На фокус: Очните заболявания и тяхната специфика

Дойде ред и на третата поред среща със специалиста офталмолог д-р Мариела Облашка, която отговаря на вашите въпроси, свързани с профилактика и корекция на зрението в рамките на нашата рубрика "Питайте специалиста". След като миналия петък обърнахме внимание на най-често срещаните очни проблеми и тяхното решение, днес ще се фокусираме върху по-специфичните заболявания, свързани пряко със зрението.

Какви са новостите в лечението на макулопатия, следствие от диабет?
Лечението на увредената при диабет макула зависи от вида и степената на патологичните промени, които се определят с флуоресцеинова ангиография и ОСТ. В някой от случаите се препоръчва лазерна коагулация, а в други - приложение на вътреочни инжекции - авастин, триампцинолон и др.

При всички диабетици основното в лечението е добър контрол на кръвната захар, прием на витамини за диабетици, лекарства, стабилизиращи съдовете, за да не се получават усложнения като диабетна макулопатия.

Добър ден! След преглед ми казаха, че имам остър гноен конюнктивит, изписаха ми максидекс, но вече трети месец няма подобрение. Освен това, когато сутрин се събудя, за около 5 минути не виждам или виждам много малко, след това няма проблем. На 46 години съм. Бихте ли ме посъветвали на какво могат да се дължат проблемите ми? Благодаря Ви предварително!
При остър гноен конюнктивит доказваме причинителя с микробиологично изследване на очен секрет и изписваме антибиотични капки, съобразно направената антибиограма. При изписан максидекс, който е чест кортизонов препарт, и дума не може да става за остър гноен конюнктивит! Моля, направете нов преглед за уточняване на състоянието.

Има ли друг начин за лечение на влажната макулна дегенерация, освен инжекциозно чрез авастин? След 6 такива няма никаква полза, да продължавам ли да си слагам?
Препаратът авастин е само една от възможностите. Към днешна дата същият е забранен за приложение в България, надявам се за кратко! В зависимост от нивото на зрението и типа на субретинната мембрана, при влажна форма на макулна дегенерация се прилага и фотодинамична терапия с визудин и/или анти-VGF-препарати - авастин, луцентис, макуджен, ейлеа.

При всички случай обаче преценката за прилагането на един или друг медикамент или тяхната комбинация е строго индивидуална! Лечение на това заболяване в истинския смисъл на думата няма. Единственото, за което се борим ние, офталмолозите, е да задържим зрението на нивото на, което е и да забавим прогресията от естествения ход на заболяването!

Thinkstock/Guliver
Здравейте, д-р Облашка! Бихте ли споделили малко повече за Retinosis Pigmentaria и дали има някакъв начин за забавяне на процеса на развитие? Благодаря!
Пигментният ретинит е група наследствени заболявания, при които се засягат фоторецепторите - основно пръчиците. Състоянието има прогресивен ход. Типичните първични пигментни промени са в пръчиците и именно тяхното увреждане дава началния симптом - хемералопия - влошено зрение при намалена осветеност. По-късно при някой пациенти може да настъпи и вторична загуба и на другия вид фоторецептори - конусчета, отразяваща се на субективните усещания на пациента.

Днес в световен мащаб не съществува лечение, което да спре заболяването и да доведе до възстановяване на зрението. Терапевтичните мерки целят забавяне хода на дегенерацията, третиране на усложненията и помощ на пациентите при справяне със социалната и психологическата страна на влошеното зрение (ако и когато те имат нужда от това).

Здравейте! Имаме човек в семейството с диагноза атрофия на очен нерв, който е напълно сляп. За съжаление в България не можаха дори да разберат от какво се получи. Има ли нещо ново в тази област в световен мащаб? Знам,че засега е нелечимо, но се опитваме поне да разберем причината. Благодаря предварително!
Атрофията на зрителния нерв може да бъде следствие от много причини - вродени или наследствени заболявания и синдроми, прекарани възпаления - очни и общи, глаукома, тумори или кисти в мозъка или орбитата, съдови инциденти и др. Всъщност за всеки конкретин случай е различно и са необходими изслесвания, както на очите, така и общи, включително скенер или ЯМР на главата.

След седмица очаквайте и последната порция въпроси към д-р Облашка, както и нейните отговори, свързани с лазерните корекции на зрението. За да не я изпуснете, станете част от Jenite във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Предмети, които не трябва да давате никога назаем

Ние, жените, обичаме да си разменяме различни предмети и дрехи. Това ни прави още по-близки и закрепва приятелството ни. Но има някои, които не бива н...

5 напитки срещу високо кръвно

Опасно високото кръвно се сваля, разбира се, с лекарства, предписани от вашия лекар. Но в допълнение може да се стимулира неговото нормализиране с няк...

Какво затруднява отслабването?

Загубата на излишни килограми е битка, в която невинаги водим. Често се случва в началото да печелим, като теглото започва сигурно да се понижава,...

Миризмата на тялото също е показател за здравето ни

Вижте 3 примера, при които трябва да вземете мерки...

Суха коса – ето как да поправите проблема!

Много жени се сблъскват с проблема суха коса. Тя е склонна към накъсване, заплитане и цъфтежи. За да справите с проблема е нужно да положите системни ...

3 естествени подсладителя, ползвайте ги!

Изкуствените подсладители и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза присъстват в много голяма част от продуктите, които консумираме. Те ...

Серум за лице против бръчки

Как се грижите за кожата на лицето си? Има ли в ежедневните ви ритуали за красота продукт, който подхранва кожата в дълбочина и забавя процесите ѝ на ...

Трите помади, които ще ви върнат красотата и младежкия вид

Както добре знаем, сияйният ни вид допринася на нашата красота и очарование. За жалост с напредването на годините кожата избледнява, губи свежестта, м...

Хормонално нарушение причинява косопад

За много жени косата е голяма част от тяхната същност. Това превръща косопада в сериозен проблем за тях. За да се борим адекватно с този проблем, ...

Хранене и диета според зодията – Близнаци

Храненето е в основата на това не само как изглеждаме, но и как се чувстваме. Ако вие сте зодия Близнаци, вижте на какво да наблегнете и какво е добре...