Илюстрации в подкрепа на правата на жените

Когато бразилката Карол Росети започва да качва в интернет своите графични творения, тя няма ни най-малка представа, че те ще се превърнат в такава интернет сензация. Днес, хиляди харесвания и споделяния по-късно, илюстрациите ѝ се радват на изключителен успех в световен мащаб.

И това никак не е случайно. Защото става въпрос за не просто поредните забавни картинки. Илюстрациите на Росети са директно напомняне за това, че всяка жена притежава еднолично правото да разполага с тялото си както сметне за добре и има пълната власт над него.

"Винаги ме е шокирал начинът, по който светът се опитва да налага контрол над женските тела, поведение и идентичност. Това насилие над личността се е набило толкова дълбоко в общественото мислене, че повечето хора дори не забелязват колко е вредно всъщност. Виждам ситуациите от илюстрациите всеки ден, а немалка част от тях съм преживяла от личен опит," споделя Карол Росети пред онлайн изданието Mic и допълва:

"Не мога да променя света сама, но съм изключително щастлива, че работата ми е накарала хората да преосмислят възгледите си и да бъдат по-отворени и приемащи околните."

А ето и как изглеждат самите илюстрации (под всяка от тях може да откриете и превод):

Carol Rossetti
Аманда е решила, че няма да се обезкосмява.

Аманда, това е твоето тяло и може да правиш с него каквото си пожелаеш. Обществените норми нямат никаква власт в случая.

Carol Rossetti
На Лорена ѝ отне доста време, за да открие, че всъщност може да бъде чувствена, защото образът ѝ винаги е бил приеман като трагичен, вместо като красив.

Но ти, Лорена, си много повече от образа, който медиите са ти наложили, нали? Количката ти е свобода, която може да премине през всеки, готов да те вкара в поредния стереотип.

Carol Rossetti
Лаура винаги е носела широки дрехи, защото не се чувства удобно с така нареченото "дамско" облекло.

Лаура, не дрехите определят пола. Всеки може и трябва да носи това, което пасва най-добре на личността му. Помни, че целият магазин е предназначен за теб, а не само "дамските" му щандове.

Carol Rossetti
Хелена избягваше да носи токчета, защото всички ѝ казваха, че така става прекалено висока.

След това обаче тя откри своите Loubotin и ѝ се прииска никога да не ги сваля.

Carol Rossetti
Навръх третия рожден ден на сина си, Саманта бе попитана от една своя леля: "Не си ли вече твърде голяма за този цвят?"

Не, свободата ти няма срок на годност, Саманта!

Carol Rossetti
Лариса е чувала хиляди пъти, че не е "истинска жена".

Но ти си тъкмо такава, Лариса! Ти си едноличен собственик на тялото и идентичността си!

Carol Rossetti
Мариана винаги е обичала да ходи на плаж. С течение на времето обаче все повече хора започват да коментират тялото ѝ и дори предлагат да си избере "по-дискретен" бански.

Мариана, тялото ти не е орнамент, създаден за наслада на околните. Отивай на плаж така, както ти самата желаеш. Тези, които не одобряват визията ти, винаги могат да погледнат на другата страна.

Carol Rossetti
"Правят го, само за да шокират останалите." "Не е нужно да се целувате така." "Това не е редно..." Камила и Патрисия чуват подобни коментари всеки път, когато излизат заедно.

След близо година заедно те са се превърнали в специалисти по игнориране на словесната помия, изсипвана по техен адрес. Точно така, момичета. Да вървят по дяволите.

Carol Rossetti
Баби е на седем години. Родителите ѝ сметнаха за странно решението ѝ да се запише на карате, вместо на балет.

Баби, никога не позволявай на така наречените норми да ограничават личността ти. Може да правиш всичко, което пожелаеш!

Carol Rossetti
От край време Бия слуша мъжете да казват, че е почти невъзможно да открият жени, които предпочитат книги пред обувки.

Е, Бия обожава обувки, а също така е и Доктор по Френска литература. И никога не е разбирала защо двете ѝ страсти са определяни като несъвместими.

Carol Rossetti
Силвия има бяла коса. Хората често ѝ казват да я боядиса, за да не изглежда стара.

Силвия, да боядисваш косата си е избор, а не задължение. Ако харесваш бялата си коса, то никой няма право да те убеждава в обратното. Възрастта и срама нямат нищо общо. Косата ти е прекрасна, а изборът - само и единствено твой.

Carol Rossetti
Казват на Джейн, че ще изглежда прекрасно, ако свали няколко килограма.

Джейн, красотата и себеуважението не се определят от килограмите (а тези, които те убеждават в обратното, със сигурност биха били по-красиви, ако знаеха кога да млъкнат).

Carol Rossetti
Марина обожава раираната си рокля, но модните списания упорито твърдят, че хоризонталните райета не пасват на фигурата ѝ.

Не чети глупавите списания, Марина. Важното е да носиш каквото ти харесва и да се учвстваш удобно в собственото си тяло.

Carol Rossetti
Майра обожава афроприческата си. Но често чува, че косата ѝ е грозна, смахната и гадна.

Майра, не я изправяй, само защото чуваш тези глупости. Косата ти е спомени, наследство, сила, красота, идентичност и много, адски много любов. И, освен че е прекрасна, косата ти също така си е лично твоя. Така че само и единствено ти си отговорна за нея.

Carol Rossetti
Алин е бисексуална, а хората често ѝ казват, че няма такова нещо и просто е объркана.

Ако Алин не пасва на общоприетите стандарти, това е само и единствено защото любовта, която тя изпитва, е много над всички поставени етикети. Сексуалната ти ориентация не се нуждае от ничие одобрение, освен твоето, Алин!

Carol Rossetti
Ана бе изнасилена.

Ана, не си сама и вината не е твоя. Преживяното не те прави по-малко човек.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

Още от Интересно

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Какво да готвим до края на февруари: 11 изпитани рецепти

До края на февруари остава още седмица и в този преход между студеното време и настъпващата пролет вероятно имаме колебания какво да готвим... Е, ние...

10-те най-четени книги за всички времена

10. "Дневникът на Ане Франк" Ане Франк Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и израснало в Холандия. По време на Втората светов...

Ако той прави това, зарежи го!

Всички ние допускаме грешки спрямо половинката си. В повечето случаи е добре да си прощаваме и да се поучаваме взаимно в името на разбирателството и с...

Животът на една Риба

Не ви ли се струва, че нещо не е наред? Ами да...Дотук само позитиви. Не, няма да ги жаля. Сега ще ви разкрия малко и от подземния свят на Рибите. Оне...

Приказните илюстрации на швед, “нещо като артист, нещо като изследовател на мистерии”

“Нещо като артист, фотограф, 2D/3D аниматор, илюстратор, смесващ дигитални медии;нещо като учен, изследовател на мистерии, жител на Гьотенбург, ...

3-те зодии, които са по-лоши, отколкото сте подозирали...

Всеки човек може да стане лош, когато брани собствените си интереси и цели. Но има едни 3 зодии, които могат да станат доста по-жестоки от подозирано...

30 от най-пиперливите карикатури на The New Yorker

Обичате карикатурите, заради “пиперливото” им чувство за хумор?О, тогава сигурно обожавате тези на The New Yorker. Американското издание, ...

Как Ема Стоун влезе във форма за La La Land

Упражненията, с които актрисата успя да подобри фигурата си само за три месеца...