх е в начина на сервиране на част от японската храна.

Големите парчета риба са честа гозба на трапезата и острите хаши се справят много по-лесно с отделянето на месото от многобройните кости.

Географското и историческото положение на Корейския полуостров между Китай и Япония сякаш е отразено и във формата на пръчиците. Корейците си служат със средни по дължина клечки, които са квадратни и с тъп, но по-тънък от на китайските връх. Традиционно корейските пръчици са метални и с богата украса.

Снимка: Thinkstock

Често двата прибора са свързани с верижка. Освен джеокарак на корейската масата присъства и лъжица, която е предвидена за супата и ориза.

Виетнамските клечки за ядене са подобни на китайските, но за сервиране на ориза се използват дълги и плоски свързани прибори.

Като цяло храната на всяка от четирите страни е подходяща за консумиране с клечки, т.е. тя е или нарязана на малки парчета и не се нуждае от нож, или както лепкавия ориз може да се взима на хапки, съставени от няколко зърна. В Индия това би било невъзможно, защото зрънцата на тамошните сортове ориз не се слепват. Затова и храненето с ръце е нормалният начин за субконтинента.

При супите нещата са малко по-сложни. В Корея се ядат с лъжица. Често тя се използва и в Китай, но служи само за да поднесе храната близо до устата и след това парчетата се взимат с клечките. Японците директно пият супите си, като само тези, в които има нудъли и обикновено са дошли от Китай, като популярният рамен например, изискват пръчици.

Има няколко основни правила за добро поведение с клечките за хранене, които са валидни навсякъде. Най-важното е: клечките се използват само за хранене или сервиране.

Те не са барабанни палки, нито показалки. С тях не се ръкомаха и не се местят чинии. Ако няма предвидени пръчици за сервиране от общи блюда, използвайте собствените, но обърнати с края, за който ги държите. Намушкването на храната е допустимо само в много тесен кръг или когато се налага разделянето на някое по-голямо парче.

Докато се храните, клечките не се оставят в съдовете - използва се специалната за тях поставка на масата, която може да бъде и разполовена коркова тапа. И никога, никога не забучвайте клечките вертикално в храната, докато сте в компания. Това е начинът да се поднася храна на мъртвите.

Снимка: Thinkstock

Интересно е, че първата вилица се е появила в Китай, но очевидно не е прокопсала много в тази древна и ексцентрична за западния свят страна за разлика от семплите форми на удивително лесните и удобни за употреба пръчици за хранене.

Каква е причината за това е трудно да се каже, но със сигурност свинското му шу има съвсем друг вкус, когато безжалостно е набучено на четири рога, вместо да бъде нежно и обещаващо положено в устата с помощта на тънките парчета бамбук.

Още от Интересно

Мелания не може да понася Доналд Тръмп!

Мелания Тръмп и Доналд Тръмп вече официално заеха позициите на новия президент на САЩ и неговата първа дама. Но за колко време?  Доналд Тръ...

Какво ви очаква в любовта в седмицата от 23 до 29 януари

Навлизането на Венера в знака Риби ще отключи вашата романтична страна и ще потисне практичността ви. Пригответе се за романтична, приятна седмица, из...

Покъртителната история на едно момиче, отвлечено веднага след раждането си

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Селин Дион изълнява новата си песен в "Красавицата и звяра"

Световноизвестната изпълнителка и носителка на пет награди "Грами" Селин Дион ще запише изцяло новата оригинална песен How Does A Moment Last Forever,...

Как се взима „Оскар“ с първа роля

Обратното броене до обявяването на номинациите за "Оскар" започна. Преди обаче да разберем кои са следващите заглавия, които ще влязат ...

Любовен хороскоп за 21-ви януари

И днес Луната остава в Скорпион. Тя образува добър аспект с Плутон и Венера. Това прави деня наситен с емоции и приятни моменти. Необходимост от посто...

Когато си пожелаеш нещо, спомни си това...

Дали постигането на целите ни прави по-щастливи? Това не е непременно вярно според Майка Тереза, която казва: „Заради сбъднатите молитви са изплакани ...

Откриха връзка между техно музиката и успешните инвитро процедури

Неочаквана връзка между инвитро процедурите и техно музиката откриха руски учени. Според нови изследвания пулсациите, които се отделят при този специф...

Класическа паста с малко продукти

Необходими продукти: 500 г паста „Ригатони“ 150 г маслини „Каламата“ (без костилки) 60 мл зехтин 2 консерви домати на кубчета...

Моята тайна за детоксикация!

Декември е най-любимото ми време от годината, но няма как да е иначе. Този месец е изпълнен с любов, домашен уют, мисъл за близките, аромат на мандари...