Моменти от Тонита: 10 съвета за прекрасни семейни снимки

Във вече отминалите януарски понеделници специален гост на Jenite.bg бе фотографът Антония Чепишева. Тя ни представи своите полезни съвети за снимане на новородени и бебета, а също и на немирни животни. Днес Тонита ще ни даде последните си фотографски напътствия - поне засега.

За себе си усмихнатата дама разказва, че без никой да я пита, е родена в Благоевград. Но и да я бяха питали, пак там би си избрала да се роди.

Още в осми клас родителите ѝ я записват на курс по фотография и оттогава не спира да снима. Всеки ден се учи. Смята, че това изкуство е необятно и няма да ѝ стигне само едно тяло и един живот, за да го овладее изцяло.

След гимназията Тонита се озовава в Париж, където "отсяда" за 5 години и завършва международна търговия. После живее една година и в Лондон. Днес вече си е в България, работи в сферата на туризма, снима и едновременно с това поддържа увлекателния си блог "Моменти от Тонита".

Моменти от Тонита
Там ще намерите прекрасни семейни снимки, допълнени от кратки разкази за лицата, които се усмихват от тях. Самата Тонита казва, че нейните "моменти" са шарени и точно това им е хубавото. Различни са. Няма цикъл.

Оставяме ви в нейни ръце, за да ви разкрие как можете да си направите качествен автопортрет, на който да присъстват всички членове от семейството. Няма нужда да жертвате никого зад обектива!

1. Статив
За да присъства цялото семейство на снимката, е хубаво е да притежавате статив. За компактните камери има малки и доста достъпни стативи, които вършат чудесна работа. В краен случай можете да подпрете апарата на маса, стол, пънче, стълби или каквато и да е удобна плоскост, която видите наоколо.

Моменти от Тонита

2. Самоснимачка
Следващата стъпка е да използвате "самоснимачката". Тази функция на апарата позволява след натискане на спусъка апаратът да снима с известно закъснение, което ви позволява да се върнете в кадър. Смятам, че вече дори и най-ниският клас компактни фотоапарати предлагат тази функция.

Моменти от Тонита

3. Децата
За да накарате децата да ви съдействат, ги въвлечете в едно истинско приключение. Подгответе ги предварително за снимката, говорете им с нетърпение за забавата със снимките, която ще си направите всички заедно.

Моменти от Тонита

4. Пози
Прави, клекнали, седнали, легнали дори. Възможностите са неограничени и що се отнася до мястото, на което се намирате. Огледайте се. Пейки, стълби, тротоари, поляна и мостчета - всички те са много добри идеи за разнообразни снимки.

Моменти от Тонита

5. Емоции
Това, което прави истински хубави снимките, са вашите емоции. Направете една истинска забава от задачата си. Контактувайте. СМЕЙТЕ СЕ. Не дръжте на малките детайли, които след няколко години няма да виждате.

Моменти от Тонита

6. Близост
Гушнете се един в друг. Допрете глави. Покажете вашата близост и сплотеност. Бъдете едно цяло!

Моменти от Тонита

7. Акцент
Акцентирайте или върху вас, или върху децата, за да разнообразите семейния албум.

Моменти от Тонита

8. Фон
Хубаво е фонът да бъде максимално изчистен. Да няма разсейващи елементи, други хора, цветни предмети... Също е хубаво да има максимално разстояние между вас и фона, за да може той да бъде възможно най-разсеян ("размазан").

Моменти от Тонита

9. Съобщение
Освен любовта, която ще бъде очевидна от вашите прегръдки и близост, кажете нещо конкретно като напишете съобщение върху дъска или просто лист. Винаги има ефект.

Моменти от Тонита

10. Колаж
Направете забавен колаж от снимки. Комбинирайте няколко снимките, за да кажете нещо повече. Бъдете оригинални! Потърсете различни идеи.

Моменти от Тонита

11. И едно допълнително правило
Всъщност, допълнителните правила са 3:
Не спирайте да снимате семейството си, правете си двоен архив от снимки и ги проявявайте, т.е. принтирайте снимките! Правете си албум от всяко семейно събитие! Всяко сплотено събиране около старите албуми е едно допълнително и вълшебно приключение.

Моменти от Тонита
Благодарим на Тонита за полезното и усмихнато гостуване! Можете да разглеждате още от нейните весели фотографии във Facebook страничката ѝ.

А ако ви е интересно да ви запознаваме с вдъхновяващи личности от страната и чужбина, можете да се присъедините и към страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...

Разделиха се заради ревността му...

Колкото изненадващо се ожениха Даниел Крейг и Рейчъл Уайз, толкова изненадващо се и разделиха. Бракът на известната двойка изкара осем години, като в...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Ирландският “Доктор Дулитъл” публикува наръчник за успешно селфи с диви животни (+ снимки)

Снимка: Allan DixonКак си представяте един съвременен Доктор Дулитъл? Всъщност 30-годишният ирландец Алън Диксън не е ветеринар, а страстен пътешестве...

Черна рокля: трябва да имаме по една, подходяща за всеки сезон

Сложна е историята на малката черна рокля: до 1800 г. черното не се приема за цвят особено за дрехи.  Използва се най-вече за траурни рокли , д...

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

Без секс и гушкане вечер! Вредят на съня

Ново проучване гласи, че интимните ласки между чаршафите и гушкането преди сън не са добра идея, защото може да навредите на пълноценната си почивка.С...

Как да научим децата си на стойността на парите

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им. Ка...

Богатата хотелска наследница Парис Хилтън има връзка с бивш бездомник

Богатата наследница на фамилията Хилтън - Парис, призна официално за връзката си с актьора Крис Зилка. Бившата риалити звезда публикува снимки с него...

Защо животът с Риби е толкова труден, но толкова сладък?

Риби e една от най-интересните зодии в зодиака. Тя е най-дълбокият и сложен знак, събиращ в себе си по малко от всички останали. Техните представители...