Edna млада балерина за живота, професията и изкуството

Кристина Чочанова е родена през 1990 г. в София, а в момента е Edna от най-успешните и обещаващи балерини на българската сцена. През 2000 г. е приета в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) с най-висок бал в класа на Шара Карсакпаева. От 2001 г. е в класа на Диана Райнова. Завършва НУТИ през 2009 г. и постъпва в балетната трупа на Софийската опера след конкурс, а от 2013 г. е и солистка.

Като ученичка участва в концерти на НУТИ с вариации от: "Корсар" (Адолф Адам), "Копелия" (Лео Делиб), "Баядерка" (Лудвиг Минкус), "Спящата красавица" (П.И. Чайковски), "Жизел" (Адолф Адам), "Силвия" (Лео Делиб) и др.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНОВО ПОСЛАНИЕ ОТ КАТРИН ПАНКОЛМЛАДИТЕ МАЙКИ НА 21 ВЕК - ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКАКОИ СА НАЙ-ВИСОКИТЕ ХОТЕЛИ В СВЕТАКЪДЕ СА НАЙ-КРАСИВИТЕ ЗАЛЕЗИ В СВЕТА

Към днешна дата Кристина се превъплъщава в Демна в "Нестинарка" на Марин Големинов, в Лиза в "Зле опазеното момиче" на Петер Лудвиг Хертел, а в "Кончерто Бароко" на Баланчин е солистка. Репертоарът й включва и редица други известни балетни роли.

Ето и какво сподели за професията си, за живота на балерината и нейната отдаденост на танцовото изкуство пред Edna.bg:

- Вие сте толкова млада, а вече имате редица български и международни балетни отличия. Кои са най-съкровените ви мечти по отношение на балета?

От малка започнах да ходя на конкурси, благодарение на моята преподавателка от балетното училище Диана Райнова. Те се оказаха много полезни за развитието ми и за това продължих да се явявам дори и след постъпването ми в операта. Една от сбъднатите ми мечти е да стигна до финал на Варненския Международен Балетен конкурс, тъй като 2 пъти преди това съм се явявала и са ме късали на 1 тур (може би тогава не му е било времето). А на предишното издание на конкурса през 2012 г., не само че стигнах до финал, а получих и награди, които не съм си и мислила, че ще спечеля някога. Това е един от най-тежките и престижни конкурси на световно ниво. Наградите от него значат много за мен, както за всеки друг спечелил участник.

Снимка: Виктор Викторов

Тази година ми бе дадена възможността да сбъдна още една от големите си мечти - повериха ми да изпълня една от най-мечтаните ми роли - Китри в балета "Дон Кихот". Искам да благодаря на нашата директорка Сара-Нора Кръстева и моите репетитори - Мария Илиева и Ясен Вълчанов, за доверието и усилията, които положиха за изработването на този спектакъл.

Най-голямата ми мечта, свързана с балетното изкуство, е да изпълня роли, които да докоснат хората, да останат в тяхното съзнание, да променят живота им поне за 2 часа и да ги пренеса в друга вселена. Мечтая да накарам хората в салона да бъдат част от спектакъла, който гледат, а не просто публика.

- Какъв физически и хранителен режим спазвате, за да сте във върхова форма?

Да си във върхова форма - това е една постоянна борба.

Физически всеки ден работим и се натоварваме доста повече от нормалното. Рядко има време за почивка и дори когато почивам не мога без физическо натоварване. Винаги намирам някакъв начин да изразходвам енергията си - колело, ролери, тичане, фитнес...

Хранителен режим - колкото по-далеч от храната, толкова по-добре (смях). Естествено, това е част от начина ми на живот. Винаги внимавам какво и кога ям. Старая се да ям често и по малко това, от което усещам, че имам нужда. Старая се храната да бъде качествена.

Снимка: Софийска опера и балет

- Какъв е интересът на младото ни поколение към балетните спектакли?

За щастие, като че ли младите имат интерес към класическия балет. Салоните са пълни. Може би биха били още по-доволни, ако има повече съвременни спектакли от световния репертоар на наложили се хореографи.

- Какво ви дава и какво ви отнема фактът, че се занимавате с балетно изкуство точно в България?

Дава ми възможност да съм артист, да се въплъщавам в различни роли, да бъда различни хора, да изживявам различни емоции и да ги предавам на публиката. Да усещам щастието на хората, които гледат, да виждам, че усещат и изживяват моите емоции.

Дава ми огън в душата, дава ми желанието за живот.

Какво ми взема - свободното време, което имат хората с по-обикновени професии. Начинът на живот на артистите е друг - ние сме тези, които развличат хората, когато те си почиват.

В България е трудно, но се подобрява година след година. Много хора избират пътя навън - трябва смелост и решителност за това, а дали ще е по-добре не е ясно. За да останеш тук и да твориш за родината си, трябва да си борбен и да го правиш с много любов.

Снимка: Софийска опера и балет

- Споделете по какъв начин разтоварвате, с какво се занимавате в свободното си време? Имате ли хоби?

Когато ми се отдаде възможност да почивам се старая да помагам на семейството си, тъй като през останалото време те почти не ме виждат. Обичам да се разхождам, да карам ролери, да плувам, да чета книги, свързани със самоизграждането на личността, филми с приятели, когато мога, и от време на време излизане вечер да потанцувам. Обичам да карам кола - много е разтоварващо, стига да не е в града.

- Научихме, че съвсем скоро сте спечелили награда от емблематичен балетен конкурс. Разкажете ни малко повече за самото състезание и вашето участие в него.

Както казах, Варненският Международен Балетен конкурс е една сбъдната мечта за мен. Финал, награди, публика, сцена, изпълнена с много емоции, страхотни състезатели и голяма конкуренция, високо ерудирано жури, много нови приятели и вълшебни моменти. Изключително щастлива съм, че моята хореографка - Галина Сребрева, спечели награда за съвременна хореография и че партньорът ми - Никола Хаджитанев, получи награда за партньор. И тук отново искам да благодаря на хората, които работиха с мен за постигането на тези резултати - Мария Илиева, Галина Сребрева, Росен Канев, Калоян Бояджиев и Никола Хаджитанев - всичко дължа на тях. Огромни благодарности разбира се и на Фондация "Международен балетен конкурс - Варна".

Снимка: Софийска опера и балет

- В коя роля от всепризнат балетен спектакъл мечтаете да се превъплътите на сцената?

Една от любимите роли имах късмета и шанса да изпълня - тя е изключително огнена и темпераментна. Другата, за която мечтая, е много нежна, противоположна на тази - Жизел. До тази роля за първи път се докоснах именно на балетния конкурс във Варна. Не бях сигурна дали ще мога да се справя, но репетиторите ми ми вдъхнаха доверие и влезнах в този образ с цялата си душа. Макар много хора да казваха, че това не е за мен като темперамент, след изпълнението ме поздравиха. Когато излязох на сцената в образа на Жизел, разбрах, че мечтая да изпълня този спектакъл. Надявам се някой ден да имам тази възможност. Другите мечти ще си ги запазя в тайна.

- Лесно ли намирате баланса между личния и професионалния живот и кой от двата надделява в повечето случаи?

Трудно е да се намери баланс, но вярвам, че винаги има начин - аз все още го търся. В момента професионалният аспект от живота ми надделява. Вярвам, че за всичко има време. Когато дойде точният момент и човек, нещата ще се подредят сами. Нищо в живота не става на сила.

Снимка: Виктор Викторов

- Вие сте Edna толкова млада и красива жена, няма как да не ви попитаме дали имате човек до себе си и ако да, как приема той вашата професия?

В момента нямам човек до себе си, но по принцип е трудно, тъй като ние сме много заети. Както казах, за всичко си има време.

- Какво ще пожелаете на читателите на Edna.bg?

Пожелавам на всички да бъдат истински, да даряват и получават любов, да изживяват емоциите, които животът им предлага, да се радват на малките неща всеки ден,да се усмихват истински,да живеят пълноценно.

Още от Живот

Как да увеличим ефективността си на работното място?

Производителността на работа е едно от най-важните качества за работодателите. Служителите също ще се чувстват по-добре и по-ценени, ако тяхната проду...

5 начина да подобрим продуктивността си

Продуктивността на работа е нещо, за което всички се борим в тази ера на супербърз интернет и социални медии. Когато ни изскочи някое забавно виде...

Хороскопът ви за 21 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Роузи Хънтингтън-Уайтли с колекция дрехи

В последно време фокусът върху Роузи Хънтингтън-Уайтли пада основно заради бременността ѝ с първото им дете с Джейсън Стейтъм. Бъдещата майка разк...

6 подценявани качества на добрия служител

Повечето работодатели търсят да назначат служители с високи професионални качества, ефективност и умения за работа в екип. Това обаче със сигурнос...

Метеора – забележителните манастири в небесата

Високо над областта Метеора в Гърция 60 монаси и монахини живеят в легендарни манастири, които са кацнали на ръба на отвесни скали. В миналото те ...

Хороскопът ви за 22 февруари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Все повече се отдалечавам от реалността

Здравейте, от известно време не мога да си отговоря на един въпрос: Какво се случва с мен? Дали това което се случва с мен е нормално и защо съм такъв...

Притча за ревността

В любовта всеки проявява ревност. В някои връзки тя е провокирана от някакви действия на партньора, докато в други се е превърнала в болест. Следващат...

Какво разкрива вашият елемент според зодията ви?

Както може би вече знаете, всички 12 зодиакални знака са категоризирани въз основа на 4 елемента: земя, въздух, огън и вода. Всяка зодия притежава...