Жени от други земи: Калашников вместо забрадка

Светът разказва различни истории за еманципацията на жените. Най-общо казано, на Запад те започват с обуването на панталон, а в мюсюлманския свят - със свалянето на було.

Много по-различен е случаят с еманципацията на жените кюрди в размирна Сирия. Понастоящем тяхната борба за свобода и равни права е в разгара си. И не е борба чрез преговори или мирни протести, а е истинска жестока война. Панталоните, които тези жени обуват, се отличават с характерните за войниците камуфлажни шарки. Съчетани са с тактически жилетки, в които няма място за грим - само за боеприпаси.

За онази част от Сирия, в която живеят кюрдите, носенето на забрадка (хиджаб) е норма. Но жените, които воюват наравно с мъжете, са захвърлили забрадките и вместо тях носят автомати "Калашников". Някои от тях са постъпили в редиците на кюрдското опълчение, още когато са били 5-годишни. Близките им се гордеят с това. Други се присъединяват към войската след завършване на гимназията и след като са престъпили волята на родителите си. Родители, които не могат да мигнат от страх за живота на своите дъщери.

Benjamin HillerГоляма част от жените войници сред сирийските кюрди са все още тийнейджърки, ненавършили 20 години.
За какво се борят дъщерите на сирийските кюрди?

Независимо дали говорим за кюрдите в Иран, Ирак, Сирия или Турция, тяхното изконно желание е едно - да получат автономност. Разбира се, желанието на правителствата в изброените страни е тъкмо обратното. Но фактите са си факти: кюрдите не са арабски етнос, считат се за най-голямата етническа група в света, която няма собствена държава, искат да получат правото си да имат собствен език и да бъдат свободен народ.

В конкретния случай със Сирия, кюрдите населяват предимно северните и североизточните части на страната. В условията на продължаващата вече над 3 години гражданска война, общността вижда възможност за извоюване на бленуваната самостоятелност. Тъй като обаче никой от съседните им народи няма подобен интерес, кюрдите могат да разчитат единствено на собствените си сили. Нуждата от мобилизация на възможно най-много хора кара внушителен брой жени да се присъединяват към кюрдските милиции. Същата нужда кара мъжете да приемат радушно това неестествено явление.

Benjamin Hiller
В момента една трета от 45 000 кюрдски войници в Сирия са жени.

Една трета - това никога и никъде не е било! Докато всички останали участници в сирийската война държат "слабия пол" настрана, мъжете сред кюрдите започват да уважават все повече храбростта на своите момичета. А въпросните момичета са щастливи, че най-накрая получават признание от обществото, в което толкова дълго са играли второстепенна роля.

С дружните усилия на мъже и жени, кюрдските милиции успяха да изтласкат войските на президента Башар Асад извън територията на т.нар. Сирийски Кюрдистан. Особено жестока обаче остава борбата с другия противник - свързаните с "Ал Кайда" ислямистки групировки. Те си имат собствени планове за стратегическия регион и макар кюрдите да се съпротивляват успешно, едва ли ще се откажат от намеренията си без повече кръвопролития.

Marine OlivesiЖена от Комитета за защита на кюрдския народ показва недвусмислени ислямистки послания, оставени от групировките на "Ал Кайда".
Жените се учат да убиват, а мъжете - да готвят.

Опасността от налагането на ислямистки режим кара жените в кюрдското опълчение да бъдат по-настървени дори от мъжете. Сега, когато вече са започнали да се еманципират, те трудно ще позволят някой да им отнеме извоюваната свобода. А за всеки е ясно, че радикалният ислямизъм би означавал точно това. Той не е просто ислям. Той не се ограничава до носенето на забрадка и съблюдаването на други религиозни препоръки за благоприличие. Радикалните ислямисти забулват жената от глава до пети и я пускат да върви на метри пред мъжа, за да може да пострада вместо него, ако на пътя е поставена мина.

Жените сред сирийските кюрди са твърдо решени да не попадат в този ад. И не чакат защита единствено от мъжете. Напротив, взимат оръжието в свои ръце. Понасят суровия живот във военните лагери без оплаквания и без привилегии. Там разграничение между половете не съществува, всички са равни. Жените се учат да убиват, мъжете - да готвят.

Marine OlivesiЖените кюрди, постъпили в опълчението, спазват строгия режим на всички останали войници. Ако не са били на пост през нощта, стават в 6 сутринта.
В разговорите си с военни репортери тези смели момичета споделят, че отдавайки се на каузата, спират да мислят за категорията "Семейство". Захвърлят в неопределеното бъдеще вероятността да се омъжат и да имат деца - нищо, че според традиционното мислене на техния свят това е основното предназначение на жената.

Разбира се, интимните отношения с войници от противоположния пол са строго забранени. Желателно е да се избягват близки отношения дори с родителите, братята и сестрите. Борците за свобода, били те и жени, трябва се отърсят от емоциите. Да посветят мислите си единствено на светлата бунтовническа цел.

Marine OlivesiПогребение в женските редици на Комитета за защита на кюрдския народ
Пример за подражание

Според нашите стандарти, кюрдското общество в Сирия може и да изглежда консервативно. Сравнено със съседите си обаче, то блести в изненадващо либерална светлина. Истината е, че в миналото на кюрдите от последните векове се откриват не един и два примера за жени, заставали начело на своите общности. В много отношения манталитетът на този етнос се различава от онова, за което сме свикнали да слушаме по отношение на хората от Близкия Изток.

Жените от т.нар. Сирийски Кюрдистан са единствените в цял свят, дръзнали да се опълчат идеологически, физически и организирано срещу ислямистите. За разлика от активните участнички в Арабската пролет, например, те получават и заслуженото признание за проявения кураж. Кюрдската демократична партия в Сирия въведе квота, според която 40% от членовете трябва да бъдат жени. В началото на тази година жена бе назначена и за министър-председател на Африн - един от трите автономни кюрдски кантона в страната.

Marine OlivesiВойници, мъже и жени, изпълняват традиционен кюрдски танц под звуците на бунтовническа песен.
Освен за постигане на собствените си цели, бунтовничките се надяват и да послужат като вдъхновение за останалите потискани жени в арабския свят. Дълбоко се надяваме, че това наистина ще се случи.

Надяваме се и за вас да е било интересно да се запознаете с един начин на живот, коренно различен от тукашния. Ако искате да следите и бъдещите ни материали в рубриката "Жени от други земи", можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Досега в рубриката "Жени от други земи":

Последният матриархат на света

Кръстница и предателка в италианската мафия

Още от Живот

Дневен хороскоп за 18 февруари

Днешният ден се очертава динамичен за някои зодии, а за други ще е типичен лежерен съботен ден. Вижте какво очаква представителите на зодиите Рак и Во...

Хороскопът ви за 24 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Метеора – забележителните манастири в небесата

Високо над областта Метеора в Гърция 60 монаси и монахини живеят в легендарни манастири, които са кацнали на ръба на отвесни скали. В миналото те ...

5 знака, че не сте готов да станете баща

Опитните хора казват, че човек никога не е готов за бащинството и въпреки това трябва да се втурне в него без много да му мисли. Редно ли е обаче ...

Имаме голяма разлика в годините и той се чувства недостоен за мен

Това е моята история. Познаваме се от 13 години аз бях на 17 като се запознах с него. Отначало нямаше нищо тогава ходех с други, но винаги го правех ...

Кила в излишък около пилон, дори я харесват! (ВИДЕО)

„Ако не съм ти по вкуса, не ме гледай“. Така пищна танцьорка отговаря на подигравките по неин адрес по време на шоуто ѝ. Американка от щата Илиной...

Любовен хороскоп за 21 февруари

Овен Вие ще имате един незабравим ден в сексуален план. Ще покорите партньора си със своето обаяние и чар. Ако сте родени през първите десет дни н...

Илияна Илиева за ролята на родителите в Американския колеж

Доброто взаимодействие между родители, учители и ученици в системата на средното образование е изключително важно. Когато тези свързани общности работ...

Знаете ли, че... Дакота Джонсън е била мис „Златен глобус“?

Тя е секси, чаровна и споделя, че не се притеснява да се снима в секссцени. Намира историята в „50 нюанса сиво“ за невероятна и се радва, ...

Зодия Риби: Особняците в зодиака

Хората от зодия Риби имат хиляди прекрасни качества като богато въображение, силна интуиция, творческа нагласа, нежност, добро сърце, грижовност к...