Слаб пол ли? 9 научни теории, които поставят жените над мъжете!

Представяме ви 9 интересни хипотези (и доказателствата към тях), които ще ви накарат да се почувствате жени-чудо с научна обосновка. И без специални ефекти!

Противопоставянето на Марс и Венера е старо като света - и това не е случайно, защото от биологична гледна точка мъжете и жените са съвсем различни същества. И тук изобщо не става дума за равноправие или сексизъм - и едните, и другите си имат своите особености, които ги правят по-силни или по-слаби от противоположния пол. Някой би казал, че това са стереотипи, но ние сме сигурни, че каквото е научно доказано, заслужава нашето внимание.

Жените понасят по-леко настинките (и това им е дар от природата)

Следващия път, когато любимият ви започне да се вайка на умирачка с температура 37.2, не бързайте да извъртате очи. Възможно е поносимата за вас температура, с която спокойно отивате в офиса да си вършите работата, да е същински ад за мъжа. Днешно време много изследователи от различни научни центрове са сигурни, че мъжкият организъм понася вирусните инфекции много по-тежко от женския.

За това има много причини - както научно доказани, така и още неопровергани от науката. Например учени от Кеймбридж предполагат, че мъжете по принцип имат по-слаба имунна система, тъй като в продължение на хиляди години самците постоянно са се подлагали на необосновани (от природна гледна точка, разбира се) рискове - ходели са на лов и на далечни походи, участвали са във войни. В резултат на това еволюцията логично е преценила", че тези индивиди така или иначе умират предимно от насилствена смърт. Защо тогава е нужно да се развива имунната им система?

Жените са друго нещо - те са създадени да раждат и възпитават потомството. Хилядолетия наред човечеството не е познавало антибиотиците, а най-обикновеният съвременен грип е можел да причини масова смърт. Затова майката-природа просто се заела да защити момичетата - които за разлика на момчетата не си рискували живота за щяло и нещяло, но били застрашени от вируси наравно с останалите. Така еволюцията дарила на жените по-силен имунитет.

Разбира се учените дават на женската устойчивост и други обяснения - например наличието в телата ни на хормона естроген, който има обезболяващо действие (че как иначе ще понесем раждането?) и потиска симптомите на настинката. Не е за пренебрегване и елементарната грижа за хигиената, която при жените е на по-голяма почит.

Жените са по-силни в компютърното програмиране

Това не го очаквахте, нали? Филмите и сериалите (а и реалният живот) постоянно ни показват ярки образи на компютърни гийкове от мъжки пол, които създават сложни програми, хакват секретни бази данни и т.н. Но кодовете и сложните алгоритми далеч не са запазена мъжка територия.

Учените от Университета в Съсекс през 2014 г. се заинтригували от тъжната статистика на британските ВУЗ-ове, според която само 17 % момичета ежегодно завършват специалност Програмиране". Изследователите решили да проведат оригинален експеримент и да уточнят по емпиричен път кои се справят по-добре с написването на компютърни програми - в частност за видеоигри.

Резултатите надминали всякакви очаквания. Оказало се, че жените подхождат много по-креативно към създаването на различни аркади и куестове, разработвайки за тях много по-сложни кодове и алгоритми, предполагащи повече сценарии за развитие на сюжета на играта. Според статистиката подобни сюжетни обрати" в игрите при жените има двойно повече.

Учените предположили, че въпреки явното наличие на способности в тази сфера момичетата не се захващат с програмиране именно заради стереотипа, че гийковете са мъже. Според авторите на проучването положението може да се поправи, ако в училищата се учи задължително програмиране, което да убеди момичетата, че имат дарба.

Друг любопитен факт е, че в България 45% от работещите в IT сектора в България са жени! Не подозирахте, нали?

Жените инвестират по-добре

На Уолстрийт все по-често се чува шегата, че 2017-а година е станала година на финансовия феминизъм". Защо ли? Оказало се, че жените стабилно превъзхождат мъжете в умението да се разпореждат с активите си.

По данни на финансова компания Fidelity Investments през изминалата година инвеститорите-жени са имали повече успех от инвеститорите-мъже (с 0.3 %). Нещо повече - ръководството на компанията твърди, че тази тенденция се е запазила през цялото изминало десетилетие. Същото отбелязва в статистиката си и компания Openfolio.

Този факт не е толкова трудно да се обясни - мъжете са по-склонни към импулсивни решения и продажби на акциите, докато жените по-често предпочитат да изчакат и да запазят ценните си книжа за дълго време. Жените винаги имат дългосрочни цели, те просто следват своя план", разказва един от директорите на Fidelity. Те пестят пари и ги инвестират, за да си осигурят пенсия или средства за образованието на детето, а не просто за да спекулират на пазара".

* Когато бръсначът среже най-милото ти: Съдба за 200 милиона жени по света
* Учените: Хората, които имат сестра, са по-щастливи!
* Никол изневерила на Гришо с рапър?

Мъжът е един вечен експеримент на природата

Докато жената е вече завършено творение, в което се струпва най-доброто. Изненадани ли сте? Точно това ни казва генетиката.

От гледна точка на тази наука библейското твърдение, че жената е създадена от реброто на Адам, е най-малкото спорно. Проблемът е, че като мъж се ражда дете, което има малка, но важна Y-хромозома. Жените нямат такава хромозома - полът им се определя от две Х-хромозоми. И това е от първостепенно значение за образуване на единия или другия пол.

Но ето какво е по-интересното - Y-хромозомата е образувана преди милиони години от Х-хромозома, която поради неизвестни причини е изгубила четвъртата си опашчица" - или пък две от опашчиците" й са се сраснали. Във всички случаи именно така е възникнал мъжът - и оттогава насам всички първични мъжки полови признаци се намират именно в Y-хромозомата. Това не показва ли, че мъжът е вторичен"?

Според антроположката Джоан Стивън развитието на ембриона като жена е правилото, а развитието като мъж - изключение".

За милионите години еволюция Y-хромозомата е изгубила по-голямата част от намиралите се в нея гени - днес от 1438 гена в нея са запазени само 78 (което да...

Още от Интересно

Как да "залепите" разбитите взаимоотношения във връзката?

Романтичната връзка е онази сила, която обикновено свързва двама души. Така хората се чувстват свързани на една по-високо ниво. Чувството на обич, гри...

Организмът най-силно я иска, а всъщност най-много ни липсва (да, за енергията става въпрос)

Помниш ли последния път, когато се събуди от сън и бе наистина заредена с енергия? Без онова обичайно чувство на отпадналост и желание да си останеш в...

През лятото не се седи, през лятото се лежи. На хамак

Хамакът е един невероятен аксесоар за двора, дома или терасата, с който почивката и спокойствието са гарантирани. Особено ако имаме вила на село...

Защо всъщност не се допускат жени на полуостров Атон в Гърция?

Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и широк 7 – 10 км. Общата му площ е 389 кв.км. Най-високият му връх Ат...

Дневен хороскоп за неделя, 22 юли 2018 г.

Можете да следите дневния си хороскоп на страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Не се тревожете за слуховете днес. Често се говорят неверни н...

"Фермата" гостува в Банско с One Love Tour

Всеки, който желае да изживее емоциите от култовото риалити на bTV „Фермата“ от първо лице може да го направи тази събота, 21 юли, на цент...

Онлайн среща в стил зодия ЛЪВ

Лъвът е красив и притежателите на тази зодия също, а те не се колебаят да покажат тази своя красотата и да я използват. Лъвът е чаровен и привлича вси...

Проклятието на 21-ви век – любовните връзки без секс

Все повече млади жени избират един нестандартен формат на връзка с мъж – без секс и съвместен живот. За какво са нужни тези илюзорни любовни отношения...

11 харизматични пенсионери, които показват как трябва да живеем на тази възраст

Всеки приема напредването на възрастта по различен начин. Има хора, които на 50 години смятат, че вече са стари и такива, които са на 80, а живеят так...