Моменти от Тонита: 10 съвета за прекрасни семейни снимки

Във вече отминалите януарски понеделници специален гост на Jenite.bg бе фотографът Антония Чепишева. Тя ни представи своите полезни съвети за снимане на новородени и бебета, а също и на немирни животни. Днес Тонита ще ни даде последните си фотографски напътствия - поне засега.

За себе си усмихнатата дама разказва, че без никой да я пита, е родена в Благоевград. Но и да я бяха питали, пак там би си избрала да се роди.

Още в осми клас родителите ѝ я записват на курс по фотография и оттогава не спира да снима. Всеки ден се учи. Смята, че това изкуство е необятно и няма да ѝ стигне само едно тяло и един живот, за да го овладее изцяло.

След гимназията Тонита се озовава в Париж, където "отсяда" за 5 години и завършва международна търговия. После живее една година и в Лондон. Днес вече си е в България, работи в сферата на туризма, снима и едновременно с това поддържа увлекателния си блог "Моменти от Тонита".

Моменти от Тонита
Там ще намерите прекрасни семейни снимки, допълнени от кратки разкази за лицата, които се усмихват от тях. Самата Тонита казва, че нейните "моменти" са шарени и точно това им е хубавото. Различни са. Няма цикъл.

Оставяме ви в нейни ръце, за да ви разкрие как можете да си направите качествен автопортрет, на който да присъстват всички членове от семейството. Няма нужда да жертвате никого зад обектива!

1. Статив
За да присъства цялото семейство на снимката, е хубаво е да притежавате статив. За компактните камери има малки и доста достъпни стативи, които вършат чудесна работа. В краен случай можете да подпрете апарата на маса, стол, пънче, стълби или каквато и да е удобна плоскост, която видите наоколо.

Моменти от Тонита

2. Самоснимачка
Следващата стъпка е да използвате "самоснимачката". Тази функция на апарата позволява след натискане на спусъка апаратът да снима с известно закъснение, което ви позволява да се върнете в кадър. Смятам, че вече дори и най-ниският клас компактни фотоапарати предлагат тази функция.

Моменти от Тонита

3. Децата
За да накарате децата да ви съдействат, ги въвлечете в едно истинско приключение. Подгответе ги предварително за снимката, говорете им с нетърпение за забавата със снимките, която ще си направите всички заедно.

Моменти от Тонита

4. Пози
Прави, клекнали, седнали, легнали дори. Възможностите са неограничени и що се отнася до мястото, на което се намирате. Огледайте се. Пейки, стълби, тротоари, поляна и мостчета - всички те са много добри идеи за разнообразни снимки.

Моменти от Тонита

5. Емоции
Това, което прави истински хубави снимките, са вашите емоции. Направете една истинска забава от задачата си. Контактувайте. СМЕЙТЕ СЕ. Не дръжте на малките детайли, които след няколко години няма да виждате.

Моменти от Тонита

6. Близост
Гушнете се един в друг. Допрете глави. Покажете вашата близост и сплотеност. Бъдете едно цяло!

Моменти от Тонита

7. Акцент
Акцентирайте или върху вас, или върху децата, за да разнообразите семейния албум.

Моменти от Тонита

8. Фон
Хубаво е фонът да бъде максимално изчистен. Да няма разсейващи елементи, други хора, цветни предмети... Също е хубаво да има максимално разстояние между вас и фона, за да може той да бъде възможно най-разсеян ("размазан").

Моменти от Тонита

9. Съобщение
Освен любовта, която ще бъде очевидна от вашите прегръдки и близост, кажете нещо конкретно като напишете съобщение върху дъска или просто лист. Винаги има ефект.

Моменти от Тонита

10. Колаж
Направете забавен колаж от снимки. Комбинирайте няколко снимките, за да кажете нещо повече. Бъдете оригинални! Потърсете различни идеи.

Моменти от Тонита

11. И едно допълнително правило
Всъщност, допълнителните правила са 3:
Не спирайте да снимате семейството си, правете си двоен архив от снимки и ги проявявайте, т.е. принтирайте снимките! Правете си албум от всяко семейно събитие! Всяко сплотено събиране около старите албуми е едно допълнително и вълшебно приключение.

Моменти от Тонита
Благодарим на Тонита за полезното и усмихнато гостуване! Можете да разглеждате още от нейните весели фотографии във Facebook страничката ѝ.

А ако ви е интересно да ви запознаваме с вдъхновяващи личности от страната и чужбина, можете да се присъедините и към страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

11 знака, че именно той е мъжът за теб!

В свят, пълен с хора и приложения, които да намерят хората вместо нас, е истинска случайност и дори награда да намериш този, който е създаден именно з...

Най-добрите упражнения за космически оргазъм

1. Класически клекове Това класическо упражнение се грижи за мускулатурата на тазобедрената част и дупето. То подсилва циркулацията на кръвта, кое...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Върхът на абсурда в секс фотографията

Да видим най-нелепите, недомислени и дори смущаващи фотографии със сексуално съдържание, които определено ще ви позабавляват: 1. Красиви женски...

Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг… и красив, ако Фредрик Бакман ви води по него

 Любимият Фредрик Бакман се завърна с нова топла и “човечна” история. Новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” (ИК „...

Балоните, в които живеем

На всяка манджа - кукловоди Удивително е как дребните битовизми се превръщат в едри политически клишета. В етикети с крещящи надписи: „добро,...

Как да свалим килограмите без изобщо да броим калориите

Решили сте, че искате да сте по-здравословни, за да свалите килогармите. За много хора, този подход води до броене на калории. Има няколко причини, ...

Мъжете и жените изпитвате емоции по един и същи начин

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част...

Как да разберем, че той ще бъде добър баща?

Всяка жена иска мъжът й да обича не само нея, а след време и детето. Дали той ще се справя със сменянето на памперси, ще Му обръща достатъчно внимание...

Ива Екимова: Бюст-less

Когато бях на 14, имах картонена кукла, на която „шиех” хартиени дрехи. С намигване я наричах Мис Силикон. Дори не подозирах за съществу...