Моменти от Тонита: 10 съвета при снимане на животни

Миналата седмица фотографът Антония Чепишева ни представи своите полезни съвети за снимане на новородени и бебета. Както ви съобщихме, Тонита ще гостува в Jenite.bg няколко поредни понеделника, за ни насочи как да правим и други красиви фотографии в домашни условия.

За себе си усмихнатата дама разказва, че без никой да я пита, е родена в Благоевград. Но и да я бяха питали, пак там би си избрала да се роди.

Още в осми клас родителите ѝ я записват на курс по фотография и оттогава не спира да снима. Всеки ден се учи. Смята, че това изкуство е необятно и няма да ѝ стигне само едно тяло и един живот, за да го овладее изцяло.

След гимназията Тонита се озовава в Париж, където "отсяда" за 5 години и завършва международна търговия. После живее една година и в Лондон. Днес вече си е в България, работи в сферата на туризма, снима и едновременно с това поддържа увлекателния си блог "Моменти от Тонита".

Там ще намерите прекрасни семейни снимки, допълнени от кратки разкази за лицата, които се усмихват от тях. Самата Тонита казва, че нейните "моменти" са шарени и точно това им е хубавото. Различни са. Няма цикъл.

Оставяме ви в нейни ръце, за да ви разкрие още тайни за снимките, които ще останат като вечен спомен в любимите ви албуми.

Този път ще снимаме животни. Това понякога изисква голямо търпение, често е голяма забава, остава заедно да се научим резултатът да е винаги очарователен.

1. Първо правило този път е: УПОРИТОСТ и СПОКОЙСТВИЕ
Те са сладки, но позират само и единствено по изключение. И са учудващо бързи! Понякога ще е необходимо да направите десетки снимки, за да може поне една да се получи успешна. Или просто изчакайте противниковият отбор да се умори и да "кротне".

Моменти от Тонита
2. Опознайте навиците на "врага"
Добре е да познавате навиците на домашния си любимец, за да не губите повече от необходимото време. Примерно зная, че мога да снимам котката си спокойна и мързелива през ранния следобед. Мога без проблем да се приближа, за да й снимам мустачките, без тя дори да ме забележи.

Моменти от Тонита
Привечер тя ще се закача и ще иска да играем, тогава е моментът да я снимам в движение.

3. Приближете се и се снижете
Снимайте от тяхното ниво. По този начин снимките ви ще бъдат гарантирано по-въздействащи, понеже като гостенин в техния свят ще създадете ценен контакт, допринасящ за по-топли и интимни снимки.

Моменти от Тонита
4. Чист фон
Избирайте и се старайте фонът да бъде максимално неангажиращ, за да не разсейвате вниманието на погледа с неща около основния обект, в случая - животното. Понякога само една крачка встрани върши чудеса.

Моменти от Тонита
5. Избягвайте светкавицата
Ярката импулсна светлина често смущава и плаши животното. Да не забравяме, също така, и грубите сенки, които оставя. Снимайте през деня. Ако сте у дома, застанете с гръб към прозореца или мястото, откъдето влиза дневна светлина и композирайте така кадъра, че светлината да осветява животното. Внимавате за разсейващи елементи около и зад него.

Моменти от Тонита
6. По ваш сценарий
Понякога може и да планирате снимката. Измислете сценарий, който да е различен от присъщото ежедневие за домашния любимец. Нагласете снимката така, че да разкаже повече от обикновеното.

Моменти от Тонита
Е, не всяко животно ще следва охотно вашия сценарий, но си заслужава да опитате.

Моменти от Тонита
7. В акция
Уловете характеризиращи животните навици. Необходимо е да познавате животното, което ще снимате. Покажете неговото любопитство, любвеобилност, страхливост, активност, лудост дори. Научете се да правите "Panning" или замразете движението.

Моменти от Тонита
8. С нас хората
Представете животното чрез контакта, взаимодействието и съжителството му с човека.

Моменти от ТонитаМоменти от Тонита
9. Бъдете винаги готови за снимка
Ако се постараете апаратът ви да е винаги в близост, със заредена батерия и свободна памет в картата, не бихте изпуснали неочаквани снимки като тази. Бела просто беше застанала на стола под стъклената маса, върху която лежеше капачка от буркан.

Моменти от Тонита
А тук я хванах на местопрестъплението :)

Моменти от Тонита
10. Експериментирайте
Забавлявайте се и се насладете на контакта с животните по време на снимките. Пробвайте различни гледни точки и композиции. Снимайте по много, понякога и в серия. В днешно време поне не е нужно да се ограничаваме в 36 кадъра.

Моменти от Тонита
Хайде, от мен толкова засега. На фокус в преследването на сполучливи кадри!

Очаквайте гостуването на Тонита и следващия понеделник, когато ще разберем как се правят наистина добри семейни автопортрети. Дотогава можете да разгледате още сладки фотографии в нейната Facebook страничка.

А ако ви е интересно да ви запознаваме с вдъхновяващите личности у нас и в чужбина, можете да се присъедините и към страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

3-те зодии, които са по-лоши, отколкото сте подозирали...

Всеки човек може да стане лош, когато брани собствените си интереси и цели. Но има едни 3 зодии, които могат да станат доста по-жестоки от подозирано...

Балерини по улиците на Кайро: красив фото проект се бори срещу сексуалното насилие в Египет

Красиви, вдъхновяващи, свободни в полета на танца… Виждали сме вече подобни портрети на балетисти в градска среда, нали?Фотографът Mohamed Taher...

Петър Дънов откровено за любовта и брака между двама души

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са духовното разбиран...

Предимствата на връзките с обвързани мъже

На много жени им се е случвало да се влюбят в обвързан мъж, но често се колебаят дали да се впуснат в подобен тип отношения, тъй като са добре запозна...

Правилно ли даваме лекарства на децата?

Зимата е сезон на настинки и почти е сигурно, че ще се наложи децата да пият лекарства. Което за най-малките често се оказва сериозен проблем. Ето н...

Февруарската колекция на Ралф Лорън за 2017

Почти в края на седмицата на модата в Ню Йорк, отново с Ралф Лорън, който трансформира Медисън Авеню (Madison Avenue) в оазис (снежната буря на мина...

Предимствата на връзките с обвързани мъже

На много жени им се е случвало да се влюбят в обвързан мъж, но често се колебаят дали да се впуснат в подобен тип отношения, тъй като са добре запозна...

Между Шагал, примитивистите на 20 в. и беларуския фолклор: чудните светове на Анна Силивончик

Наивно изкуство просто не съществува.Така отговаря Анна Силивончик, когато наричат картините й наивистични.И макар да се ласкае, че я сравняват с Марк...

Ще имате ли късмет в любовта - пълен любовен хороскоп за 21 февруари

Денят става активен след 9 часа. Тогава Луната навлиза в Козирог. Денят е по-скоро делови, но ще има време и за любов. Действайте с повишено внимание ...

Онези мъже, които плачат и пишат стихове

Аз съм от онези мъже... Аз съм от онези мъже, които плачат. Ако те е срам, просто ме подмини. Уморих се от фалшиви герои и от силни, но със дребн...