Как да не заспим, когато ни се спи много, а имаме работа за вършене

Само един живот не стига да свършим всичко това, което искаме и още по-малко, всичко това, което ни се налага да вършим. В ежедневието си имаме толкова много задължения и интересни неща за правене, че буквално не ни стига времето за всичко, защото все пак трябва и да спим.

Сънят е изключително важна част от нашето ежедневие. При недостатъчно сън организмът ни не може да осмисли цялата информация, която е поел, ставаме разсеяни, раздразнителни и допускаме повече грешки. При по-сериозно недоспиване може вече да има опасност за самото ни здраве.

Все пак има моменти, в които времето наистина не стига и сънят минава на заден план. Случва се просто да ни се наложи да изтормозим организма си и да не спим повече от денонощие или просто да не сме си доспали. Имаме да напишем курсова работа за университета, а времето не стига, трябва да предадем проект за работа, имаме спешна работа, която не търпи отлагане... Възможностите са много. В такива моменти се налага да ползваме всички хитрости, които могат да бъдат измислени в името на това да извлечем максимума от тялото си и да го заставим все пак да работи.

За част от предложенията, които ви даваме тук, не може да се каже, че са полезни за организма. Въпреки това, ако не злоупотребяваме с тях, а ни трябват само за еднократно будуване, не вредят и може да ни помогнат да прекараме известен период без сън. Важното е, след като свършим работата, която е належаща, да се наспим и да възстановим тялото си.

Виж още: Няколко елементарни начина да направим живота си по-малко вреден

- Кратки дрямки
Кратките дрямки са това, което са пет минути на зарядно за умиращата батерия на телефона ни. От 5 до 15 минутни дрямки могат да ни доснесат огромно облекчение през целия ден. Ако сме на работа, просто отиваме някъде, където знаем, че ще сме сами за поне малко и се оставяме на кратко пътешествие в страната на чудесата. Ще ни помогне да издържим поне до края на работния ден.

- Хидратирайте се
Приемането на много течности в момент на напрежение за организма е изключително важно. Чашата студена вода, освен че ще ни ободри леко, ще възстанови баланса на течностите в тялото ни и ще ни даде по-здрава основа за деня.

- Спрете работа за пет минути
Колкото и обемна да е, колкото и важна да е една работа, пет минути няма да повлияят особено. Кратката почивка на всеки час не само ще ни даде малкото сили, от които се нуждаем, за да продължим борбата.

Виж още: Шест начина да преборим постоянната умора

- Кофеин
Едва ли има смисъл да обясняваме. Кофеинът във всичките му форми понякога върши чудеса, но не бива да се осланяме само на него.

- Физическа активност
Колкото и да ни се спи, малко физическа активност може да ни влее свежи сили, за да продължим деня си. Няколко упражнения за раздвижване могат да "кажат" на организма ни, че не му се спи чак толкова и да ни дадат малко енергия, с която да продължим будуването.

- Разговори
Разговорите стимулират ума ни и го разбуждат (освен, когато вече сме в крайна фаза, но тогава съвсем нищо не може да ни помогне в борбата със съня).

Виж още: Какво не знаем за съня

- Заобиколете се от синя светлина
Синята светлина, идваща от екрана на компютъра, таблета, смартфона и т.н. стимулира организма ни да си мисли, че е ден. Синята светлина е типична за светлата част от денонощието и клетки вътре в зеницата ни сигнализират на организма, че когато има такава светлина, е време за будуване. Това може само по себе си да не е достатъчно да ни разбуди, но определено ще има някакъв благотворен ефект в общата битка с Морфей.

- Шумна музика.
Когато съседите я пускат, определено ни пречи да заспим. Когато ние си я пуснем сами, не чак толкова. Въпреки това шумната музика ще ни разбуди достатъчно, за да се съсредоточим връху това, което имаме за правене.

- Енфие
Тютюн на прах, който се вшмърква през носа. В миналото е било много скъпа и рядка стока и само благородниците са могли да си го позволят, но в днешно време е лесно достъпно и интересът към него е много по-малък. Енфието не уврежда белите дробове и не внася катрани в тялото. Ако е със ментов аромат, то действа силно ободряващо и разбуждащо.

Още от Интересно

Фитнесът: секси място да срещнеш половинката си

Все повече приятелки ми споделят, че са отишли на среща с някой от тренировките. Това не е изненадващо. Може да се каже, че от доста години фитнес зал...

Джери Халиуел от легендарната група „Spice Girls“ роди второто си дете!

Звездата лично съобщи радостната новина в профила си в Twitter. Новороденото е момче и е първата рожба от брака й с шефа на Ред Бул за Формула...

Как да се подготвим за първата си татуировка?

Веднъж навършили 18, мисълта за татуировка неоминуемо ще премине през ума ви. Вече почти всеки 1 на 5 човека има поне една татуировка и те все повеч...

Великият Уилям Шекспир за любовта, жените и живота

"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът!"  Никога не бихте сбъркали прословутото изречение, нали? Шекспир остава в света на литера...

Кои български звезди чакат наследници тази година?

Те са известни, бременни и/или очакват своите бебета съвсем скоро. Бейби бумът от 2016-а продължава и през тази година за известните българи. След...

Почина Рене от сериала „Ало, ало“

Популярният британски актьор Гордън Кей, изпълняващ главната роля на Рене в култовия сериал „Ало, ало“, почина на 75-годишна възраст в старчески д...

Как правилно да накисваме семената и ядките

Суровите ядки и семена са един изключително здравословен начин да си набавим необходимите полезни протеини и мазнини. Те са алтернативн...

Уинстън Чърчил: Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба

"Успехът е да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазма си". "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е 5-минут...

Салвадор Дали: Не се страхувайте от съвършенството – никога няма да го достигнете

Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния художник...