Помощ, трябва ми подарък!

Колко често ви се случва да свършите парите преди заплата, а едновременно с това да наближават важни празници - Коледа, 14-ти февруари, годишнина от сватбата, рожден ден на любимия човек? Можем ли да си позволим да пропуснем тези важни моменти, и най-вече - да си позволим да не зарадваме най-близките си хора?

Ако сте изпадали в такава ситуация, не се тревожете - случвало се е почти на всеки! Може и да ви се стори нестандартно, но нерядко в такива моменти решението, което избират мнозина, са т.нар. "бързи кредити".

"Наблюденията ни и нашият опит на пазара сочат, че желанието да зарадваш с подарък близките си е една от сравнително честите причини, поради която се търсят бързи кредити", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор на една от най-големите компании в бранша - ПРОФИ КРЕДИТ България.

"Правим ежегодни проучвания в страните, в които компанията ни е представена, и те показват нагласата на голяма част от потребителите да се възползват от подобен тип финансиране, за да направят подарък по повод на някой празник. За Коледа например подаръците са най-вече за децата. Сравнението с другите страни, за които имаме данни - Полша, Чехия и Словакия, сочи, че макар и с по-малки финансови възможности, българите винаги се стремят да зарадват най-близките си", посочва още Янкова.

"Бързите кредити" се отпускат в рамките на часове, дори и минути, като плюсът е, че документацията е сведена до минимум. За сравнение, който се е сблъсквал с кандидатстването за заем от банка, знае колко документи, удостоверения и служебни бележки трябва да представи. Разбира се, това не означава, че "бързите кредити" имат само предимства. Трябва да внимавате изключително много, когато ги вземате, защото поемате същите отговорности и задължения по изплащането им, както и за банковите кредити.

При бързите кредити имате и същите права, както ако вземете заем от банка (към момента това важи само за заемите над 400 лева): можете да се откажете от кредита в 14-дневен срок, без за това да дължите каквито и да е неустойки и дори обяснение на кредитното дружество, можете предсрочно да погасите заема и т.н.

Характерни за този тип кредити са минимумът документация (най-често се отпуска само срещу лична карта), бързата процедура и фактът, че не се налага да доказвате доходите си, да имате обезпечение или да посочвате гаранти, но същевременно лихвите им надвишават значително тези, които предлагат банките. Затова е задължително предварително да обърнете внимание какъв ще бъде годишният процент на разходите (ГПР), годишният лихвен процент (ГЛП), периодът на погасяване и размерът на месечната вноска.

Според представителите на бранша, причината да се вземат повече бързи заеми във връзка с празниците и за осигуряване на подаръци е и фактът, че потребителите са по-информирани за тази съществуваща възможност. Те предпочитат да се възползват от нея, а не да изчакват дълго, за да съберат необходимите им суми. Така все повече хора не се колебаят да купят подарък или да организират романтична изненада за най-близките си хора именно по този начин. Разбира се, важно е предварително всеки добре да е преценил възможностите си да изплаща кредита, който взема, и да осъзнава ясно отговорността, която поема с вземането му.

Какви подаръци се купуват с кредити? Отговорът е - най-различни. За всеки разбирането за подарък е индивидуално, като се започне от нова придобивка като електроника (смартфон, лаптоп, таблет и др.), парфюм, козметика, или дреха, мине се през ваучери за различни СПА процедури или екстремни изживявания, до романтични пътувания и почивки.

Какъв е доходът на клиентите, които вземат бърз кредит? Наблюденията сочат, че това са както хора с по-ниски доходи, като и такива, които имат добри финансови възможности. Те използват бързите кредити за неотложни финансови нужди, като добре са преценили цената на този финансов ресурс и ползата, която ще имат от това да го получат бързо и без бюрократични усложнения.

Що се отнася до възрастта на клиентите, по данни на ПРОФИ КРЕДИТ България, най-активната част са във възрастовата група между 25 и 45 г. Делът им към края на 2013 г. надхвърля 50%, докато този на клиентите над 50-55 г. е значително по-нисък. "С течение на времето се наблюдава ясно изместване в посока надолу на средната възраст на потребителите, които кандидатстват за заем в нашата компания. Тенденцията е към дружеството да се обръщат все по-млади хора на възраст под 30 г. и да намалява делът на тези над 50 г. Това се дължи на факта, че се повишават нуждите на по-младите хора за парични средства и склонността им да задоволяват нуждите си чрез подобен тип небанкови заеми, както и че това са клиенти, които са по-информирани чрез интернет - основен комуникационен канал за компанията", коментира още Светломира Янкова.

А ако си задавате въпроса кой по-често прибягва до кредити - жените или мъжете, ето и отговора: "Независимо, че като цяло има равнопоставеност между двата пола в броя кандидатствания, вътре в отделните възрастови групи се наблюдават определени различия. При клиентите на възраст до 30-34 г. интересът към продуктите на ПРОФИ КРЕДИТ България е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. При клиентите над 45 г. тази зависимост се обръща", посочва Янкова.

Независимо обаче от причината, ако сте решили да вземете бърз кредит, експертите съветват: преценете добре възможностите си да изплащате заема, защото понякога, улисани в еуфорията на празниците и в желанието си да направите оригинален подарък, може и да направите по-големи разходи от предварително планираните. Затова от полза е да си поставите таван на харчовете, който в никакъв случай да не надвишавате.

А що се касае до подаръците, не трябва да забравяте няколко важни неща:

Независимо дали смятате някоя дата за празник, или не, вашата половинка може да има друго мнение по въпроса. Например - не пропускайте да я изненадате за 14 февруари, без значение дали вие лично зачитате го отбелязвате. А едва ли има жена, която не би се зарадвала на хубав букет, колкото и да твърди, че 8-ми март не е никакъв празник за нея!

И най-вече, помнете: човекът може и да забрави това, което сте му подарили, но никога няма да забрави начина, по който сте го накарали да се почувства. А това си заслужава всички усилия и лишения, които сте направили, за да му го осигурите!

*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg

Още от Живот

А тя е била мъж!

Трансджендър модел за първи път застана на корицата на френското издание на Vogue, съобщава BBC. Това е бразилската манекенка Валентина Сампайо, к...

Любовен хороскоп за 21 февруари

Овен Вие ще имате един незабравим ден в сексуален план. Ще покорите партньора си със своето обаяние и чар. Ако сте родени през първите десет дни н...

Мисъл на деня от Джим Рон

„Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което трябва да живеете.“ Джим Рон е американски предприемач, считан за един от най-добрите мот...

„Възвишение“ с първи тийзър трейлър

Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм е режисиран от Виктор Божинов, с...

Как да спечелите баща ѝ?

За да спечелите сърцето и ръката ѝ трябва да спечелите и родителите ѝ. Може би се ужасявате от идеята за среща с нейния баща, но се оказва, че нег...

8 причини да ходите по-рано на работа

Пристигането по-рано на работа не звучи особено привлекателно, особено защото е обвързано с по-ранно ставане. Но има няколко причини това да ви се отр...

„Укротителят на лъвове“ – Камила Лекберг

Излезе от печат „Укротителят на лъвове“, девети поред роман от серията за Ерика и Патрик, от която по света вече са реализирани близо 10 м...

Рекорд: Да отидеш до всички страни в света за 18 месеца

Безстрашен пътешественик постави световен рекорд, като стана човекът, посетил всички 196 страни в света за най-кратък период от време – само за 18...

Дванайсетте кръга на моя АД

Това не е от онези любовни романи, които четете на един дъх. Това не е доказателство, че доброто винаги побеждава и всички заживяват щастливо какво в...

Прочутите японски вишни цъфнаха (галерия)

Пролетта е пристигнала по-рано в японското градче Кавазу, близо до Токио. Градчето се намира на източния бряг на Япония и въпреки малките си размери н...