Какво учат децата в швейцарската предучилищна

Йолина е щастлива майка на две деца, която от години живее в Швейцария и всеки ден се изненадва от разликите, които открива между родината си и държавата, в която е избрала да растат децата й. Казва, че избягва директните сравнения, защото й е много по-занимателно да открива "големите разлики между двете страни в ежедневни неща, които не винаги се забелязват, ако си турист". Една от последните статии в блога на Йолина предизвика нашето внимание и вярваме, че и за вас ще бъде интересна. Без претенция за изчерпателност, просто споделени наблюдения какво се случва в предучилищната в Швейцария. Повече за размислите и живота на авторката можете да откриете в блога й: www.yolinashelvetia.com/

Общата информация, която очаквах да получим под формата на учителска реч, ни беше напечатана на два листа А4, черно на бяло. Децата да си носят пантофи, престилка за часовете по рисуване, кога ще идва логопед и т.н.:

"Веднъж месечно - разходка в гората без значение от климатичната обстановка."
Хм !?
- Да, това е леко изнервящо - потвърди моята съседка Естер - наистина ходят в дъжд и сняг, и буря. За да видят как е. Все си казвам, че е в моя полза, че нуждата от това приключение е удовлетворена и децата поне не изискват аз да ги водя.

"Сътрудничество на предучилищната с възрастни граждани"
Част от проекта на Pro Senectute, организация за подпомагане да възрастни граждани. Г-жа Еди Коя си е винаги в предучилищната в понеделник сутрин, за да помага на учителката. Не пишеше с какво точно, но всеки, който е имал баба, знае за какъв потенциал става дума.

"Сътрудничество на предучилищната с Цивилната служба"
Военната служба е задължителна, но може да се отбива не само в армията. Г-н Еди Кой си, който има педагогическо образование, ще помага в предучилищната всеки петък.

Швейцарците умеят да намират смислена работа на всеки и не държат служители, без да има абсолютна нужда от тях. В предучилищната няма директор, няма чистачи, техник, секретарка. Разбира се, директор има някъде в някаква дирекция, чистачите със сигурност чистят, когато децата не са там, а ако нещо се счупи викат помощ. Но тези хора не висят ежедневно на главата на Г-жа Учителката да я контролират и да й се моткат без причина. Г-жа Учителката преподава по съгласуван план, но има свобода да организира процеса както смята за най-добре, което си е сериозна отговорност, носена от нея с достойнство.

Освен списъка получихме и плоска, кръгла, картонена кутия като за топено сирене, с червен кръст на капака - за лейкопласт, предположих, или ако детето взема медикамент по час? Грешах! Кутията беше аптечка при домъчняване; за снимка или предмет от къщи, така че ако на детето му стане тъжно за дома, да има под ръка нещо успокоително.

- Moment, moment! - прекъсна ме моя приятел Щефан, докато размахвах възторжено кутията под носа му - когато аз ходех на предучилищна, нямаше никави такива сантименти. И когато онези гадни деца ме бутнаха в дълбоката локва, само ме пратиха да с...

Още от Интересно

Днес е подходящ ден за освежаване на дома

Какъв ще бъде днешният ден?...

„Алиса в Гетоленд“ – Фърги като улична кралица

Филип Плейн избра Фърги за главно действащо лице в рекламната кампания на модната къща, носеща гръмкото име „Alice in Ghettoland“. Още по темат...

20 неща, които показват, че наистина те обича

1. Планира почивките си с т&#...

Седемте тайни на успешната връзка

Простичките истини за любовта...

Започва кампанията "Купи жива елхичка, помогни на дете"

Тази година средствата от коледни дръвчета ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуж...

Том Форд: Двусмислен секс съвет към мъжете

Дами, време e представителите на силния пол да разберат що е то проникване! Том Форд говори за нас......