7 юли – Европейски ден на шоколада

През годината има няколко дати, на които се отбелязва денят на шоколадa. 7 юли  е  Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 година   от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна,  затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Шоколадът няма конкурент вече  стотици  години. Той е подаръкът на Мексико за света. Произвеждали са го олмеките, обаче като течна каша за различни ритуали. Ацтеките и маите пък прибавили към тази каша  лют пипер, царевично брашно и мед, нещо, което днес не можем да си представим.

Испанците обаче не харесали  лютата каша и се заели да я променят. Вместо пипер прибавили тръстикова захар и ванилия.  Така през 1680 г. в Испания се появила първата в Европа  шоколадова фабрика.

В Англия тази "храна на боговете" се произвеждала като заместител на спиртните напитки от квакерските семейства, а в Испания използвали шоколада за лечение на треска и стомашно-чревни заболявания. Какаовите зърна били използвани в Испания  и като платежно средство: за сто зърна можел да се купи роб, а за 50 - робиня.

Привържениците на черния шоколад днес са повече от тези на млечния -  според тях той е истинският шоколад.

Най-известен е швейцарският шоколад, който е свързан  с имената на Филип Сушард и Йохан Тоблер.  Швейцария е и най-големия поклонник на черното удоволствие. Всеки средностатистически гражданин на страната  изяжда на година повече от 10 килограма шоколад. Вариантите са много - бял шоколад, шуплест.., а прибавките още повече - от орехи и стафиди до парченца пуканки.

Шоколадът е полезен за здравето. Установено е, че той е  признат  антидепресант, защото провокира производството на серотонин, хормона на радостта.

Обявен  е и за "допинг" на сърцето. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана от мен" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана".

Любителите на черното удоволствие могат да си отдъхнат. За тях от Норвегия идват добри новини.

Учени от страната на фиордите са направили списък на продуктите, които  подмладяват организма и могат да удължат човешкия живот. Този списък е направен въз основа на изследвания и открития, отнасящи се до биохимичния  механизъм на стареене на клетките.

Всеки един продукт от този списък съдържа  активни вещества, които оказват  положително въздействие на сложните биологически процеси.

За радост на много хора, първите места в този списък са заети от черния шоколад, чая и кафето.  Изследванията на норвежките учени доказали, че те са  много богати на полифеноли, които имат способността да възстановяват увредените клетки и по този начин удължават живота.

Така че  любителите на сладкото  не трябва да се колебаят и притесняват:  когато ви се прияде, спокойно можете да си хапнете голям черен шоколад.

Според специалистите шоколадът съдържа малко холестерол и е силен антиоксидант, който забавя стареенето. Дори в  конкуренцията с кафето шоколадът е победител, защото тонизира, без да пренапряга нервната система.

Последни данни показват, че сладкото блаженство, колкото и да е странно, укрепва зъбния емайл.

Шоколадът много често е предпочитан десерт, а  в някои страни течният му вариант е задължителна част от закуската. Някои днешни  производители  се опитват да променят състава на  шоколада, като вместо какаово масло слагат палмов или соев екстракт.  Обаче отстъплението от класиката е отстъпление от вкуса, затова известните фирми и днес не посягат на най-важното в рецептата - какаото.

Учени от  Кентъки пък твърдят, че шоколадът променя характера.   Въпросът е  с какво той може да въздейства  върху психиката или характера?

Експериментите показали, че хората, които  обичат  черната сладост, се чувстват по-добре в сравнение с тези, които пропускат възможността да я опитат.

Според учените,  в това няма нищо странно. Защото, както казахме,  шоколадът провокира производството  на серотонин в човешкия организъм, а той, както е известно, предизвиква прекрасно настроение, което позволява на човек  да се отнася великодушно към околните.

Osвен това, шоколадът помага и на интелектуалното развитие.  Дневната дажба шоколад трябва да бъде 40 грама.`

Още от Интересно

Музите на Кийт Харинг

Произведенията на Кийт Харинг са неповторими, това е сигурно. Основателно наричан бащата на графити изкуството, разпространено по цял свят, ще го ра...

Черна рокля: трябва да имаме по една, подходяща за всеки сезон

Сложна е историята на малката черна рокля: до 1800 г. черното не се приема за цвят особено за дрехи.  Използва се най-вече за траурни рокли , д...

BaliTea - моята тайна за тонус и енергия

Прокрадващото се през пердетата слънце ме събуди, още преди алармата да е звъннала. Нямах нищо против, защото истината е, че исках колкото се може по-...

Може ли малко топлина ли да ви направи по-щастливи?

Топлината може да подобри симптомите на депресия при човека, предполагат нови изследвания от Университета на Уисконсин. За провеждане на изследван...

Всеки от нас има нужда от онази живителна сила - прошката

Прошка. Една-единствена дума, а значи толкова много. Една дума, а изисква толкова много усилия. ...

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина (22 любопитни снимки)

Знаете как изглеждат ябълки на дърво, нали? Тези, които са имали щастието като деца да прекарват летата си на село, могат да ви разкажат и как изглежд...

Любов и други недостатъци

Преди броени дни светът се раздели на две. Класическият сблъсък този път беше на тема Свети Валентин или Трифон Зарезан. Кой влюбен, кой зарязан, поле...

10 качества, които мъжете търсят в жените

Няма каталог, по който можем да изберем перфектния партньор, но има някои качества, които всеки мъж търси в една жена. Разбира се, всеки човек е разли...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

6 странни неща, които се случват с тялото ни, когато сме бременни

Бременността е най-хубавият период в живота на една жена. Тогава тя носи своето бебче в себе си. Усеща го, разбират се, без да се виждат или познават,...