140 ideas или изкуството да изразяваш идеите си чрез графити

140 ideas (One For All Ideas) са четирима приятели, които работят заедно в областта на графити изкуството. Допълват се взаимно, като създават истински шедьоври, които красят голяма част от софийското градско пространство. Фасади на сгради, автомобили на градския транспорт, мостове или просто запустели стени - пред един райтър няма ограничения, когато става въпрос за поле за изява.

Произведенията им говорят сами за себе си, разказват собствена история и никога не остават незабелязани. Този път обаче ще говорят самите те - Венци, Иво, Ники и Люси.

Разкажете малко повече за себе си. Кога започнахте да се занимавате с графити и какво означава това изкуство за вас?
Здравейте, ние сме четири момчета от София. Занимаваме се активно с рисуване на графити от 2001 година. Графити е рисуване със спрей - това и означава за нас. Обичаме да рисуваме, а спреят като медия и стените като платно са ни много любима комбинация.

Facebook/140ideas

Четиримата сте екип от 2008 година. Екипната или индивидуалната работа е по-вълнуваща за един артист?
Всяко рисуване по един или друг начин е вълнуващо за всеки един от нас. Затова сме и AllForOnedisplay: block;">Facebook/140ideasПроект в Дрезден, Германия

Вие сте автори на някои от рисунките, които красят сградите на столични училища. Как се стигна до тези проекти?
Общо взето при всеки проект по различен начин се случиха нещата, но най-важното е, че трябва яко бачкане, за да се случи подобно нещо.

Facebook/140ideas68 СОУ "Академик Никола Обрешков"

Facebook/140ideas97 СОУ "Братя Миладинови"

"Царският орел", изрисуван върху южната стена на 32 СОУ "Св. Климент Охридски", е първият ви голям проект като екип. Как и защо се стигна до участието ви точно в това начинание?
Тази фасада се осъществи по инициатива и идея на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Проектът е некомерсиален и цели да привлече вниманието върху изчезващите видове и по-специално върху царския орел.

Гигантският графит е част от информационните и образователни дейности по проекта на БДЗП LIFE+ "Опазване на царски орел и ловния сокол". Ние, като хора, които обичат и рисуват природата и животните особено, веднага се навихме да участваме.

Facebook/140ideas

Facebook/140ideas

Можете да научите повече за инициативата от видеото:

В Дряново също могат да се похвалят с една от рисунките на 140 ideas - тази на Колю Фичето на моста над река Дряновска. Какво означава за вас да бъдете част от инициатива с такова историческо значение?
В този момент рисуваме в Дряново като продължение на картинката от миналата година. Скоро ще пуснем снимката във фейсбук страницата ни.

В проектите си винаги влагате някаква идея, кауза, зад която да застанете. Каква беше каузата при създаването на графита върху 23 СОУ на тема "Да обикнем кафявата мечка в България"?
Рисунката за кафявата мечка беше част от целия проект, който направихме на тема "Да обикнем кафявата мечка в България". На откриването на стената, в една от залите на училището, нашите приятели от Сдружение за дива природа "Балкани" направиха и образователна лекция за кафявата мечка.

В момента подготвяме информационна брошура за животното и неговите навици, защото вярваме, че само чрез знания хората биха разбрали и обикнали всяка една частичка от нашия свят.

Facebook/140ideas

Facebook/140ideas

Повече за иницативата можете да видите във видеото:

В началото на месеца взехте участие в проекта за изрисуването на столични трамваи, който е част от фестивала за младо изкуство Zona Cultura фест. Разкажете повече за този нестандартен и интересен за страната ни проект.
Организаторите на феста се свързаха с нас, за да се присъединим като участници и от там нещата просто се случиха. Горещо препоръчваме цялата програма на Zona Cultura, защото хората много са се постарали и е изпълнена с наистина интересни събития.

Mihail Mihaylov Photography

Mihail Mihaylov Photography

Mihail Mihaylov Photography

Смятате ли, че с тази инициатива Столична община показа, че графитите имат място в инфраструктурата на града? Кои са местата в столицата, които бихте искали да преобразите в бъдеще?
Столична община последните няколко години откликва и се отваря за подобни намеси в градската среда. София има много сиви панелени калкани, които само нас чакат. Ние също само тях чакаме!

Facebook/140ideas

Цени ли се подобаващо графити изкуството в България и на какви отзиви се натъквате най-често относно работата си?
Както за всяко нещо у нас, така и за графити, мнения и разбирачи има много и разнородни. Ние се радваме, че хората, които са около нас, приемат и разбират идеите и посланията, които вкарваме в рисунките си.

Какво бихте казали на хората, които окачествяват рисуването на графити като "драсканица"
Всеки си има свое виждане за нещата.

Facebook/140ideas

Имали ли сте проблеми с властите през годините, когато графитите бяха смятани за хулиганство, а не за изкуство?
Когато не са на специално регламентирано или разрешено място, рисуването на графити все още се води за дребно хулиганство.

Facebook/140ideas

Какво е да си графити райтър в малка страна като България?
Място има за всички. Преди бяхме наистина малко хората, които рисуваме активно, но сега само в София има толкова много, че вече не се познаваме помежду си. Това е и начинът да се развиват нещата.

Можете ли да ни разкриете подробности около бъдещите си проекти?
Бачкаме по доста неща в момента, надяваме се скоро да се реализират и да можем да ги покажем.

За да ви срещаме с още интересни личности, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Дом и дизайн

Елхички от салфетки за празничната декорация на масата

След коледната украса, декорацията на празничната трапеза е другото важно нещо, на което трябва да обърнем внимание. Ароматни свещи, златни акценти, е...

ФБР отнема бившето имение на Скалата

Името на американския актьор и кечист Дуейн Джонсън бе заплетено в данъчна сага между федералните служби на САЩ и американски милионер – собствени...

Вижте: Новият луксозен палат на Иванка във Вашингтон

35-годишната Иванка Тръмп, както и баща ѝ – Доналд Тръмп, са известни с афинитета си към луксозни имения и кичозни сгради. През 2009 г. Иван...

Срещу 10 млн. долара: Имението на Роби Уилямс

Хулиганът на британския поп обяви за продан луксозното си имение в Бевърли Хилс, щата Калифорния. 42-годишният певец Роби Уилямс, който е носител ...

Лукс: В парижкия апартамент на Селин Дион

Селин Дион реши да продаде апартамента си в Париж за сумата от 9,3 милиона щатски долара, една година след смъртта на съпруга си Рене Анджелил. За...

Продаде се: Домът на актрисата Ашли Бенсън

27-годишната американска актриса Ашли Бенсън има куп участия на екрана. Красивата русокоска се е снимала в хитовия сериал „От местопрестъплението:...

Пеперомия – винаги интересна със зелената си окраска

Пеперомията е интересно вечнозелено растение, произхождащо от тропическите райони на Латинска Америка и Азия. Нейните листа са много атрактивни. Обикн...

Марк Антъни отново се развежда (галерия)

Горещият латино изпълнител и носител на „Грами“ Марк Антъни и съпругата му моделката Шанън де Лима обявиха намерението си да се разведат...

Мишел Обама украси Белия дом за последен път (галерия)

  Галерия Прелестната коледна украса на Белия дом 7 снимки Удивителната коледна украса на Белия дом за 2016-та година е ...

Лесни идеи за ръчно изработени коледни играчки (галерия)

  Галерия 20 идеи за ръчно изработени коледни играчки 20 снимки Ръчно изработената украса за Коледа доставя още по-голям...