Винтидж идеи от Martinel: Декупаж на стара книга

Миналата седмица ви запознахме с Маринела Гатева - специална гостенка на Jenite.bg за месец юли.

Тази изключително креативна дама умее да превръща най-обикновени вещи от ежедневието в красиви винтидж произведения. Благодарение на нейните подробни инструкции, ние също ще се научим да използваме техниките декупаж, състаряване и декориране чрез релеф. Ще разберем, че не е толкова трудно сами да изработим уникална украса за дома или оригинален подарък за любим човек.

Миналата седмица Маринела с думи и снимки ни обясни как можем да "състарим" всеки невзрачен предмет по начин, който ще го накара да изглежда като пленителна вещ от миналото. Целия процес можете да си припомните тук.

Днес ще се заемем с малко по-сложна задача. Ще разберем как точно се прави актуалния напоследък декупаж и ще можем да прилагаме новопридобитите умения към всеки предмет, който ни се прииска да преобразим.

Маринела ни е подготвила чудесен фотоурок, в който стъпка по стъпка прилага техниката към корица на книга. Същият принцип може да се използва и за декупаж на кутии, дървени повърхности, портфейли, каквото още се сетите... Важното е да се ориентирате в основните правила.

Стъпка 1:
Избираме книгата, върху чието преобразяване ще работим. Тя може да бъде с твърди или меки корици, може да бъде по-стара, или сравнително нова.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 2:
С бяла акрилна боя боядисваме кориците на книгата два пъти в бяло.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 3:
Боядисваме кориците още веднъж, този път с прозрачен акрилен лак с нюанс Орех.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 4:
Подбираме подходящи салфетки, картинки, или каквото друго решим да използваме за украса. Маринела горещо препоръчва при първи опити с декупажа да се използва салфетка или декупажна хартия - ще намерите такава в специализираните магазини за хоби материали.

След като вече сте изпробвали техниката и се чувствате по-уверени, можете да прибегнете и до идеята, която Маринела е използвала за показаните тук книги - разпечатала е картинка на лазерен принтер, лакирала е изображението с безцветен лак, след това го е намокрила обилно с вода и внимателно е олющила задния слой на хартията.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 5:
Залепяме картинката (или картинките) с декупажно лепило върху избрани места на корицата. Ако използваме салфетка, започваме да залепяме леко от средата на изрязания детайл, като с четка изтегляме бавно и внимателно към краищата. Наблюдаваме да не се получават гънки и да не остава въздух.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 6:
В зависимост от преобладаващите цветове на картинката, която сме залепили, също и от нашите предпочитания, избираме цветовата гама, в която ще направим фона около изображението. В случая е използван зелен нюанс, смесен с черно и бяло.

http://martinel-art.blogspot.com/
След като сме получили желания цвят, тонираме с четка празните места около картинките. Маринела умишлено не е боядисала плътно, за да се виждат мазките на четката - така се получава допълнителен винтидж ефект. При обикновен декупаж основните усилия се насочват към това да се слее картинката с останалата част от предмета, да не си личат очертанията. За това има няколко основни техники, които обаче в случая няма да използваме, защото търсим малко по-груб ефект.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 7 (по желание):
С печат и дистрес мастило може да се добавят допълнителни украси, но това не е задължително.

http://martinel-art.blogspot.com/
http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 8:
След като всичко е изсъхнало, нанасяме още един завършващ слой с прозрачния акрилен лак с нюанс Орех. Нашата винтидж книга е готова!

http://martinel-art.blogspot.com/
Досегашните инструкции са напълно достатъчни, за да направите ефектна корица на тетрадка, тефтер или албум за снимки. Но ако искате да постигнете още по-впечатляващи резултати в преобразяването на книжното тяло, съветваме ви да продължите да четете нататък.

Състаряване на страниците
Отворете книгата на средата и мокрейки ръце във вода, намачкайте всички страници. Оставете да изсъхне.
След като това стане, с помощта на свещ или запалена ароматна пръчица, обгорете тук-там краищата на страниците от всички страни.

http://martinel-art.blogspot.com/
Добавяне на дървени елементи
Вместо да слагате картинки направо по самата корица на книгата, можете да залепите върху нея дървени елементи с декупаж. За целта изрежете плочки с желаната форма от талашит. Ако разполагате с газова горелка, използвайте я, за да обгорите талашита. Изрежете красиви мотиви от салфетки, залепете ги за дъсчиците, лакирайте със споменатия лак с цвят на орех.

http://martinel-art.blogspot.com/
Последните две снимки в статията показват как би могла да изглежда вътрешността на книгата, ако решим да декупираме и нея. Но за постигането на толкова красив резултат ще трябва да научим още няколко трика - тях ще ви представим следващата сряда.

http://martinel-art.blogspot.com/
Благодарим на Маринела за вдъхновението и напътствията! Ако искате да проследите цялото ѝ гостуване в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница и във Facebook!

Още от Дом и дизайн

Билбергия – как се отглежда огнената красавица

Цветята от семейство Бромелиеви са едни от най-атрактивните. Произходът им води началото си от Централна и Южна Америка. Характерно за тях е образуван...

Срещу 1400 долара: Спиш в леглото на Сандра Бълок

Американската актриса и продуцент Сандра Бълок може да се похвали със забележителна кариера като актриса, която ѝ е донесла милиони в банковата ѝ ...

Лейди Гага купи чудатото имение на Франк Запа

Лейди Гага е купила чудатото имение на покойния американски композитор, китарист и певец Франк Запа. Къщата се намира в Холивуд Хилс и попзвездата...

Как да придадете романтичен вид на дома си

Много е важно как възприемаме дома си и как се чувстваме относно него. Денят на влюбените наближава, така че ще ви издадем няколко трика за това как д...

Параноя по американски 2: Луксозните частни бомбоубежища

Международната ситуация към днешна дата си е все така оплетена. Хора се самовзривяват, стрелят, други падат жертви на терора и войната. Някъде в п...

Как да създадете спалнята на мечтите си?

Повечето хора отделят по-голямата част от бюджета за декорация за всекидневната и когато дойде моментът да направят спалнята си, се паникьосват. За ща...

Погрешни правила за обзавеждане, които да не следвате

Кой казва, че домът трябва да е обзаведен и подреден по правила? Всичко е въпрос на вкус и понякога тези правила и стереотипи пречат повече, отколкото...

Надникнете в дома на Адам Лавин в Холивуд хилс (галерия)

Рок звездите имат нестандартен и претенциозен стил. Някои от тях предпочитат домът им да е обзаведен с всякакви високотехнологични джаджи и удобства. ...

Домът на Крис Хемсуърт в Малибу (галерия)

  Галерия Семейната къща на Крис Хемсуърт в Малибу 8 снимки Сексапилният актьор Крис Хемсуърт и съпругата му Елза Патак...

Какво трябва да знаем при избора на килими, тапети и врати?

Домът ви се нуждае от освежаване, омръзнали са ви цветовете на стените, захабените килими и омърлушените стари врати, съзнавате, че повече не може да ...