Седем вида хоби за развитие на ума

Всеки има своето хоби – едни обичат да плуват, други играят шах, трети просто предпочитат да изгледат премиерата на най-новия филм, а четвърти събират марки.

Някои от хобитата могат да развият мисленето и да подобрят паметта ни. Има седем вида хоби, които ще ви направят по-умни, ако им се наслаждавате достатъчно дълго.

Ученето на чужд език е първото в този списък. Ако харесвате чуждите държави и обичате да пътувате, това ще ви е полезно, а и ще развие мозъка ви.

Ученето на нов език ще ви помогне да промените и начина си на общуване с останалите хора – ще се учудите, че можете да комуникирате по-лесно и бързо.

Препоръчва се ученето на чужд език да започне от най-ранна детска възраст, но това е възможно да бъде направено и от възрастни. А ако знаете един чужд език, време е да започнете нов, ако ви върви в тази насока.


Ученето на нов език е много полезна задача за мозъка, тъй като прави мисленето ви по-бързо. Ще усетите, че понякога дори мислите на чужд език.

Колкото и да се говори, че играенето на видеоигри е вредно, то е и полезно. Въпреки че се смята, че игрите с насилие влияят отрицателно върху децата, всяка видеоигра ги кара да имат по-бързо и гъвкаво мислене.

Видеоигрите подобряват координацията между ръце и очи, което е много полезно. Освен това според проучвания играенето на видеоигри тренира мозъка да се справя по-лесно в трудни ситуации, когато трябва бързо да се вземе важно решение.

Решаването на кръстословици също помага за развитието на мозъка. Судоку, логически загадки – всичко това се отразява перфектно на развитието на мисленето ви и подобрява паметта ви.

Подреждането на пъзели също е сред видовете хоби, които подпомагат развитието на мозъчната дейност. Няма значение колко е голям пъзелът, подреждането му ви кара да развивате мисленето си.

Колекционирането е вид хоби, който ви помага да се развивате. То ви кара да научавате повече за нещата, които колекционирате. Няма значение дали събирате монети, насекоми или пощенски картички, всичко това е полезно за мозъка ви.

Четенето е хоби, което ви развива в много отношения. Четете поне една книга месечно, за да се развие паметта и мозъка ви.

Свиренето на музикален инструмент е не само приятно, но и полезно за мозъка хоби. Ако се започне от детска възраст, е най-добре, но всеки възрастен може да открие удоволствие в изучаването на нотите.

Още от Интересно

Невинност до доказване на противното

Знаете ли кое му е хубаво на вдъхновението? Кара те да излезеш от рамките на собствените си ограничения и представи. Тебеширеният кръг на Брехт прес...

Даниел Крейг и Рейчъл Уайз се разделиха

Британският актьор Даниел Крейг и талантлвата актриса Рейчъл Уайз, не живеят заедно вече от няколко месеца. Това потвърдиха близки на звездната двойка...

Лана дел Рей се завръща!(Видео)

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Малките крачки към самообичането

„Когато човек обича себе си и се чувства комфортно да бъде сам, тогава привлича и любовта на другите.”, каза Милена Родригес в радио преда...

Февруарската колекция на Ралф Лорън за 2017

Почти в края на седмицата на модата в Ню Йорк, отново с Ралф Лорън, който трансформира Медисън Авеню (Madison Avenue) в оазис (снежната буря на мина...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Как казват „Здравей“ по света?

Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да каж...

Мадона показа близначките си в сладко семейно видео

Поп звездата Мадона допусна своите почитатели в личния си свят, публикувайки видео с осиновените от нея близначки в Инстаграм.  Във видеото двете...