Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решение

И този петък продължаваме да публикуваме вашите въпроси, зададени към офталмолога д-р Мариела Облашка в рамките на рубриката Питайте специалиста: Профилактика и корекция на зрението, както и нейните изчерпателни отговори по тази неизчерпаема тема.

Днес ще обърнем внимание на най-често срещаните очни проблеми, включващи късогледство, далекогледство, астигматизъм и други по-общи оплаквания, свързани със дискомфорт в тази така деликатна зона.

Какво бихте ме посъветвали да направя при непрекъснато уморени и зачервени очи?
Най-разумно е да си направите очен преглед - зад понятието "уморени" очи могат да стоят много причини - проблемен слъзен филм, нужда от очила, неспазване на ергономичните условия за работа пред монитор, алергия, хламидиална инфекция, ендокринни проблеми и т.н.

Здравейте! Понякога трудно фокусирам зрението си и ми сълзят очите. Може ли да ме посъветвате нещо?Благодаря предварително!
Ако сте си направили очен преглед, ще сте наясно дали проблемът идва от очите или не. Сълзенето и главоболието най-често се свързват с нуждата от очила, но е задължително проследяването на вътреочното налягане, особено ако в рода Ви има глаукомно болни.

Thinkstock/Guliver
Здравейте, аз съм на 28 години и от 16-годишна нося очила за късогледство. Допреди 3 години диоптърът беше един и същ, но след това започна да се увеличава. Първоначално минимално, но за последната една година скочи с 1,5 диоптъра и на двете очи. При прегледи се установи, че "всичко е наред", вътрешноочното налягане е нормално и т.н. Само че диоптрите продължават да се качват и в момента съм с -4,5 на лявото око и -5 на дясното. Моля за съвет как да процедирам и на какво може да се дължи това драстично покачване?
Обичайно късогледството нараства до около 25-ата година. Това е т.нар. ученическо късогледство. Нерядко обаче има и пациенти като Вас - диоптърът продължава да расте. Тогава става дума за т. нар. дегенеративно, ексцесивно късогледство, а при него няма как да се прогнозира кога ще спре. Аз например имам пациенти с -10, -20, -30 и повече диоптри - те не се получават изведнъж , а с времето.

Затова не се притеснявайте излишно за порасналия диоптър, а всяка година си правете преглед с лещата на Голдман на периферната ретината, защото ако има проблем при по-високите диоптри, то той е много по-съществен от точната цифра на диоптрите ви. Все пак ние виждаме с ретината, а не с очилата!

Здравейте! Нося очила за корекция на късогледство. От известно време "виждам" пред очите си (пред дясното повече) нещо като фини паяжинки или все едно дим от цигара. На какво се дължи това и какво представлява всъщност? Последият ми преглед при офталмолог беше през март 2013.
Най-вероятната причина е деструкция в стъкловидното тяло и имате нужда от специализиран преглед с лещата на Голдман - оглежда се стъкловидното тяло и ретината. След това ще ви бъде обяснено конкретно Вашето състояние и от какво имате нужда. Нямам данни за възрастта и диоптрите Ви и затова не бих могла да си позволя друг коментар в момента.

Thinkstock/Guliver
Здравейте! Рядко се случва, но понякога ме заболяват силно очите, излизат ми жълти петна и виждам буквите размазано. На какво се дължи това?
Най-вероятно на съдови спазми, но за да съм по-полезна ми трябва повече информация - важни са редица фактори - възраст, сърдечно-съдов статус, професия и т.н.

Здравейте! Имам болки в дясното око, които обхващат и областта около него. Освен това имам усещане, че имам нещо под клепача - нещо ми драска, когато примигвам. Работя постоянно на компютър и си мислех, че окото не се овлажнява. При направените 2 консултации лекарите обаче бяха единодушни,че окото е достатъчно влажно. Какво мога да предприема? Предварително благодаря!
Болките в едно око могат да се дължат и на причини извън самото око - болни зъби, синузит. Необходимо е да се измери вътреочното налягане и да се обърне горния клепач, за да се види дали имате калциеви отлагания, които да ви "драскат". Много малко вероятно е само едното око да е сухо, все пак пред компютъра работите с две отворени очи!

Thinkstock/Guliver
Здравейте! Правилно ли е очилата, които носим, да са с малко по-нисък диоптър от този, с който виждаме най-добре и ако да, то каква максимум може да е разликата между двете стойности? Някои специалисти препоръчват редовни упражнения за очи, които не само поддържат очите ни по-здрави, но дори могат да подобрят леко зрението - какво е вашето мнение?
Винаги изписваме по-нисък диоптър от установения на широка зеница, защото всъщност мозъкът е този, които вижда (очите само гледат) и не бива да изземаме неговите функции, трябва само да му помагаме. Абсолютно индивидуално е решението каква да бъде разликата и основно се определя от субективното усещане на пациента и зрителната острота, която постигаме със съответния диоптър.

Налице са много упражнения за очи и подобряване на зрението и всички те могат да се правят от хора със здрави ретини - без периферни дегенерации, които да заплашват с отлепване на ретината.

Thinkstock/Guliver
Ако тази статия ви е харесала и искате да следите гостуването на д-р Мариела Облашка, присъединете се към Jenite.bg във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Лютите чушки удължават живота

Не обичате люто? Време е да преосмислите това свое предпочитание. Ново изследване казва, че то може да ви помогне да живеете по-дълго. Учените от Верм...

Защо е важно да алкализираме организма

Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда ...

Как да се справим със запека на бебето?

Има бебета, които като че ли по рождение имат по-лениви стомахчета. Така може няколко дни бебчо да не е ходил до голяма нужда, което не е особено добр...

Защо трябва да приготвяме печен лук поне веднъж в седмицата

Лукът е традиционен за българската трапеза продукт, който сме свикнали да присъства като добавка към сандвичи, салати, меса, супи, яхнии. Много хора о...

6 хранителни навика, които помагат на японките да са слаби

Японките са считани за едни от най-стройните и елегантни жени в света. На 30 години те изглеждат като на 18, а на 40 като на 25. Как го постигат и как...

Ефективни методи за борба с бръчки по челото

Бръчките по челото са сред издайническите белези за старост. Подобно на всеки белег, колкото по-рано се погрижите за тях, толкова по-добре. Ранната пр...

Защо "мъртва тяга" е най-доброто упражнение за отслабване?

Отслабването е трудно нещо. Трябва да се храните здравословно, правилно и редовно и също така да имате здравословен микс от силови и кардио тренировки...

Лекари съветват: В студа не излизайте навън и не ползвайте съмнителни мазила

Студеното време ще се задържи, твърдят синоптиците, затова ревматолози от УМБАЛ Бургас разпространиха полезни зимни съвети към бургазлии. Бургас е гра...

Витамин К – откъде се набавя и за какво е важен

Витамин К е много важен за здравето. Витамин К1 се набавя предимно с храната или чрез хранителни добавки. Докато витамин К2 пък се синтезира в чревнат...

Тайната на японките за стройна фигура

Японките са считани за едни от най-красивите жени. Елегантната си фигура дължат най-вече на начина си на хранене. Споделяме техните малки тайни, които...