Винтидж идеи от Martinel: Декупаж на стара книга

Миналата седмица ви запознахме с Маринела Гатева - специална гостенка на Jenite.bg за месец юли.

Тази изключително креативна дама умее да превръща най-обикновени вещи от ежедневието в красиви винтидж произведения. Благодарение на нейните подробни инструкции, ние също ще се научим да използваме техниките декупаж, състаряване и декориране чрез релеф. Ще разберем, че не е толкова трудно сами да изработим уникална украса за дома или оригинален подарък за любим човек.

Миналата седмица Маринела с думи и снимки ни обясни как можем да "състарим" всеки невзрачен предмет по начин, който ще го накара да изглежда като пленителна вещ от миналото. Целия процес можете да си припомните тук.

Днес ще се заемем с малко по-сложна задача. Ще разберем как точно се прави актуалния напоследък декупаж и ще можем да прилагаме новопридобитите умения към всеки предмет, който ни се прииска да преобразим.

Маринела ни е подготвила чудесен фотоурок, в който стъпка по стъпка прилага техниката към корица на книга. Същият принцип може да се използва и за декупаж на кутии, дървени повърхности, портфейли, каквото още се сетите... Важното е да се ориентирате в основните правила.

Стъпка 1:
Избираме книгата, върху чието преобразяване ще работим. Тя може да бъде с твърди или меки корици, може да бъде по-стара, или сравнително нова.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 2:
С бяла акрилна боя боядисваме кориците на книгата два пъти в бяло.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 3:
Боядисваме кориците още веднъж, този път с прозрачен акрилен лак с нюанс Орех.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 4:
Подбираме подходящи салфетки, картинки, или каквото друго решим да използваме за украса. Маринела горещо препоръчва при първи опити с декупажа да се използва салфетка или декупажна хартия - ще намерите такава в специализираните магазини за хоби материали.

След като вече сте изпробвали техниката и се чувствате по-уверени, можете да прибегнете и до идеята, която Маринела е използвала за показаните тук книги - разпечатала е картинка на лазерен принтер, лакирала е изображението с безцветен лак, след това го е намокрила обилно с вода и внимателно е олющила задния слой на хартията.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 5:
Залепяме картинката (или картинките) с декупажно лепило върху избрани места на корицата. Ако използваме салфетка, започваме да залепяме леко от средата на изрязания детайл, като с четка изтегляме бавно и внимателно към краищата. Наблюдаваме да не се получават гънки и да не остава въздух.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 6:
В зависимост от преобладаващите цветове на картинката, която сме залепили, също и от нашите предпочитания, избираме цветовата гама, в която ще направим фона около изображението. В случая е използван зелен нюанс, смесен с черно и бяло.

http://martinel-art.blogspot.com/
След като сме получили желания цвят, тонираме с четка празните места около картинките. Маринела умишлено не е боядисала плътно, за да се виждат мазките на четката - така се получава допълнителен винтидж ефект. При обикновен декупаж основните усилия се насочват към това да се слее картинката с останалата част от предмета, да не си личат очертанията. За това има няколко основни техники, които обаче в случая няма да използваме, защото търсим малко по-груб ефект.

http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 7 (по желание):
С печат и дистрес мастило може да се добавят допълнителни украси, но това не е задължително.

http://martinel-art.blogspot.com/
http://martinel-art.blogspot.com/
Стъпка 8:
След като всичко е изсъхнало, нанасяме още един завършващ слой с прозрачния акрилен лак с нюанс Орех. Нашата винтидж книга е готова!

http://martinel-art.blogspot.com/
Досегашните инструкции са напълно достатъчни, за да направите ефектна корица на тетрадка, тефтер или албум за снимки. Но ако искате да постигнете още по-впечатляващи резултати в преобразяването на книжното тяло, съветваме ви да продължите да четете нататък.

Състаряване на страниците
Отворете книгата на средата и мокрейки ръце във вода, намачкайте всички страници. Оставете да изсъхне.
След като това стане, с помощта на свещ или запалена ароматна пръчица, обгорете тук-там краищата на страниците от всички страни.

http://martinel-art.blogspot.com/
Добавяне на дървени елементи
Вместо да слагате картинки направо по самата корица на книгата, можете да залепите върху нея дървени елементи с декупаж. За целта изрежете плочки с желаната форма от талашит. Ако разполагате с газова горелка, използвайте я, за да обгорите талашита. Изрежете красиви мотиви от салфетки, залепете ги за дъсчиците, лакирайте със споменатия лак с цвят на орех.

http://martinel-art.blogspot.com/
Последните две снимки в статията показват как би могла да изглежда вътрешността на книгата, ако решим да декупираме и нея. Но за постигането на толкова красив резултат ще трябва да научим още няколко трика - тях ще ви представим следващата сряда.

http://martinel-art.blogspot.com/
Благодарим на Маринела за вдъхновението и напътствията! Ако искате да проследите цялото ѝ гостуване в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница и във Facebook!

Още от Дом и дизайн

Великата китайска стена с... апартаменти

Очите не ви лъжат. Тези кадри са си съвсем истински и представят най-новата футуристична постройка в град Бейхай, Южен Китай. Сградата се казва „И...

Аристолохия – една особена увивна красавица

Аристолохията е особено растение с впечатляващи цветове. По рода си се причислява към тревистите растения, принадлежащи към семейство Копитникови. Мож...

Грешките, които да не допускаме в интериорния дизайн в хола

Ще Ви покажем как правилно да декорирате хола си, за да изглежда той още по-просторен, красив и внушителен. Не допускайте осветлението Ви да се състои...

Налба или английско мушкато – красота в саксия

Налбата, наричана още английско мушкато, е прелестно градинско цвете, което може да се отглежда и в саксия на балкона. Родината му е Южна Африка и при...

Дейвид и Виктория Бекъм се местят да живеят в плевня

Дейвид и Виктория Бекъм са решили да се преместят да живеят в плевня, преустроена в имение, което според медиите на Острова, вече са закупили за с...

Аквасвят в бившия дом на Кети Грифин

Кети Грифин е една меко казано невероятна жена. 55-годишната вечно усмихната дама се подвизава като комедийна актриса, писател, телевизионен прод...

Марк Антъни отново се развежда (галерия)

Горещият латино изпълнител и носител на „Грами“ Марк Антъни и съпругата му моделката Шанън де Лима обявиха намерението си да се разведат...

Музикални инструменти, превърнати в мебели (галерия)

  Галерия Мебели от музикални инструменти 7 снимки Какво би бил животът ни без музика?! Дори най-неспособният да изпее ...

Възможно ли е сами да почистете дома си толкова добре, колкото и професионалист?

Възможно ли е сами да почистете дома си толкова добре, колкото и професионалист? В днешно време на работещите жени им е трудно да съчетават всички ...

Как да прочистите дома си от негативна енергия?

Всеки от нас има моменти, в които се чувства меланхоличен, без енергия и то не по време на работа, а когато се приберем у дома. Понякога тези наши усе...